Inden denne weekends topmøde mellem EU og Den afrikanske union (AU) havde en række forfattere sendt et åbent brev til EU s statsledere og anklagede dem for at være politiske kujoner. Grunden var Zimbabwes diktator Robert Mugabe, som deltog i weekendens møde i Lissabon. Han er også en af de vigtigste grunde til, at de to organisationer ikke har haft et topmøde siden 2000. Og at Storbritanniens premierminister Gordon Brown valgte at blive hjemme denne gang.
Men ikke alle de europæiske ledere kunne tie stille, og Anders Fogh Rasmussen udtrykte også sin mening om Mugabe ret tydeligt, da han ankom til Lissabon lørdag.
»Det er jo katastrofalt, som den bandit har ødelagt sit land. Det skal Europa sige med fast og enig stemme, så også andre afrikanske lande forstår, at vi alle tager det her meget alvorligt«, sagde Fogh lørdag til de danske journalister på topmødet.
Medlem af fire-bande
Både Anders Fogh Rasmussen og Tysklands kansler, Angela Merkel, brugte dele af sin taletid på at tale om den graverende situation i Zimbabwe, hvor samfundet er ved at kollapse, og befolkningen står over for en sultkatastrofe.
Men Robert Mugabe er ikke en mand, som tager kritik til sig. Søndag var det hans tur til at træde op på talerstolen.
»Fire lande kritiserede Zimbabwe i går: Tyskland, Danmark, Sverige og Holland. Denne fire-bande tror, at den kender Afrika bedre, end vi selv gør,« tordnede Mugabe, som samtidig skældte ud over kritik af hans »demokratiske styre«.
Oppositionen i Zimbabwe er dog ret uenig i hans definition af demokrati. Landets seneste valg i 2005 var ifølge internationale observatører plaget af massiv valgsvindel og trusler. I marts i år blev ledende oppositionspolitikere anholdt og tæsket, da de deltog i en fredelig demonstration.
Men trods Zimbabwes kaotiske tilstand har Mugabe opbakning blandt mange afrikanere – primært uden for Zimbabwe. Hans tale fik da også applaus med på vejen af en del afrikanske ledere i går. Mugabe har stadig heltestatus, fordi han var en af lederne i Zimbabwes frihedskrig mod det hvide overherredømme, der endte i 1979.
»Vi har ret til selv at bestemme over vores fremtid. Zimbabwe skal aldrig være koloni igen,« sagde Mugabe i talen.
Selvom topmødet havde en lang række vigtige punkter på dagsordenen blev det Robert Mugabe, som fyldte mest. Anders Fogh Rasmussen forudså allerede lørdag, at de vigtige punkter ville vige for Zimbabwe-skænderiet.
»Det ville være ærgerligt, hvis et topmøde om vigtige ting som for eksempel illegal indvandring til Europa drukner i Mugabe. Det ville være en sær skæbnens ironi, at netop Mugabe - den bandit - skulle kapre topmødet.«