Speltboller står i vejen for kvinders karriere, og risikerer at sætte ligestillingen i bakgear.
Sådan lyder budskabet fra Dansk Industri i kølvandet på en ny undersøgelse, som viser, at kvinderne fortsat er i stort undertal på direktionsgangene i det private erhvervsliv.
Læs også: Sejlivet tradition: Manden bestemte også i 2014
- Vi kæmper mod en trend, som trækker i den helt anden retning i øjeblikket. Som ung kvinde i dag virker det til, at du hurtigt føler dig stemplet som dårlig mor, hvis du har travlt med din karriere. Det er en rigtig ærgerlig udvikling, siger underdirektør Charlotte Rønhof.
Forventer perfekt familie
Det er en myte, at mandlige chefer kun forfremmer kloner af dem selv. Det er i højere grad kvinderne selv, som undlader at lægge billet ind på lederjob af hensyn til familien, mener hun.
- Den her speltbolle-trend, hvor det hele skal være helt perfekt, gør det vanskeligt for mange kvinder at se sig selv i et krævende lederjob. Jeg oplever, at forventningerne til familielivet er meget større, end for eksempel da jeg var ung, siger Charlotte Rønhof, der er 49 år og har tre børn og en bonussøn.
- Det er jo ærgerligt, fordi vi taler jo om dygtige, veluddannede kvinder, som vi taber som dygtige ledere, siger hun.
I 2012 vedtog Folketinget et lovkrav om, at de 1.100 største private virksomheder skal have en politik for den kønsmæssige sammensætning i ledelse og bestyrelser.
Dansk Industri bakker op om systemet.
- Vi møder faktisk aldrig nogen, som ikke gerne vil have flere kvinder i ledelsen. Men der er også en del, som virksomhederne selv kan gøre for at undgå, at kvinder havner i en situation, hvor de opgiver videre karriere, siger Charlotte Rønhof.
Sene møder skræmmer kvinderne væk
Virksomhederne kan for eksempel sørge for at undgå møder på 'børnefjendske' tidspunkter, forklarer hun.
Men det handler også om at skabe større transparens omkring, hvad der skal til for at blive forfremmet.
- Mange kvinder er generelt lidt mere beskedne, og der kan man som virksomhed gøre meget for at gøre det synligt, hvad der skal til for at blive leder, siger Charlotte Rønhof.
Læs mere om lovkravet til kvinder i ledelse her.