Allerede som barn var kreativiteten Anders Morgenthalers kendetegn. Med egne ord var han et fantasifuldt barn, som ikke helt passede ind.
Det samme gør sig gældende for hovedkarakteren i hans animationsfilm "Mugge og hans mærkelige hjerne", der har premiere 13. oktober.
I filmen, som han har lavet i samarbejde med komikeren Mikael Wulff, kommer man med drengen Mugge i skole på første dag efter sommerferien.
Der er kommet en ny skoleleder, som langtfra ser positivt på hans opsigtsvækkende personlighed.
- Mugge er helt uden for nummer. Hans hjerne er over det hele. Han er sindssygt fantasifuld og har svært ved at passe ind i rammer og kasser, siger Anders Morgenthaler.
Filminstruktøren, der også er kendt for sine vilde og bizarre tegninger, lægger ikke skjul på, at han har været inspireret af sit eget liv.
- Jeg trækker på nogle af mine egne oplevelser. Jeg forstod aldrig selv de der systemer, man skulle træde ind i som barn. Jeg forstod ikke, hvorfor der ikke var plads til det kreative, forklarer han.
Den nye skoleleder afskyr alt, der stikker ud fra normalen. Derfor mener hun, at Mugge skal gå flere klasser om, så han kan lære at tænke som de andre børn.
Den melding rammer Mugge hårdt på selvtilliden.
- Mugge føler sig som en taber, fordi der ikke er nogen af hans evner, der bliver værdsat. Det var en følelse, jeg selv havde som barn, lyder det fra instruktøren, der fortsætter:
- Jeg savnede, at der blev sat pris på de ting, jeg var god til. Det var for eksempel at tænke anderledes og kreativt.
Mugges løsning er at åbne sin egen skole, hvor der slet ikke er regler.
Den slags skole ville Anders Morgenthaler, der er far til to, ikke indskrive sine egne børn i. Det medgiver han med det samme.
- Hvis der kun er leg og frihed, så går det hele selvfølgelig op i hat og briller. Der skal være en balance, siger han og forsætter:
- Filmens budskab er, at man er nødt til at kombinere det boglige med det kreative. Børn har forskellige behov, og det skal skolen, når den er allerbedst, kunne rumme.
Det kan selvfølgelig være svært at realisere i praksis, siger han. Og filmen skal heller ikke ses som en løftet pegefinger til de danske skoler.
Først og fremmest er den en gakket familiefilm, der skal få folk til at grine.
- Og så kan det være, at der er nogle forældre, der vil kunne genkende noget i deres egne børn, tilføjer Anders Morgenthaler.
Det store fokus på det boglige og fornuftige strækker sig i øvrigt længere end bare i skolesystemet, tilføjer han.
I voksenlivet er timer med tavleundervisning bare skiftet ud med karriere og produktivitet.
- Jeg tror ikke, at der er nok voksne, der leger og er kreative. Men jeg tror faktisk, at masser af mennesker søger det og vil have gavn af det, lyder det fra den 49-årige instruktør.
Han falder også til tider selv i fælden, hvor det hele kommer til at handle om arbejde og karriere, fortæller han.
- Jeg kan blive sindssygt grebet af det. Der er heller ikke nogen tvivl om, at man skal være virkelig fokuseret og arbejdsom for at skabe en karriere som tegner og filminstruktør, siger han og fortsætter:
- Men når legen og fantasien forsvinder ud af mit arbejde, så brænder jeg ud.
Når det sker, skruer han ned for arbejdet og op for legen. Det gør han blandt andet ved at tegne noget, der ikke skal bruges til noget.
Ellers finder han fornøjelse i skønlitteratur og spiller basketball i en selvstartet klub, hvor ambitionen er, at de helst ikke skal blive for gode.
- Det giver en pause væk fra arbejdet. Jeg arbejder meget, og netop derfor er det helt afsindigt vigtigt, at jeg holder fast i glæden og legen, siger Anders Morgenthaler.
Det legende får heldigvis ofte lov til at sameksistere med arbejdet. Særligt når han arbejder sammen med sin makker gennem mange år, Mikael Wulff.
Duoen, der også er kendt som Wulffmorgenthaler, står blandt andet bag tegneserien af samme navn, hvor den måske mest kendte karakter er den lyseblå flodhest Dolph.
Sammen har de også skabt Mugges univers. Her får deres fantasi frit spil til at tage forskellige temaer under kærlig og satirisk behandling, forklarer Anders Morgenthaler.
I filmen "Mugge og vejfesten" fra 2019, som den nye film er en efterfølger til, er det en mulig skilsmisse for Mugges forældre, der bliver taget op.
Og makkerparret har allerede en tredje film i tankerne.
- Vi har talt om, at den kunne handle om sociale medier og børn. Det fylder rigtigt meget hos familier, så det ville være oplagt, siger Anders Morgenthaler, hvorefter han tilføjer:
- Og det kan blive virkelig sjovt, hvilket er det vigtigste.
"Mugge og hans mærkelige hjerne" får biografpremiere 13. oktober.
Blandt andre Stephania Potalivo, Iben Hjejle og Jens Jacob Tychsen har lagt stemmer til karaktererne, mens Anders Morgenthaler og Mikael Wulff har instrueret.
/ritzau/
Af Anna Rie Christensen, Ritzau Fokus