Administration 

Danskerne: Når Løkke ikke vil, så gør vi det selv

Syrere og afghanere på flugt får danskerne til lommerne som aldrig før. Mens regeringen strammer asylregler og skærer udviklingsbistanden, donerer danskerne store bidrag til flygtningehjælp.  (Foto: Foto: Søren Bidstrup, Scanpix.)

Flygtningekrisen får danskerne til lommerne og vi bliver frivillige som aldrig før.

Hjerteskærende billeder af en lille druknet flygtningedreng og horrible forhold i flygtningelejre i Libanon får i stigende grad danskerne til lommerne.

Så mens Lars Løkke Rasmussens regering skærer milliarder af udviklingshjælpen og indfører stramninger i udlændingepolitikken, sender Hr. og Fru Danmark sms-bidrag og donerer impulsivt penge på hjælpeorganisationernes hjemmesider som aldrig før.

De fire store hjælpeorganisationer - Dansk Flygtningehjælp, Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp og Red Barnet - melder alle om markante stigninger i private bidrag. Selvom ingen af organisationerne endnu har det endelige tal for indsamlede midler i 2015, er der ingen tvivl om, at 2015 bliver et rekordår for danskernes givervilje.

I Dansk Flygtningehjælp er skønnet, at der i alt er kommet private bidrag på knap 89 millioner kroner i 2015. Det er en stigning på cirka 50 procent sammenlignet med 2014, hvor der i alt blev samlet 58 millioner kroner ind via private bidrag og landsindsamlingen.

Stigende givervilje fantastisk

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm kalder danskernes stigende givervilje fantastisk.

- Det er blevet synligt for danskerne, at der er rigtig mange flygtninge i verden lige nu, hvis tilværelse er forfærdelig. Mange mennesker tænker: Hvad kan vi gøre for at hjælpe? Nogle rejser frivilligt til Lesbos for at give en hånd med, og andre griber til lommerne for at give et bidrag, og det er vi superglade for, siger Andreas Kamm.

Han fremhæver, at Flygtningehjælpen mærker en vækst både i forhold til private donationer, flere frivillige og fonde, der af egen drift ringer og tilbyder deres hjælp i form af tilskud til konkrete projekter.

- Det er positivt hele vejen rundt. Og en rigtig god fornemmelse, der både viser os, at danskerne gerne vil hjælpe, men også at det er lykkedes med at formidle kendskabet til  flygtningenes vilkår rundt om  i verden og i Danmark, siger Andreas Kamm.

Når politikerne svigter, træder danskerne til

Pengene fra private givere er også strømmet ind hos Folkekirkens Nødhjælp sidste år. I alt donerede danskerne godt 192 millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i 2015, og det er godt 23 millioner kroner mere end i 2014.

Generalsekretær i Nødhjælpen Birgitte Qvist-Sørensen er taknemmelig for, at danskernes givervilje stiger samtidig med, at regeringen skærer ned på Danmarks udviklingshjælp.

- Det er i den grad opløftende, at danskerne træder til med hjælp til verdens fattigste, når politikerne svigter, siger hun.

Udover at bruge pengene på at hjælpe flygtninge til bedre levevilkår i de såkaldte nærområder arbejder Folkekirkens Nødhjælp også med blandt andet at hjælpe tørketruede bønder i Etiopien.

Red Barnet fik 10.000 nye faste støtter

Selvom det endelige indsamlingsresultat ikke er gjort op i Red Barnet, tør fundraising- og kommunikationschef Claes Amundsen godt sige, at 2015 bliver et rekordår. Blandt andet er antallet af faste bidragydere eksploderet fra 15.000 i 2014 til 25.000 sidste år. Derudover fik organisationen indsamlet 12 millioner kroner i deres årlige landsindsamling, hvilket  var godt 50 procent mere end året før.

Men Claes Amundsen oplever ikke, at danskernes trang til at hjælpe er en modreaktion på nedskæringer i udviklingsbistanden og stramninger i asylreglerne.

- Jeg ser ikke danskernes givervilje som en modreaktion men som en medreaktion udløst af empati. Når en flygtningekrise forvandler sig fra en abstrakt størrelse til en menneskelig krise tæt på, får folk lyst til at støtte, siger han.

Røde Kors rider på succesbølge

Også i Dansk Røde Kors strømmer hjælpen ind. Organisationen kan først komme med præcise tal for indsamlede private donationer i 2015, når de 213 lokale afdelinger har leveret deres regnskaber i løbet af et par måneder, oplyser økonomichef Marie Degn Bertelsen.

I 2014 viste årsregnskabet fra Dansk Røde Kors, at man fik 342 millioner kroner ind via indsamlinger og private bidrag. Det tal vil ifølge økonomichefen stige med mindst 5 og op til 15 procent i 2015, og giverviljen skyldes ifølge Marie Degn Bertelsen både flygtningekrisen og det store jordskælv i Nepal.

Alene antallet af sms-bidrag og bidrag via Røde Kors’ hjemmeside er fordoblet i 2015 sammenlignet med året før. Derudover er Dansk Røde Kors gået fra omkring 25.000 til 30.000 frivillige.

Nye strømninger af hjælpsomhed

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm oplever, at der er nogle strømninger af positiv hjælpsomhed i befolkningen, der favner bredt og kommer alle organisationer til gavn. Han peger også på den nye bevægelse ’Venligboerne’, der har lokalafdelinger overalt i landet, som en del af den strømning.

- Fænomenet Venligboerne er jo et fantastisk eksempel på, at der opstår nye positive bevægelser, der på hver sin måde forsøger at hjælpe i situationen, siger han.

Andreas Kamm ser den voksende giverlyst, de mange frivillige og de nye initiativer som et forsvar for det danske og europæiske værdigrundlag, der for tiden er under stærkt pres fra især beslutningstagerne, som blandt andet piller ved rettighederne for familiesammenføringer.

- Der er et pres på rettigheder, hvor de frivillige bliver sådan en slags demonstration af, at der er lag i befolkningen, som på den måde giver en stemme i den anden retning om, at vi må være mere hjælpsomme og mere rummelige, siger han.

Giverviljen har ikke toppet endnu

Andreas Kamm tror ikke, at danskernes givervilje har toppet. Tværtimod er han overbevist om, at danskerne fortsat vil finde deres smartphone frem eller donere penge på nettet i 2016.

- Jeg vil tro, at vi også kan mærke den her positive bølge i 2016. Det tror jeg også, fordi jeg ikke hører til dem, der tror, at det her går over. Tværtimod tror jeg, at vi har en meget langvarig situation med rekordhøje flygtningetal, som vil berøre Europa og Danmark i en lang periode, fordi vi har Mellemøsten tæt på, fastslår han.

- Vi har lige hørt om 27 flygtninge, der er druknet i havet mellem Tyrkiet og Grækenland, og i år vil vi fortsat blive konfronteret med noget, der rører os meget som mennesker og får os til at tænke: Jamen, det går jo ikke. Derfor tænker jeg, at danskerne fortsat vil bidrage, siger Andreas Kamm.

Rekordår for private gaver til hjælpeorganisationer

Dansk Røde Kors - er gået fra 25.000 til godt 30.000 frivillige i 2015. I 2014 fik organisationen i alt 342 millioner kroner i indsamlede midler fra blandt andet genbrug, frivillige bidrag, fonde og arv. I 2015 forventes tallet at stige med et sted mellem 5 og 15 procent - eller mindst 17 millioner kroner.

Folkekirkens Nødhjælp - danskerne har doneret godt 192 millioner kroner i 2015. Det er mere end 23 millioner kroner mere end i 2014.

Dansk Flygtningehjælp - har indsamlet cirka 89 millioner kroner fra private bidrag, indsamlinger og events i 2015. I 2014 var tallet 58 millioner kroner. Dertil skal lægges bidrag fra fonde og virksomheder. Organisationen har også fået tusindvis af nye frivillige.

Red Barnet - har fået cirka 10.000 nye faste bidragydere i 2015, så organisationen nu har i alt 25.000 personer, der i gennemsnit betaler cirka 1.000 kroner årligt. Derudover rekordindsamling på 12 millioner kroner til Red Barnets Landsindsamling i september.

Note: Organisationerne har endnu ikke udgivet årsregnskaber for 2015. Tallene bygger på rundringning.

Karsten Ree portræt
Corona

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde