Derfor bør du have antivirusprogram – også på en Mac

Computer bærbar ny tastatur pc (Foto: Colourbox/arkiv/Free)

Sikkerhedsprogrammer beskytter ikke bare mod virus, men også andre cyberangreb. Og man kan ikke længere vide sig sikker, bare fordi man har Mac.

Det er katten efter musen, når der skal luges ud i svindel, it-virus og skadeligt indhold på nettet.

Og mens it-producenterne løbende slår ned på et problem, finder og udnytter it-kriminelle nye svindelmetoder.

Derfor gælder det om at sikre sin computer bedst muligt.

Det gør du ikke alene ved at klikke ja til de seneste opdateringer, men også med et sikkerhedsprogram – det man tidligere kaldte et antivirusprogram, siger John G. Pedersen, der er chefredaktør på tech-mediet meremobil.dk.

- Det er efter min overbevisning givet godt ud, siger han.

Samme opfordring lyder fra Forbrugerrådet Tænk, som har testet en række sikkerheds- og antivirusprogrammer.

- Du får et større sikkerhedsnet ved at vælge et antivirusprogram, siger Mikkel William Nielsen, der er projektleder ved Test og Analyse hos Forbrugerrådet Tænk.

- Det vil være med til at minimere risikoen for, at du bliver ramt af eksempelvis malware eller et ransomware-angreb, siger han.

Malware er ondsindet og skadelig software, mens ransomware-angreb er en metode, hvor hackere får adgang til din computer, private filer og billeder, hvorefter de låser hele molevitten. På den måde afpresser de dig penge for at låse computeren op igen, oplyser it-sikkerhedsfirmaet F-Secure.

Derfor er det lidt misvisende at kalde det et "antivirusprogram" og tro, at det kun handler om virusbekæmpelse, forklarer John G. Pedersen.

- Antivirus-program er sådan et old school ord, man brugte engang i 90’erne. I dag handler det om meget, meget mere end virus. Selvfølgelig findes der stadig virus, men der findes ting derude, som er meget farligere end det, siger han.

Så få hentet et sikkerhedsprogram, hvis du vil beskytte din computer bedst muligt, siger eksperterne.

Men hav øjnene med dig, så du undgår at købe katten i sækken og hente et program, som gør mere skade end gavn.

- Der er nogle programmer, som er dårligere end Windows og forringer sikkerheden. Så det er helt tåbeligt at bruge penge på dem. Og hvis du køber dem, bliver du faktisk mere udsat, end hvis du bare kørte med Windows, siger Mikkel William Nielsen om Tænks test.

Samme advarsel lyder fra John G. Pedersen, der opfordrer til, at du styrer uden om små, skumle gratisprogrammer.

- Der findes masser af programmer derude, som udgiver sig for at være sikkerhedsprogrammer, men er det absolut modsatte, siger han.

Han opfordrer i stedet til, at du får nogle mønter op ad lommen og køber et sikkerhedsprogram gennem din internetudbyder eller anerkendte firmaer som Symantec, F-Secure eller Kaspersky.

- Lad være med at vælge et eller andet, der hedder myantivirus.com eller sådan noget. Det er simpelthen for risikabelt, siger John G. Pedersen.

Og her skal man huske, at man ikke længere bare kan vide sig sikker, fordi man har en Mac, siger Mikkel William Nielsen. For det er rigtigt, at der er færre virusser og malware-programmer, som er målrettet Mac.

- Men det er ikke sådan, at der ikke findes malware og virus, som kan ramme Apple. Det gør der. Derfor kan det også være en idé at have et antivirusprogram på en Mac, siger han.

Fakta: Sikkerhed på computeren

- Sørg for, at computerens programmer og styresystemer altid er opdaterede, opfordrer Center for Cybersikkerhed. På den måde lukker du løbende de sikkerhedshuller, som måtte dukke op.

- Installér et sikkerheds- eller antivirusprogram fra en troværdig udbyder.

- Styr uden om de første og billigste, som kan hentes gratis på nettet. Det er lidt som at overlade sine husnøgler til én, man hverken kender eller stoler på.

- Danske virksomheder er dagligt udsat for forstyrrende eller skadelige aktiviteter fra forskellige aktører.

Kilder: Center for Cybersikkerhed, John G. Pedersen, Mikkel William Nielsen.

/ritzau fokus/

Af Cecilie Lyngberg/ritzau fokus/