Det er hårdt arbejde at kæmpe for fred i det konfliktfyldte land Mali.
Men de danske FN-tropper sover godt om natten. De er nemlig indkvarteret på et fem-stjernet luksus-hotel.
For en helt almindelig turist koster et værelse på hotellet 150.000 malisiske franc per nat. Det svarer til 1.733 danske kroner. Ifølge Flyvevåbnet er prisen for en dansk soldat dog forhandlet ned til 1.300 kroner per nat.
Indkvarteringen har fra februar til maj kostet den danske stat over 6,0 millioner kroner. Det svarer til 150.000 kroner per mand eller 15 charterferier til en værdi af 10.000 kroner.
"Om det er rimeligt? Det er dyrt at lave operationer. Og når vi laver kortere operationer som den her, så har vi ikke den luksus, at vi bare kan bygge en lejr op fra bunden," siger oberst Søren Wilhelm Andersen fra Flyvetaktisk Kommando.
Ifølge obersten oplyser hæren, at det - til sammenligning - koster 480 kroner per mand per nat at overnatte i en militærlejr i Afghanistan.
Pris indtil nu: Over 6,0 millioner
I øjeblikket er der 39 mand indkvarteret på luksushotellet i byen Bamako, som Avisen.dk besøgte i slutningen af maj. På den måned har deres overnatninger alene kostet den danske stat over 1,5 millioner kroner.
Soldaterne har været på mission i Mali siden februar. Det giver en samlet udgift på over 6,0 millioner kroner til og med maj - vel at mærke i en tid, hvor det danske forsvar er ramt af fyringsrunder på grund af besparelser.
Sidste år oplyste Forsvarskommandoen, at cirka hver tiende medarbejder vil få en fyreseddel.
Alligevel mener den ansvarlige oberst, at pengene er godt givet ud.
"Jeg synes personligt, at 1.300 kroner per mand per nat er dyrt for et afrikansk hotelværelse, men når jeg ved, hvad jeg får for det, synes jeg, at det er i orden, fordi vi ikke har noget alternativ," siger oberst Søren Wilhelm Andersen fra Flyvetaktisk Kommando.
Til Mali uden checkhæfte
Hotellet, hvor de danske FN-tropper bor, hedder Azalaï Hôtel Salam. Det har blandt andet to swimming pools, tennisbaner og fitnessrum, som soldaterne kan bruge, når de har fri.
Nogle soldater arbejder på hotellet, hvor der er et såkaldt operationsrum. Andre arbejder i mindre luksuriøse containere i lufthavnen, der er hjem for det Herkules-fly, som Danmark har stillet til rådighed for FN.
Obersten afviser, at forsvaret kunne have udvist mere mådehold.
"Det er ikke sådan, at vi siger: Drenge nu skal I i krig. Tag bare det store checkhæfte med. Slet ikke," siger oberst Søren Wilhelm Andersen fra Flyvetaktisk Kommando.
Missionen i Mali går - groft sagt - ud på at stabilisere landet. Mali er et af de fattigste lande i verden, og der er lige nu kampe i den nordlige del af landet, hvor blandt andre tuareger (nomadefolk, red.) forsøger at erobre terræn.
I slutningen af maj meldte den lokale forsvarsminister om 30 sårede og 20 dræbte i kampene nordpå.
EL: Forsvarsministeren må ind i sagen
På Christiansborg vækker det undren, at forsvaret bruger så mange millioner alene på overnatning til de medarbejdere, der deltager i den fredsbevarende mission i Mali.
Enhedslisten har stemt for FN-missionen, men er langt fra begejstret for den måde, som forsvaret bruger ressourcerne på.
"Helt overordnet er bidraget til FNs mission i Mali vigtigt. Men jeg så hellere, at pengene blev brugt på at hjælpe civilbefolkningen end på overnatning til officererne," siger Nikolaj Villumsen, der er partiets forsvarsordfører.
Han vil nu have forsvarsminister Nicolai Wammen (S) til at gå ind i sagen.
"Noget tyder på, at forsvaret meget vel kunne have fundet en billigere løsning. Det vil jeg opfordre ministeren til at gøre," siger Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.
LA: Vigtigt at udvise et vist mådehold
Liberal Alliance synes, at det er besynderligt, at forsvaret bruger offentlige midler på et fem-stjernet hotel i Mali.
"Uanset om der er sparetider i det danske forsvar eller ej, er det altid vigtigt at udvise et vist mådehold. Jeg går ud fra, at forsvarsministeren på eget initiativ vil gå ind i sagen. Hvis han ikke gør det, må vi jo bede ham om en forklaring," siger forsvarsordfører Leif Mikkelsen.
Dansk Folkeparti håber, at der er en fornuftig forklaring på, at soldater, piloter og militærpoliti bor på fem-stjernet hotel i byen Bamako.
"Vi har altid en interesse i at bruge færrest mulige ressourcer. Men det kræver jo et lokal kendskab at vurdere, om det her er for meget eller for lidt, og det har jeg ikke," siger Marie Krarup, der er partiets forsvarsordfører.
Ole Hækkerup, der er Socialdemokratiets forsvarsordfører, har ikke tænkt sig at gøre noget ved sagen. Han tager forsvarets forklaring til efterretning.
Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) vil ikke medvirke i et interview. Han henviser til Forsvarskommandoen.
Det er et bredt flertal i Folketinget, der har besluttet, at Danmark skal hjælpe FN med at skabe fred i det vestafrikanske land Mali.
Før beslutningen hjalp en mindre dansk styrke kortvarigt de franske tropper i landet.
Dengang sagde daværende udenrigsminister Villy Søvndahl (SF):
"Det er vigtig for os at støtte den franske mission, så vi forhindrer, at den malinesiske hær bliver løbet over ende af islamistiske oprørere."
Kilde: Berlingske Nyhedsbureau og Forsvarsministeriet