Du har fundet en blød og lækker sweater i den helt rigtige farve. Men efter et par måneder ser den slet ikke ny og fin ud længere. Den er fnulret i overfladen og kedelig at se på.
Har du stået med den hovedpine, er du langtfra alene. Og for at finde ind til kernen i problemet, skal vi have den helt store lup frem og se nærmere på fibrene, den er lavet af.
- Når der kommer små kugler på tekstilet, og det bliver meget loddent, kalder vi det for pilling, fortæller Charlotte Fischer, som er seniorkonsulent med ekspertise i beklædning i tekstil ved Kemisk og Mikrobiologisk Laboratorium på Teknologisk Institut.
- Det kan opstå på grund af fibersammensætningen, men typisk er det, hvis fibrene er korte, siger hun.
Garnet i din sweater er lavet af fibre, som snos for at holdes sammen. Men hvis fibrene er korte, bliver det meget hårdt, når det snos. - De korte fibre er gerne billigere, men så risikerer man også, at de kommer til at se kedelige ud hurtigere, siger Charlotte Fischer.
Gå efter ren uld
Derudover kan det give problemer, hvis fibrene ikke har samme længde.
Og det vil altså typisk være, når din sweater er sammensat af forskellige typer af fibre.
Derfor kan der være en risiko for, at din trøje fnulrer og laver små garnklumper, hvis der er forskellige materialer i. Det forklarer Anne Louise Bang, som er tekstildesigner og forsker i bæredygtighed og design på VIA University College.
- Hvis du blander to materialer, vil de opføre sig forskelligt, når de bliver udsat for varme og friktion, forklarer hun.
- Så gå gerne efter ren uld, hvis du kan, tilføjer hun.
Men ingen regel uden undtagelse. For når der bliver blandet andre materialer i ulden, får den også nogle andre egenskaber.
- I uldne strømper er det eksempelvis godt, at der er nylon i, for så kan de holde meget længere - de kan måske holde i 20 år.
- Så der er ikke én entydig løsning. Du må også se på, hvad du skal bruge tøjet til, siger Anne Louise Bang.
Selv om Charlotte Fischer fra Teknologisk Institut kender alle grundene til, at sweateren kan blive grim i overfladen, kan hun stadig komme til at lave den fejl, siger hun med et grin.
Og det er der god grund til.
- Du kan ikke vide som kunde, at fibrene er korte. Det kan man ikke se nogen steder. Og det er først med tiden, at den kommer til at se slidt og kedelig ud.
- Så hvis man oplever det, skal man lave en reklamation over det, siger hun. Det bedste råd er derfor, at du gemmer din kvittering et sikkert sted, så du kan gå ned i butikken og reklamere, hvis problemet opstår.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus