Den ildrøde sol sænker sig i havet, mens bølgernes hvide skumsprøjt slår ind over koralrevet ud for Balis kyst. For år siden gemte der sig under havoverfladen en verden af farver.
I dag er korallerne grå og døde, og man skal kigge langt efter de farvestrålende fisk, som tidligere beboede revet. En væsentlig årsag er klimaforandringerne. Og døde koralrev er blot en af de alvorlige konsekvenser, som ifølge FN’s Klimapanel, som allerede nu indfinder sig, og som vil blive endnu mere omfangsrige, hvis ikke vi handler nu. Samtidig har Klimapanelet skærpet sin advarsel. Hvor der tidligere er opereret med et interval mellem to og tre grader celsius, slår panelet nu fast, at klimaforandringerne allerede vil indtræffe ved en temperaturstigning på to grader over niveauet før industrialiseringen.
43 år er for lang tid
Det ser jeg som et vigtigt signal om, at EU’s 2 graders målsætning (at vi skal nedsætte temperaturen 2 grader, red.) er vigtig om end meget ambitiøs. Samtidig er det et klart budskab om, at det ikke nytter kun at forhandle om bindende målsætninger for CO2-udledningen i 2050. Målet må være bindende målsætninger allerede i 2020. At blive enige om, hvad der skal ske om 43 år, er ikke nær så svært som at få landene til at forpligte sig til reduktioner nu og her. Det skal vi have lande som USA og Kina med på.
Men det bliver svært. Begge lande bakker op om, at vi skal nå til enighed om en aftale. Men når det kommer til at forpligte sig, er de langt mere tøvende. Som kommende vært for topmødet i København i 2009 bliver min rolle her på Bali derfor at gøre det klart, hvad der skal gøres for at begrænse klimaforandringerne. Samt at det påhviler os politikere at tage en beslutning. Det er absolut nødvendigt, at der nu skabes en samlet global politisk vilje til at drive processen fremad, og jeg mener, at vi på Bali har en historisk chance for at nå dette mål.