Selv ikke Kinas samlede befolkning på 1,4 milliarder mennesker er nok til at fylde alle de tomme boliger, som er spredt ud over hele landet, skriver CNN, som citerer flere højtstående embedsmænd i landet.
Kinas boligmarked og opførelse af millioner af ejendomme var på et tidspunkt en af hjørnestenene i landets økonomi. Men mangel på kontrol, en overoptimistisk plan for behovet for nye boliger og efterfølgende kollaps af nogle af de største spillere på markedet, har slået den hjørnesten tilbage til start siden 2021.
Det er sjældent, at der er officiel kritik af noget som helst i Kina, men flere embedmænd råber vagt i gevær, og det forstår man godt.
Også i hovedstaden Beijing er der områder med gigantiske nye boligblokke uden beboere i. Tingshu Wang/Reuters/Ritzau Scanpix
Tallene taler for sig selv: Usolgte boliger – både de færdigopførte og alle dem, som er delvis solgt og planlagt, som skal opføres – udgør så svimlende mange kvadratmeter, så de alle ikke engang kan blive fyldte, om så hele Kinas samlede befolkning flyttede ind i dem.
Nogle andre estimater peger på, at selv 3 milliarder mennesker ikke er nok, men de mere konservative peger dog "kun" på 1,4 milliarder mennesker. Og det er ufattelige værdier, som er bundet op i disse ejendomme, som risikerer at stå tomme for altid og skabe enorme spøgelsesområder i alle de største kinesiske byer på sigt. Og slå bunden ud af den ellers så stærke økonomi.
For hvad gør det ved en økonomi, at millioner og atter millioner af mennesker har bundet deres opsparing og økonomi op i en bolig, som pludselig enten ikke er noget værd eller endnu værre – aldrig bliver opført?