Skal du have en stationcar med plads til familie og vovhund, en minibil til bykørsel eller en lidt større vogn til lejlighedsvise langture?
Dit behov afspejler sig naturligvis i den bil, du ender med at investere i. Men samtidig er vi som forbrugere vanemennesker og foretager ikke nødvendigvis de mest rationelle valg, forklarer privatøkonom og direktør Susanne Arvad fra Arvad Finanshus.
- Hvis dine forældre overvejende har kørt i brugte biler, så er det ofte også en tendens, du selv arver. Kommer man fra en familie, hvor det ikke betød noget, om man havde et større billån eller leasede bilen, så er det også noget, der smitter af, forklarer hun.
Det findes desværre ikke noget entydigt svar på, om det bedst kan betale sig at købe nye, brugte eller leasede biler.
Men du kan styre i den rigtige retning med hensyn til biltype og finansieringsmodel ved at være realistisk omkring dine behov og din økonomi, mener forbrugerøkonom i FDM, Allan Skytte Christensen.
- En ny bil vil typisk holde en høj købspris og en lav driftsøkonomi i de første mange år, hvor en brugt bil har en lav købspris, men typisk også flere reparationer, man skal betale for. Folk har lidt en tendens til at glemme, at man kan reparere meget for den værdi, som en ny bil i de første år, siger Allan Skytte Christensen.
Tre modeller - skal du købe ny, brugt eller lease?
1) Brugt
Mange danskere køber brugte biler, hvis de har pladsbehov, og familiebilen er typisk købt brugt, fordi den allerede har gennemgået et stort værditab - ofte som leasing- eller firmabil, påpeger Allan Skytte Christensen.
- På grund af vores høje værdibaserede registreringsafgifter kan man være heldig at købe den samme bil til halvdelen af nyprisen allerede efter 3-4 år. Ford Mondeo eller Toyota Avensis er typiske familiebiler, der er efterspurgt på brugtvognsmarkedet, siger han.
2) Ny
Den første umiddelbare fordel ved at købe en ny bil er, at du får en fabriksgaranti i to år eller længere tid, siger FDM's forbrugerøkonom.
Men når forbrugerne helt nøgternt foretrækker en ny bil, er det typisk, fordi de er på udkig efter mini- og mikrobiler, hvor registreringsafgiften ikke er så høj, siger Allan Skytte Christensen.
- En bil på størrelse med Volkswagen Up ligger på omkring 25.000 til 30.000 kroner i registreringsafgift, hvor du kan lægge 150.000 kroner eller måske 200.000 kroner i afgift for en familiebil, lyder det.
3) Privatleasing
Hvis du foretrækker at skifte bil ofte, kan du med fordel privatlease bilen. I disse år er der nemlig rigtig mange gode tilbud, mener Allan Skytte Christensen.
- Tidligere gjaldt det typisk de lidt større biler, men nu gælder det også mini- og mikrostørrelserne. Der er ingen tvivl om, at privatleasing er vokset på grund af gode rabatter fra fabrikkerne, som er blevet omdannet til lave leasingydelser til forbrugerne. Og hvis du er ligeglad med at eje, men bare skal have mobiliteten ved at have bil, så slipper du samtidig også for bøvlet med reparation, lån og salg.
Kilde: Allan Skytte Christensen, FDM
/ritzau/FOKUS
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.