Administration 

Danskere vil hellere donere til kræftpatienter end flygtninge

Danskerne giver mange flere penge, når der er Knæk Cancer på TV2 end når Dansk Flygtningehjælp samler ind. (Foto: Foto: Scanpix)

Danskerne er gavmilde, når organisationerne stemmer dørklokker, men vi giver hellere til nogle end andre.

Søndag klokken 10 går frivillige fra Dansk Flygtningehjælp ud med bøssen for at samle ind. Og selv om danskerne gerne giver en skærv, er flygtninge langt fra favoritten, når der samles ind.

23,2 procent af danskerne giver helst til organisationer, der hjælper flygtninge. Dermed er det den type organisation, som danskerne er mindst villige til at støtte. Til gengæld vil 50,2 procent danskere helst støtte organisationer, der hjælper og støtter syge i Danmark. Det viser en undersøgelse foretaget af analysebureauet Wilke for Avisen.dk.

Hos Dansk Flygtningehjælp er de klar over, at de ikke er alles favorit, men regner med en god dag, hvor de får omkring 16-17 millioner i bøsserne.

- Vi ved godt, at det er nemmere at samle ind til sygdom, fordi det er tættere på hver enkelt dansker. Men selvom det er sværere for os, så er der stadig mange, der vil hjælpe ude i verden. Når vi beder om penge, så støtter folk gerne, siger Claes Amundsen, der er kommunikations- og indsamlingschef i Dansk Flygtningehjælp og har 23 års erfaring med landsindsamlinger.

Dansk Flygtningehjælp gør samtidig opmærksom på, at størstedelen af deres arbejde handler om folk ude i verden, der er ramt af krig eller på andre måder er udsatte. De to grupper er der over 30 procent, der helst støtter.

Kræftens Bekæmpelse er populære

Undersøgelsen fra Wilke viser samtidig, at 13,5 procent af danskerne siger, at de har givet mere til indsamlingerne i løbet af de seneste fem år. Halvdelen af de adspurgte giver det samme, mens lidt over en tredjedel sjældent eller aldrig giver noget.

Hos Kræftens Bekæmpelse mærker de, at danskerne bliver mere gavmilde. Samtidig er de danskernes indsamlingskæledægge. Da de tidligere på året gik fra dør til dør samlede de 36,5 millioner ind. Det er rekord for både Kræftens Bekæmpelse og landsindsamlinger generelt.

- Vi oplever et større og større engagement fra danskerne i vores sag. Samtidig vokser markedet generelt, hvilket er rigtig godt, for det er gode formål alle sammen, siger chef for fundraising i Kræftens Bekæmpelse, Ken H. Andersen.

Han henviser til, at undersøgelser viser, at der på tværs af organisationerne bliver tjent mere og mere på landsindsamlinger. Samtidig slår antallet af landsindsamlinger rekord i år. En liberalisering af indsamlingsloven har åbnet op for nye spillere, og i løbet af 2016 går 18 organisationer på gaden for at samle ind. Der er dog mere end 28.000 indsamlingsruter i Danmark, og det er de færreste organisationer, der kan dække dem. Derfor bliver danskerne ikke ringet på døren af 18 forskellige organisationer, og Kræftens Bekæmpelse mener heller ikke, at de nye spillere betyder, de får færre mønter i bøssen.

Det går pengene til
  • Dansk Flygtningehjælp: Pengene fra landsindsamlingen er ikke øremærket til noget bestemt, men bliver brugt til organisationens beredskab. Sidste år blev pengene bl.a. brugt, da store grupper af flygtninge ankom i Grækenland og der med kort varsel skulle etableres lejre og nødhjælp. I år forventer Dansk Flygtningehjælp at en del af pengene vil blive brugt i kølvandet på kampene ved Mosul i Irak.
  • Kræftens Bekæmpelse: Pengene fra landsindsamlingen går til de tre formål, som Kræftens Bekæmpelse har fokus på: Forskning i forebyggelse og bekæmpelse af kræft, kampagner og støtte til kræftramte og deres pårørende.

 

UDVID

Opmærksomhed giver flere penge

Sidste år var rekordår for de organisationer, der samler ind til flygtninge og nødhjælp. For Dansk Flygtningehjælp betød det, at de samlede over 20 millioner ind.

Ifølge Claes Aamundsen var året helt exceptionelt, fordi billeder af druknede børn i Middelhavet og vandrende flygtninge på motorvejen skabte større opmærksomhed om Dansk Flygtningehjælps mærkesager.

- Vi ved, at hvis der er en stor krise, der får meget opmærksomhed, er det nemmere at få folk mobiliseret. Sidste år gav det mange flere indsamlere, og danskerne ved gadedøren var også mere rundhåndede, forklarer Claes Amundsen, der ærgrer sig over, at opmærksomheden ikke har holdt ved:

- Vi kunne godt ønske os, at opmærksomheden var fortsat, for problemet er blevet større. Vi har brug for mere hjælp.

Frivillige med raslebøsser er afgørende

Både Dansk Flygtningehjælp og Kræftens Bekæmpelse fremhæver, at antallet af frivillige, der går ud med raslebøsser er noget af det mest afgørende for en god indsamling.

I 2015 vurderes det, at 100.000 danskere gik fra døre til dør med indsamlingsbøssen.

 

 

UDVID

Den hidsige danske debat om flygtninge har også rettet skytset mod indsamlinger. Blandt andet har Danmarksindsamlingen og indsamlingsshows hos DR og TV2 mødt kritik for at støtte folk rundt omkring i verden, når der er hjemløse i Danmark. På Dansk Flygtningehjælps Facebook-side bliver der også spurgt ind til prioriteringerne. Ifølge Claes Amundsen udelukker det ene dog ikke det andet:

- Selvfølgelig skal vi have velfærd og passe på vores egne, men vi har også ansvar for resten af verden, siger Claes Amundsen.

Folk støtter det nære

Hos Kræftens Bekæmpelse mener de også, der er plads til at støtte både hjemme og ude. De oplever ikke i samme grad, at udviklingen i samfundet påvirker deres indsamlinger.

Til gengæld er nærhed og fællesskab hemmeligheden bag deres store opbakning:

- Kræft er en sygdom, der rammer og påvirker mange. På den måde kommer det tæt på folk. Hvis folk har haft kræft inde på livet, giver det sig selv, at man vil hjælpe andre, der går igennem det, siger Ken H. Andersen og tilføjer:

- Indsamlingerne er også en social ting, folk kan samles om lokalt. Det er en modpol til, at alt bliver individuelt. Vi har brug for at samles om nogle ting, og der er kræftsagen stærk.

Han har for nyligt oplevet et rekordstort engagement i Knæk Cancer-ugen, der også ser ud til at slå alle rekorder:

- Jeg tror rolig, man kan sige, at graden af involvering fra danskerne er støt stigende, fortæller Ken H. Andersen.

Undersøgelsen er gennemført repræsentativt fordelt blandt danskere over 18 år. Der er gennemført i alt 1.018 interviews. 

Det går pengene til
  • Dansk Flygtningehjælp: Pengene fra landsindsamlingen er ikke øremærket til noget bestemt, men bliver brugt til organisationens beredskab. Sidste år blev pengene bl.a. brugt, da store grupper af flygtninge ankom i Grækenland og der med kort varsel skulle etableres lejre og nødhjælp. I år forventer Dansk Flygtningehjælp at en del af pengene vil blive brugt i kølvandet på kampene ved Mosul i Irak.
  • Kræftens Bekæmpelse: Pengene fra landsindsamlingen går til de tre formål, som Kræftens Bekæmpelse har fokus på: Forskning i forebyggelse og bekæmpelse af kræft, kampagner og støtte til kræftramte og deres pårørende.

 

vej i borup
Krimi

30-årig

i kritisk tilstand

to personer taler ved sø
Nyheder

4 millioner døde mink

skal nu graves op 

cykler på vej
Nyheder

Her går det galt

for cyklisterne 

Lars Brygmann med sin Bodil
Kendte

64-årige Lars Brygmann:
- Jeg er i mit livs forår

Casper Steinfath på surfbræt
Sport

Dansker krydser som den første Kattegat på surfbræt

billede af en chimpanse der ser aggressiv ud
Dyreliv

Drama i dansk zoo: Skytte klar ved voldsomt chimpanseslagsmål

billede af søren vester i haven
Film og TV

Søren Vester
tager over efter
Søren Ryge

billede af en myre
Livsstil

Har du myrer på køkkenbordet?

petra nagel og asbjørn munk
Kendte

Tv-vært flasher

brystpumperne

Felix Smith om bord på båden
Kendte

Felix Smith: - Det er så let at gå i panik

person bliver testet for covid-19
Corona

Testkrav og bekymringer

om smitte presser kommuner

billede af en flåt
Livsstil

Flåtsæsonen begynder: Her skal du være opmærksom

billede af hagl
Nyheder

Nyt varsel om voldsomt vejr: Torden, hagl og skybrud

billede af pengesedler og mønter
Nyheder

Klar til mere
skattefri udbetaling

sundhedsperson ses i testcenter
Nyheder

For anden dag i træk: Under 1000 nye coronatilfælde

billede af ben i korte bukser
Nyheder

Masser af sol, 20 grader og regn og torden

billede af Kaya Toft Loholt
Film og TV

13-årig bodilvinder:
Jeg brænder virkelig for det

Nyheder

Dele af løbsk rumraket er dumpet ned

thomas Vinterberg med to bodilpriser i hænderne
Film og TV

Druk snupper tre Bodilpriser mens garvede stjerner belønnes

regn på rude
Nyheder

DMI: Her er der
risiko
for kraftig regn

person bliver testet for covid-19
Corona

Her opfordres alle
borgere til test

billede af Mette Frederiksen
Nyheder

Mette F. i sydens sol:
Det under jeg alle danskere

billede af en person som tager sig til hovedet
Livsstil

Er din bil forsvundet?
Her er der hjælp

billede af den smadrede bil
Krimi

Fire-fem unge i
voldsomt uheld

billede af den brændende trailer
Krimi

Drama: Kørte med
brændende trailer

Rød villa
Nyheder

Her er landets
billigste huse

billede af et mundbind, der ligger smidt på gaden
Nyheder

143 er indlagt med corona
- laveste niveau
siden 30. oktober

billede af Vaccinemodstandernes stjerne
Nyheder

Vaccinemodstandere

går med jødestjerner

Nyheder

16.000 evakueret:
Finder gammel
bombe på fodboldbane

Kam og saks ved hår
Nyheder

Efter smitteudbrud:

Kommune lukker helt ned

Vaccine fra Pfizer
Nyheder

EU køber 900 millioner vacciner

Maria Lucia portræt
Underholdning

Maria Lucia:

Jeg må tilgive mig selv

Trafik på motorvej
Nyheder

Nu bliver motorvejene mere sikre

Times Square i New York
Rejser

Lokker turister med gratis vaccine

test
Nyheder

Over 50 smittet med ny variant efter restaurantbesøg

Paul Van Doren
Sport

Vans-skoenes skaber er død

Unge mennesker på fodboldbane
Sundhed

Tilbage på grønsværen:

Nu vælter skaderne ind

Aalborg Sygehus
Krimi

Knallertulykke: 

15-årig i kritisk tilstand 

Jesper BUch
Film og TV

Populært program vender tilbage

tyr
Nyheder

Undsluppen tyr blev aflivet

Vild med dans
Kendte

TV-stjerne: Køb min brudekjole

Nyheder

Regeringen bøjer sig: Nye delmål for klimaet

politi
Krimi

To mænd fængslet: Stak offer med skruetrækker

ihan
Underholdning

Kærligheden vandt: Dansk musiker konverterede til islam

politi
Krimi

Corona-skænderi: Politiet tilkaldt

tyr
Nyheder

Pas på: Vild tyr er løs

En smilende kronprins Frederik på Færøerne
Kongelige

Kronprins Frederiks nye tjans: Vært på DR

En forladt barnecykel
Nyheder

Så skete det: Hørsholm lukker ned

Nørrebro station
Krimi

Uskyldig mand banket og stukket med kniv i København

En sølvgrå bil op ad en griffittimur
Biler

Test: Dacia Spring

Danmarks billigste elbil

En kæmpe bjørn
Kongelige

Undersåtter raser:

Prins skød største bjørn i Europa

En øl på en strand
Mad og drikke

Drik øl med god samvittighed

billede af Mikkel Kryger og Puk Elgård
Kendte

Puk Elgård: Vi har levet over evne

En kanyle i et glas
Corona

Norge tror ikke på ny vaccine fra juni: Danmark gør

En masse mennesker nyder solen udenfor
Nyheder

20 grader og godt med sol søndag

En masse indere forsamlet
Corona

Indien lider:

230 millioner drevet ud i fattigdom

billede af en mave, som er tydeligt overvægtig
Livsstil

Er fedmekoden knækket?

billede af Christina Nørby Ibsen og Bubber
Kendte

Ibsen om bruddet

med Bubber:

- Hun overtog mit liv

politibiler holder foran banken
Krimi

Flere banker fik torsdag
brev med ukendt pulver

billede af et vandrør
Nyheder

Coronatest af spildevand:
- Det gjorde forskellen

billede af kronprinsfamilien
Kongelige

Prins Christians konfirmation - nogen må ikke deltage

En elektrisk stol og et par riffelkugler
Krimi

Dødsdømte skal vælge mellem en kugle eller elektrisk stol

billede af Ed Sheeran på scenen
Kendte

Popstjerne bliver trøjesponsor i fodboldklub

billede af paula larrain
Kendte

Paula Larrain:
- Lykken er ikke målet

billede af Dragekongen i Djurs Sommerland
Nyheder

Dagens afstemning:
Vil du have fradrag
for oplevelser?

læger står ved indlagt
Nyheder

Højeste smittetal i fire måneder

Et F-16-fly
Nyheder

To danske F-16 på jagt efter fremmede fly

En stor rødstensvilla
Bøger

Jussi Adler-Olsen sætter

villaen til salg for 25 mio.

Et handicap-skilt
Krimi

Nyt trafik-tiltag kan koste dig kassen

Computerbillede af et gravsted
Nyheder

Afrikas ældste grav er fundet

En lille færge sejler
Rejser

Billigere færgebilletter er den bedste hjælp for småøer

En flaske Bordeaux
Mad og drikke

Vin fra rummet:

Pris $1 mio.

En bygning og en dreng på fortovet
Helt vildt

Video:

Dreng falder ned fra femte sal - overlever med brækket ben

Et frokostbord
Mad og drikke

Det må du aldrig gøre med pålæg

Et F-35 fly på landingsbanen
Nyheder

Første dansker i F-35: Kunne virkelig mærke motoren

En række hyggelige stole i en biograf
Film og TV

Biograferne genåbner til lavsæson med masser af film

Facade DR-byen
Nyheder

Sexchikane i Pigekoret?

Blå blink
Krimi

Kvinde stukket ned i Aalborg

Billede af en Toyota Yaris
Advertorial

Annonce

Vind den nye Toyota Yaris Cross til en værdi af 320.000 kr.

Meghan smiler med Harry i baggrunden
Kongelige

Meghan vinder ny retssag