Administration 

De hvide kitler skændes om syge asylsøgere

Svære psykiske problemer kan i mange tilfælde sikre beboere på landets asylcentre ophold i Danmark. Det kræver dog, at lægerne vurderer, at flygtningene lider af helt bestemte sygdomme. Men kan læger overhovedet være neutrale, når de også er dommere over asylansøgernes skæbne?

• DF kræver undersøgelse af lægers snyd med asylsøgere

Skrevet i samarbejde med Christina Agger, chag@avisen.dk

Lægeerklæringer er ikke større end et stykke A4-papir. Men de kan være ekstremt magtfulde og afgøre om landets flygtninge skal have ophold i Danmark, eller om de fortsat skal tælle timer, dage og år på asylcentrene, indtil de kan sendes hjem. Jo mere syge asylsøgerne er, jo lettere er det nemlig for dem at få såkaldt humanitært ophold. Et enkelt ord kan gøre hele forskellen.

Men kan man stole på, at lægerne er neutrale og objektive, når de skriver erklæringerne? Eller er de hvide kitler farvet af deres egne holdninger til asylsøgerne?

De spørgsmål er omdrejningspunkt for en regulær skyttegravskrig, som i øjeblikket udspiller sig mellem to grupper af læger – en gruppe, der arbejder uden for asylcentrene, og en anden gruppe, der primært arbejder i centrene og er ansat i Dansk Røde Kors.

Midt i det hele står hundredvis af flygtninge fra Irak, Nordafrika og diktaturstater i Asien. De mennesker, som er afhængige af lægernes dom, hvis de ønsker at blive i Danmark.

Lægerne er dommere

Rigtig mange af asylsøgerne er uden tvivl syge. De hører stemmer, kan ikke sove om natten og mister i perioder hørelsen og synet. De får flashbacks og mareridt om krig og torturfængsler. Og de ville ønske, at de var raske. Men så alligevel ikke.

For paradokset er, at flygtningenes psykiske dårligdomme også kan blive deres redning.

Hvis lægerne finder asylsøgerne egentlig sindssyge, psykotiske eller selvmord­s­truede, plejer myndighederne at give humanitær opholdstilladelse. Hvis det ikke er tilfældet, bliver flygtningene ofte vist ud af landet. Også selvom de kan være dybt depressive, angste eller have posttraumatisk stresslidelse efter torturoplevelser.

Dermed er lægerne blevet dommere over asylsøgernes skæbne. Og den position kræver, at de hvide kitler kan bevare deres objektivitet og lægge deres personlige politiske holdninger på hylden. Men det kan de ikke altid. Det mener i hvert fald psykiater Eric Schaumburg, som med det synspunkt sparkede gang i konflikten mellem lægerne i sidste uge.

Anklager om fusk

Eric Schaumburg har gennem 15 år har været en af Dansk Røde Kors mest benyttede psykiatere i blandt andet asylcentrene Sandholmlejren og Kongelunden på Sjælland.

I Ugeskrift for Læger og et interview med Nyhedsavisen rettede Schaumburg i sidste uge en usædvanlig hård anklage mod en række læger uden for centrene, da han påstod, at der findes læger, som »i den gode sags tjeneste« overdriver, hvor syge asylsøgerne er, så de undgår at blive vist ud af landet.

Ifølge Schaumburg skriver lægerne simpelthen forkerte eller overdrevne lægeerklæringer til asylsøgerne, hvor der står, at de eksempelvis er psykotiske eller selvmordstruede – selvom det ikke passer. Myndighederne udviser nemlig ikke mennesker, der er så syge.

Spørgsmålet om snyd har før været fremme i lægekredse.

Som Nyhedsavisen har beskrevet, blev de farvede lægeerklæringer taget op på et møde i Lægeforeningen allerede i september.

»Pyntede erklæringer fra læger er blevet et problem. Der har tydeligvis været erklæringer, der har været præget af lægers emotionelle indstilling,« sagde Hans Buhl, formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg, ifølge mødereferatet.

Svarer igen

Men Schaumburgs anklager har ikke fået lov til at stå uimodsagt. En anden gruppe af læger, som følte sig ramt eller bare provokeret af kritikken, har i Nyhedsavisen pure afvist Schaumburgs påstande og gjort det klart, at de aldrig er stødt på sådanne manipulerede lægeerklæringer i forbindelse med deres undersøgelser af asylsøgere.

I denne uge svarede fem læger desuden Schaumburg igen i en kronik i Ugeskriftet for Læger, hvor de skyder kritikken tilbage i favnen på Dansk Røde Kors. Flere kritikere mener nemlig, at den humanitære organisation og dens læger har udviklet sig til en forlænget arm for myndighederne frem for at varetage flygtningenes interesser. Og at dette påvirker lægerne til at bedømme asylsøgerne hårdere.

Røde Kors i dobbeltrolle

Problemet er ifølge kritikerne, at Dansk Røde Kors driver asylcentrene for de danske myndigheder, som har indført stadig strammere krav for at opnå asyl i Danmark. Med andre ord er udlændingemyndighederne i sidste ende Røde Kors-lægernes arbejdsgiver. Og det kan ifølge kritikerne påvirke lægerne til at vurdere asylsøgeren mere kritisk end ellers.

Ifølge børne- og ungdomspsykiater Bente Rich, der tidligere har arbejdet for Røde Kors, er organisationens læger blevet doctors at risk’ – et begreb, man bruger om læger, hvis pligt til at handle etisk forsvarligt risikerer at komme i karambolage med arbejdsgiverens interesse.

Men der er også en anden ting, som risikerer at påvirke asyllægerne hos Dansk Røde Kors, så de bliver mere kyniske i deres vurdering af flygtningenes helbred.

»Lægerne i Røde Kors arbejder i et meget lukket system. De er meget sjældent i dialog med læger uden for systemet, som de kan diskutere patienterne med. Og det har lægerne i Røde Kors især behov for,« siger Bente Rich og forklarer: »For hvis man i lang tid arbejder med mennesker, der er følelsesmæssigt belastede og i klemme, risikerer man som læge at blive udbrændt og mindre fintfølende. Det bliver hverdag at se svært belastede mennesker, og så risikerer man ikke at være nok opmærksom over for eksempelvis selvmords­truede asylsøgere.«

Diagnoser er svære

Den vurdering deler Heidi Hansen, pensioneret overlæge i psykiatri og tidligere administrativ overlæge på anstalten Herstedvester, hvor nogle af landets sværest psykisk syge – dog ikke egentlige sindssyge – kriminelle befinder sig.

»I et lukket system kan man blive så vant til at se på lidelse, at man til sidst accepterer for meget og lader stå til. Røde Kors-lægerne står midt i forfærdelige og tragiske menneskehistorier. De har brug for at drøfte sagerne med andre læger, som står uden for Røde Kors. Ellers risikerer de at blive apatiske – altså ude af stand til at føle noget for asylsøgerne. De risikerer at udvise en farlig ligegyldighed i en misforstået neutralitet,« siger Heidi Hansen.

Det var onsdag ikke muligt at få en kommentar fra Ebbe Munk-Andersen, der er chef­læge i Dansk Røde Kors, til påstanden om, at organisationens læger bliver kyniske af deres arbejde. Men i et tidligere interview med Nyhedsavisen siger Ebbe Munk-Andersen, at han – ligesom Eric Schaumburg – mener, at læger risikerer at miste den gode dømmekraft, fordi de i praksis kommer til at afgøre, om asylsøgere skal vises ud af landet eller ej.

Ifølge Ebbe Munk-Andersen er problemet dog snarere, at vurderingen af asylsøgernes helbred altid er en fortolkning.

For eksempel kan det være vanskeligt at vurdere, om en asylsøger er psykotisk – hvilket typisk giver humanitær opholdstilladelse – eller om asylsøgeren ’blot’ har posttraumatisk stress.

»Det lille ord ’psykotisk’ kan flytte bjerget totalt og afgøre sagen. Sygdommen betyder, at man er forrykt eller afsindig i forhold til, hvad der er normalt. Men det er ikke en helt nagelfast diagnose. Det er et gråzoneområde, og derfor kan det være meget kontroversielt at stille diagnosen, når man ved, at det i praksis kan afgøre, om asylsøgere skal vises ud af landet. Det samme gælder de selvmordstruede. Er de 10 eller 30 procent selvmordstruede? Det er altid vanskeligt at finde ud af. Det ville være lettere, hvis det handlede om at undersøge, om folk havde hiv,« siger Ebbe Munk-Andersen.

faktaboks

Psykisk syge asylsøgere kan som udgangspunkt kun få humanitær opholdstilladelse i Danmark, hvis de er egentlig sindssyge , psykotiske eller selvmordstruede .

Sygdomme som posttraumatisk stresslidelse, der kan være stærkt invaliderende i form af angstanfald og hallucinationer, udløser således ikke opholdstilladelse.

Det er typisk læger tilknyttet Dansk Røde Kors, der stiller diagnosen. Derefter træffer udlændingemyndighederne beslutningen ud fra asylsøgerens ansøgning og lægejournaler.

Asylsøgerne kan dog også bede læger uden for Dansk Røde Kors om at få en lægeerklæring med en diagnose. Eksempelvis hvis de ikke er tilfredse med Røde Kors-lægernes vurdering.

Landbrug & Fødevarers hovedkontor
Nyheder

Bestyrelse færdig efter krænkelsessag

Merkel vinker
Nyheder

Rundspørge overrasker:

De færreste i Tyskland

vil savne Merkel

Travle hænder på en bærbarcomputer.
Nyheder

Sådan får du altid svaret

på vigtige beskeder

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Kendte

Andrea Elisabeth

Rudolph jubler:

Jeg er kræftfri

Tom Cruise og Hayley Atwell
Kendte

Tom Cruise single igen

Side på politibil
Krimi

Mand død efter overfald med hobbykniv

indbrudstyv
Krimi

Tyv afsløret af børns højttaler

person ved skærm
Krimi

24-årig var utilfreds med sin løn

person med mobil
Livsstil

Quizzer kan være

farlige for dit privatliv

hajfinner
Dyreliv

3.500 hajfinner beslaglagt
- 1.000 hajer dræbt

JNBY-logo
Helt vildt

Tøjfirma opfordrer til
at skyde indere

Lakserytteren og Mille Funk
Film og TV

Chok i Vild med dans

billede af politibil
Krimi

Spritstiv kvinde bragede ind i patruljevogn

Elon Musk og Grimes
Kendte

Elon Musk går fra kæresten

Jitender Maan
Krimi

Dramatisk video:

Gangster skudt og

dræbt i retssal

Røg og aske fra vulkan
Nyheder

Nyt vulkanudbrud stopper flytrafik

Santino og Jimmi Levakovic
Krimi

Levakovic-brødre udvist af Danmark

Mai Villadsen
Nyheder

Stress, mobning og krænkelser hos Enhedslisten

Danserne i Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

I aften er det slut

Lastbiler fra Arla
Nyheder

Panik efter Brexit:

Julen er i fare

illustration af udgravning
Helt vildt

Spektakulært fund:

Finder 23.000 år gamle

fodspor

kvinde kigger ind i kameraet
Film og TV

Her er den nye dommer

i X Factor

vindmølle i landskab
Nyheder

Energipriser på himmelflugt:

Dyr vinter venter 

redningfolk i snestorm på bjerg
Nyheder

Fem bjergbestigere dør

på Europas højeste bjerg

Helle Thorning-Schmidt - Blondinens Betragtninger
Kendte

Blondinens betragtninger:

Helle Thorning springer ud

som forfatter

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne

vil kun imponere

én dommer

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives

tv-skærm
Film og TV

Lyver du også om

dine streamingvaner? 

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Gitte Seeberg
Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen

hashplante
Krimi

Danskere knaldet:

Gemte 780 kilo hash

i tomatdåser

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet

galakse
Helt vildt

Finder seks 
døde galakser 

færge på havet
Nyheder

Stormen aflyser

flere færger

villa set fra luften
Helt vildt

80 millioner: Dansk

milliardær sætter tre

villaer til salg

Nyheder

Medicinal-boss:

Corona er overstået

om et år

høje bølger ved strand
Nyheder

Nu rammer stormen: 
Bølger på fem meter

bil har ramt træ
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede frontalt

ind i træ 

En fed bil foran et stort hus
Biler

Lexus er tilbage

i Danmark

kvinde står foran bil
Nyheder

Jagten på dræbt

bloggers forlovede

fortsætter 

Pokal
Kendte

Claus Meyer:

En af de største oplevelser i mit liv

slædehunde
Dyreliv

Menneskets bedste ven: 

Guld værd i oldtiden

Nyheder

USA vil donere flere vacciner end alle andre tilsammen

Margrethe
Kongelige

Dronningen til hemmelig fødselsdag

Jes Dorph
Kendte

Jes Dorph-Petersen bliver vært igen

Chris
Nyheder

Chris Anker Sørensen: Hyldes med æresløb

Notre  dame
Nyheder

Pengene vælter ind:

Notre Dame skal genopbygges

restaurant
Mad og drikke

Spisested politianmeldt: Staten har svigtet mig

Pengesedler og mønter
Nyheder

Skrabede sig til milliongevinst - barnebarn får det halve

tilskuere
Sport

Se video: Fodboldfans jagter dommer og kaster brændende fakkel ind i hans bil

frederik og margrethe
Kongelige

Første gang i flere år: Dronningen og kronprinsen rejser udenlands

dollars-sedler
Helt vildt

Kvinde havde lagt plan for lottogevinst inden hun vandt

Krimi

Voldsom brand på bosted - en fundet død

tallerken med hummus
Mad og drikke

Du må ikke spise denne hummus

stormvejr
Nyheder

Storm på vej
- her kan den ramme

bakterier
Sundhed

Bor du i et legionella-ramt område?

Molly Egelind og kolleger
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne: Jeg har ikke følt mig specielt voksen

esben
Kendte

Esben Dalgaard:

Udfordrende at få en dødsdom

Chris Anker
Sport

Chris Anker Sørensen:

Udgiver bog efter sin død

La Palma
Helt vildt

Vild video:

Lava får pool til at koge

Ulla Vejby
Film og TV

Sygeplejeskolen eller Badehotellet:

Jeg elsker roller med skæve personligheder

lønninger
Nyheder

Det tjener cheferne: Årsløn 57 millioner

Grønland
Nyheder

Grønland: Rekordhøjt antal smittede

vm
Sport

Dansk VM-guld i enkeltstart

Bangkok
Nyheder

Bangkok gør klar til turister i november

Nyheder

Regeringen afviser indgriben på boligmarkedet