Administration 

De hvide kitler skændes om syge asylsøgere

Svære psykiske problemer kan i mange tilfælde sikre beboere på landets asylcentre ophold i Danmark. Det kræver dog, at lægerne vurderer, at flygtningene lider af helt bestemte sygdomme. Men kan læger overhovedet være neutrale, når de også er dommere over asylansøgernes skæbne?

• DF kræver undersøgelse af lægers snyd med asylsøgere

Skrevet i samarbejde med Christina Agger, chag@avisen.dk

Lægeerklæringer er ikke større end et stykke A4-papir. Men de kan være ekstremt magtfulde og afgøre om landets flygtninge skal have ophold i Danmark, eller om de fortsat skal tælle timer, dage og år på asylcentrene, indtil de kan sendes hjem. Jo mere syge asylsøgerne er, jo lettere er det nemlig for dem at få såkaldt humanitært ophold. Et enkelt ord kan gøre hele forskellen.

Men kan man stole på, at lægerne er neutrale og objektive, når de skriver erklæringerne? Eller er de hvide kitler farvet af deres egne holdninger til asylsøgerne?

De spørgsmål er omdrejningspunkt for en regulær skyttegravskrig, som i øjeblikket udspiller sig mellem to grupper af læger – en gruppe, der arbejder uden for asylcentrene, og en anden gruppe, der primært arbejder i centrene og er ansat i Dansk Røde Kors.

Midt i det hele står hundredvis af flygtninge fra Irak, Nordafrika og diktaturstater i Asien. De mennesker, som er afhængige af lægernes dom, hvis de ønsker at blive i Danmark.

Lægerne er dommere

Rigtig mange af asylsøgerne er uden tvivl syge. De hører stemmer, kan ikke sove om natten og mister i perioder hørelsen og synet. De får flashbacks og mareridt om krig og torturfængsler. Og de ville ønske, at de var raske. Men så alligevel ikke.

For paradokset er, at flygtningenes psykiske dårligdomme også kan blive deres redning.

Hvis lægerne finder asylsøgerne egentlig sindssyge, psykotiske eller selvmord­s­truede, plejer myndighederne at give humanitær opholdstilladelse. Hvis det ikke er tilfældet, bliver flygtningene ofte vist ud af landet. Også selvom de kan være dybt depressive, angste eller have posttraumatisk stresslidelse efter torturoplevelser.

Dermed er lægerne blevet dommere over asylsøgernes skæbne. Og den position kræver, at de hvide kitler kan bevare deres objektivitet og lægge deres personlige politiske holdninger på hylden. Men det kan de ikke altid. Det mener i hvert fald psykiater Eric Schaumburg, som med det synspunkt sparkede gang i konflikten mellem lægerne i sidste uge.

Anklager om fusk

Eric Schaumburg har gennem 15 år har været en af Dansk Røde Kors mest benyttede psykiatere i blandt andet asylcentrene Sandholmlejren og Kongelunden på Sjælland.

I Ugeskrift for Læger og et interview med Nyhedsavisen rettede Schaumburg i sidste uge en usædvanlig hård anklage mod en række læger uden for centrene, da han påstod, at der findes læger, som »i den gode sags tjeneste« overdriver, hvor syge asylsøgerne er, så de undgår at blive vist ud af landet.

Ifølge Schaumburg skriver lægerne simpelthen forkerte eller overdrevne lægeerklæringer til asylsøgerne, hvor der står, at de eksempelvis er psykotiske eller selvmordstruede – selvom det ikke passer. Myndighederne udviser nemlig ikke mennesker, der er så syge.

Spørgsmålet om snyd har før været fremme i lægekredse.

Som Nyhedsavisen har beskrevet, blev de farvede lægeerklæringer taget op på et møde i Lægeforeningen allerede i september.

»Pyntede erklæringer fra læger er blevet et problem. Der har tydeligvis været erklæringer, der har været præget af lægers emotionelle indstilling,« sagde Hans Buhl, formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg, ifølge mødereferatet.

Svarer igen

Men Schaumburgs anklager har ikke fået lov til at stå uimodsagt. En anden gruppe af læger, som følte sig ramt eller bare provokeret af kritikken, har i Nyhedsavisen pure afvist Schaumburgs påstande og gjort det klart, at de aldrig er stødt på sådanne manipulerede lægeerklæringer i forbindelse med deres undersøgelser af asylsøgere.

I denne uge svarede fem læger desuden Schaumburg igen i en kronik i Ugeskriftet for Læger, hvor de skyder kritikken tilbage i favnen på Dansk Røde Kors. Flere kritikere mener nemlig, at den humanitære organisation og dens læger har udviklet sig til en forlænget arm for myndighederne frem for at varetage flygtningenes interesser. Og at dette påvirker lægerne til at bedømme asylsøgerne hårdere.

Røde Kors i dobbeltrolle

Problemet er ifølge kritikerne, at Dansk Røde Kors driver asylcentrene for de danske myndigheder, som har indført stadig strammere krav for at opnå asyl i Danmark. Med andre ord er udlændingemyndighederne i sidste ende Røde Kors-lægernes arbejdsgiver. Og det kan ifølge kritikerne påvirke lægerne til at vurdere asylsøgeren mere kritisk end ellers.

Ifølge børne- og ungdomspsykiater Bente Rich, der tidligere har arbejdet for Røde Kors, er organisationens læger blevet doctors at risk’ – et begreb, man bruger om læger, hvis pligt til at handle etisk forsvarligt risikerer at komme i karambolage med arbejdsgiverens interesse.

Men der er også en anden ting, som risikerer at påvirke asyllægerne hos Dansk Røde Kors, så de bliver mere kyniske i deres vurdering af flygtningenes helbred.

»Lægerne i Røde Kors arbejder i et meget lukket system. De er meget sjældent i dialog med læger uden for systemet, som de kan diskutere patienterne med. Og det har lægerne i Røde Kors især behov for,« siger Bente Rich og forklarer: »For hvis man i lang tid arbejder med mennesker, der er følelsesmæssigt belastede og i klemme, risikerer man som læge at blive udbrændt og mindre fintfølende. Det bliver hverdag at se svært belastede mennesker, og så risikerer man ikke at være nok opmærksom over for eksempelvis selvmords­truede asylsøgere.«

Diagnoser er svære

Den vurdering deler Heidi Hansen, pensioneret overlæge i psykiatri og tidligere administrativ overlæge på anstalten Herstedvester, hvor nogle af landets sværest psykisk syge – dog ikke egentlige sindssyge – kriminelle befinder sig.

»I et lukket system kan man blive så vant til at se på lidelse, at man til sidst accepterer for meget og lader stå til. Røde Kors-lægerne står midt i forfærdelige og tragiske menneskehistorier. De har brug for at drøfte sagerne med andre læger, som står uden for Røde Kors. Ellers risikerer de at blive apatiske – altså ude af stand til at føle noget for asylsøgerne. De risikerer at udvise en farlig ligegyldighed i en misforstået neutralitet,« siger Heidi Hansen.

Det var onsdag ikke muligt at få en kommentar fra Ebbe Munk-Andersen, der er chef­læge i Dansk Røde Kors, til påstanden om, at organisationens læger bliver kyniske af deres arbejde. Men i et tidligere interview med Nyhedsavisen siger Ebbe Munk-Andersen, at han – ligesom Eric Schaumburg – mener, at læger risikerer at miste den gode dømmekraft, fordi de i praksis kommer til at afgøre, om asylsøgere skal vises ud af landet eller ej.

Ifølge Ebbe Munk-Andersen er problemet dog snarere, at vurderingen af asylsøgernes helbred altid er en fortolkning.

For eksempel kan det være vanskeligt at vurdere, om en asylsøger er psykotisk – hvilket typisk giver humanitær opholdstilladelse – eller om asylsøgeren ’blot’ har posttraumatisk stress.

»Det lille ord ’psykotisk’ kan flytte bjerget totalt og afgøre sagen. Sygdommen betyder, at man er forrykt eller afsindig i forhold til, hvad der er normalt. Men det er ikke en helt nagelfast diagnose. Det er et gråzoneområde, og derfor kan det være meget kontroversielt at stille diagnosen, når man ved, at det i praksis kan afgøre, om asylsøgere skal vises ud af landet. Det samme gælder de selvmordstruede. Er de 10 eller 30 procent selvmordstruede? Det er altid vanskeligt at finde ud af. Det ville være lettere, hvis det handlede om at undersøge, om folk havde hiv,« siger Ebbe Munk-Andersen.

faktaboks

Psykisk syge asylsøgere kan som udgangspunkt kun få humanitær opholdstilladelse i Danmark, hvis de er egentlig sindssyge , psykotiske eller selvmordstruede .

Sygdomme som posttraumatisk stresslidelse, der kan være stærkt invaliderende i form af angstanfald og hallucinationer, udløser således ikke opholdstilladelse.

Det er typisk læger tilknyttet Dansk Røde Kors, der stiller diagnosen. Derefter træffer udlændingemyndighederne beslutningen ud fra asylsøgerens ansøgning og lægejournaler.

Asylsøgerne kan dog også bede læger uden for Dansk Røde Kors om at få en lægeerklæring med en diagnose. Eksempelvis hvis de ikke er tilfredse med Røde Kors-lægernes vurdering.

en mobiltelefon
Livsstil

Godt gemt trick: Beskyt din iPhone mod tyveri

en mand kigger på fotografen
Kendte

Kræftramte Noller

er klar med nyt projekt

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

en mand kigger på fotografen
Kendte

Dennis Knudsen

stjal fra superstjerne

fire stykker sushi
Nyheder

Sushikæde lukker

en udbrændt bygning
Nyheder

Rusland:

Moskva-angrebsmænd
fik penge fra Ukraine

en mand kigger på fotografen
Nyheder

Tidligere kryptokonge idømt 25 års fængsel

en bil ved et hegn
Krimi

Bil brager ind i hegn

- føreren er stukket af

en religiøs mand
Nyheder

Sygdomsramt:

Paven prædiker
til påskemesse

en bil og en mand
Biler

Danskers elbilfirma holder muligt ophørsudsalg

en bil brænder
Krimi

Bil i brand på motorvej

en gade i Rockford
Krimi

Mand amok med kniv:

Fire dræbt - syv såret

bjørn
Nyheder

Eftersøgt bjørn
er blevet skudt

bogomslag
Kongelige

Stjerne fra Badehotellet

indlæser Kongens bog

mand og kvinde
Kendte

Christian Kjær: 
Jeg dør om fem-seks år

tre fodboldspillere
Sport

Landsholdslegende

står til kæmpe gevinst

to mænd
Nyheder

Nobelprismodtager er død

mand på stor sten
Nyheder

Stor hæder til

Det Sydfynske Øhav

logo på retsbygning
Krimi

Tidligere drabsdømt

tilstår nyt drab 

voldsom røg
Krimi

Voldsom brand:

Luk døre og vinduer

fire kvinder
Kendte

Pitzner taber i retten

logo H & M
Nyheder

H&M ryger i vejret

folk på vej ind i tog
Nyheder

DSB har stadig ledige pladser i påsken

Nyheder

Tragisk busulykke:

Mindst fem omkomne 

Demonstranter med banner
Nyheder

Voldsom video:

Demonstranter smidt

væk af vrede chauffører

Hvidt palæ
Helt vildt

Vestas-boss sælger palæet:

Kan score 15.5 mio. kr.

Motorvej set oven fra
Krimi

Mand skød seks gange for at dræbe på motorvej

Pige kigger på mobiltelefon
Kongelige

Her er grev Felix’ kæreste

Christian Kjær og Susan Astani
Kendte

Christian Kjær gør børnene arveløse

Politibil ved hospital
Krimi

41-årig dræbt på hospital

Sol over tåget landskab
Nyheder

Sådan bliver påskevejret

Donald Trump
Nyheder

Trump får forbud i pornosag

folk danser i et telt
Debat

Søren Baastrup: Menneskehud, rødt hår og andre folks børn

En fodboldspiller på banen
Sport

Uheldig Daramy: Mål og skade i testsejr

portræt af kvinde
Nyheder

Mette F. sender advarsel

portræt af mand
Nyheder

Danmark sælger

kampfly for milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbeth Østergaard: 

Får nyt værtsjob

to mænd
Kendte

Vil score millioner

på bolighandel

hjemmeside på skærm
Nyheder

Trump tjener milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbet Dahl: Måske

en lille påskefrokost

tre mennesker holder tøj på bøjler
Nyheder

Løvens Hule-firma

laver vild omsætning

højhuse på Bellahøj
Nyheder

Kan styrte sammen:

For dyrt at renovere

gruppe af mennesker
Nyheder

Million-underskud 

i kongehuset

faldskærme i luften
Nyheder

Hamas vil stoppe nødhjælp

Et containerskib
Nyheder

Mærsk-skib angrebet

Fodboldspillere på en bane
Sport

FAKTA: Frederik Rønnow har rekorden for flest bænkpladser

en grå bmw
Biler

Design en BMW og vind den i et halvt år

Nyheder

Dykkere leder efter 20 personer 

en papkiste i en kiste
Livsstil

Ny trend: Vær klimavenlig og vælg en papkiste

en bro
Livsstil

Stort naturområde på vej ved Storebæltsbroen

en bro kollapser
Nyheder

Vild video:

Trafikeret bro kollapser i USA

et sas-fly i luften
Rejser

SAS tabte over en halv milliard i februar

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

et par smiler til fotogarfen
Kendte

Finn Nørbygaard og ekskonen i krig

en metrostation
Krimi

Skubbet i døden i metroen

en krokodille i vandet
Dyreliv

Kæmpe-krokodille terroriserede nabolag

logoer for sociale medier
Nyheder

Forbud mod sociale medier for børn under 14 år

en sort rapper med kæder
Kendte

Stjerne får ransaget hjem efter seksuelle overgreb

en såret mand i retten
Nyheder

Detaljer peger på at mistænkte stod bag Moskva-angreb

To cowboydere til hest
Kendte

Yellowstone-stjerne smidt ud af fly

et gammelt sommerhus med et slidt Dannebrog foran
Livsstil

Rekordhøje priser på sommerhuse

en mand kigger på en kat
Debat

Jes Dorph-Petersen: Toulouse – katten der burde være død

Putin ser sur ud
Nyheder

Putin: Det var radikale islamister

stor rødhåret mande-kvinde spiller dart
Sport

Dartspillere forlader landshold i protest mod transkønnet

et skybrud
Nyheder

DMI: Vejret bliver vildere og varmere

en stor kirke med kraner omkring
Helt vildt

Notre Dames fantastiske genopbygning

et fly i en hangar
Nyheder

Efter MAX-fly skandale: Boeings topchef går

En mand ved en computer
Krimi

Drev hjemmeside med

vittigheder: Tiltalt for rasicme

Livgardens Kaserne
Nyheder

Milliardstor akutpakke

til nedslidte kaserner

Trump på en plakat foran Trump Tower
Nyheder

Trump har få timer tilbage 

Et veldækket påskebord
Mad og drikke

Her er danskernes

favorit på påskebordet

Et Novo Nordisk sted set udefra.
Nyheder

Novo opkøber tysk

medicinalvirksomhed

Mette Frederiksen ser sammenbidt ud.
Nyheder

Vælgerflugt:

Dårligste i 120 år

Andreas Hansen tager handsker på
Sport

Kasper Schmeichel

forlader landsholdet

En mobiltelefon i Lotto App
Nyheder

Lotto-vinder fyrer den af:

Det giver frihed

Luftfoto af Vestkysten.
Krimi

Ravsamler finder

lig på stranden

Portræt af Martin Thorborg
Kendte

Martin Thorborg:

Klar til krig

Et tog på en perron
Nyheder

25 togafgange

aflyst

En ambulance
Nyheder

92-årig skulle selv

betale for ambulance