Chauffør ramt af 60.000 volt

Tidligere på måneden døde en lastbilchauffør i Midtjylland, da han fik 60.000 volt igennem sig fra en nedfalden elledning. (Foto: Arkivfoto: Anders Debel Hansen/Ritzau Scanpix.)

To virksomhedsejere forventer at slippe for en bøde for brud på arbejdsmiljøloven, efter at en chauffør fik 60.000 volt igennem sig og døde.

Et påbud om straks at rette op på sikkerheden på arbejdspladsen. Det har Arbejdstilsynet udstedt til to jyske firmaer som følge af, at en 57-årig, jysk chauffør døde på jobbet 2. september, skriver Fagbladet 3F.

Manden fik 60.000 volt igennem sig i forbindelse med en arbejdsulykke i en lastbil på en mark i Midtjylland.

Arbejdstilsynet har udstedt et strakspåbud til transportvirksomheden Prip ApS, der ligger nord for Grenaa, hvor den afdøde chauffør var ansat. Ifølge Arbejdstilsynet var arbejdet under højspændingsledninger ikke “planlagt og udført sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt.” Senere vil tilsynet vurdere, om virksomheden også skal have en bøde på grund af arbejdsulykken, fremgår det af Fagbladet 3F’s aktindsigt i sagen.

Prip ApS har nu 14 chauffører tilbage, oplyser virksomhedens ejer og direktør, Lasse Prip Stevnhoved. Den omkomne chauffør var hans far, fortæller han.

- Det var den mest erfarne chauffør, vi havde. Han har næsten kørt lastbil siden, han kunne gå. Og han har været på stedet masser af gange før. Når det kan ske for ham, så kan det ske for alle. Ulykken skyldes en kombination af sort uheld og uopmærksomhed, siger Lasse Prip Stevnhoved.

Ulykken skete efter, at den 57-årige chauffør havde aflæsset kartoffelpulp, som kan bruges til dyrefoder. Efter aflæsningen på marken kørte han frem, mens lastbilens tiplad stadig var hævet. Den fireakslede tiptrailer er 10 meter lang, og den ramte en 60.000 volts luftledning otte meter oppe i luften over arbejdsstedet.

Lastbilen brød i brand. Og den 57-årige chauffør døde efter, at han havde forladt den brændende bil. Manden blev fundet død uden for lastbilens førerhus.

Strøm fra en 60.000 volts luftledning kan medføre svære forbrændinger og hjertestop, skriver Arbejdstilsynet i dets rapport om arbejdsulykken.

Arbejdstilsynet var på tilsynsbesøg på ulykkesstedet tre dage efter ulykken. Tilsynet vurderer, at det ikke er muligt at læsse af på arbejdsstedet og samtidig overholde gældende sikkerhedsafstande. Sikkerhedsafstanden til luftledningen er 15 meter, når der arbejdes i mere end tre meters højde, oplyser tilsynet.

Landmand Jacob Eigil Jungs virksomhed nord for Karup i Midtjylland har også fået et strakspåbud fra Arbejdstilsynet. Tilsynet kræver, at virksomheden skal samarbejde med transportvirksomheden om at skabe sikre arbejdsforhold for chauffører ved aflæsning af pulp på marken.

- Det er meget rimeligt. Jeg har fået at vide, at jeg skal tippe af 15 meter fra højspændingstrådene, og det har jeg gjort. Og så er der ikke mere at komme efter, siger Jacob Eigil Jung og oplyser, at han har lavet et nyt aflæsningssted.

Direktør for Prip ApS oplyser, at virksomheden i næste uge holder et møde for selskabets chauffører. Her vil en konsulent fortælle, hvordan man kan forebygge ulykker med højspændingsledninger.

Fagbladet 3F