En ny storstilet klima- og havmission, kaldet PACE (Plankton, Aerosol, Climate, ocean Ecosystem), skal studere de bittesmå plankton, som spiller en vigtig rolle for livet og klimaet på vores klode.
Og missionens hovedinstrument er så avanceret, at det faktisk kan identificere forskellige planktonarter fra rummet. Det skriver Videnskab.dk.
PACE-missionen blev opsendt i februar, og nu er de første data og billeder fra missionen blevet offentliggjort af den amerikanske rumfartsorganisation NASA.
- Som en sidegevinst ved missionen kan vi få nogle fantastisk smukke billeder af den klode, vi lever på, siger danske Ulrik Gliese, som arbejder hos NASA og har været blandt de ledende kræfter på udviklingen af missionens primære instrument, kaldet Ocean Color Instrument.
Han har med hjælp fra NASA-kolleger fundet og klargjort to farverige billeder af Danmark set med PACE-missionens øjne.
PACE-missionen består af en ubemandet satellit, som ud over at studere planteplankton – også kaldet alger – samtidig skal studere bittesmå partikler (aerosoler) i atmosfæren, som har indflydelse på Jordens klima.
Billedet viser et overskyet Danmark, fotograferet af PACE-missionen 22. marts 2024. Men man ser også en "masse spændende aktivitet i Vesterhavet og Nordsøen," påpeger Ulrik Gliese. Billedet er ligesom billedet af Danmark øverst i artiklen fundet og klargjort af Ulrik Gliese i samarbejde med kollegerne Joe Knuble og Carina Poulin. NASA/PACE
Selvom missionen er ledet af amerikanske NASA, har den flere danske islæt.
Danmarks Tekniske Universitet har blandt andet bidraget med at levere et avanceret navigationssystem til missionen.
- Efter opsendelsen har vi brugt de første måneder til at fikse nogle småting og få alt til at fungere. Sådan er det med alle missioner. Der er aldrig noget, som virker perfekt, lige når det kommer op i rummet, siger John Leif Jørgensen, som er professor og afdelingsleder på DTU Space, til Videnskab.dk
- Men nu har vi fået rettet alle bump på vejen, og vores del fungerer perfekt. Og så sender PACE jo nogle fantastiske billeder herned, tilføjer han.
Håbet er, at PACE-missionen kan give forskerne et bedre overblik over algers udbredelse og være med til at udfylde de store huller i vores viden om deres rolle for livet og klimaet på Jorden.
Missionen kan holde øje med, hvordan algerne blomstrer op og dør, og dermed kan missionen blandt andet også være med til advare, når der sker store opblomstringer af giftige alger, som kan forstyrre fiskeri, badegæster, turisme og lignende, fortæller Ulrik Gliese.
Tidligere rummissioner har været i stand til at se, at der var alger i havet, men ikke hvilke arter der var tale om.
Læs mere fra Videnskab.dk:
Se Andreas Mogensens flotteste fotos fra rummet
Alger vælter frem i havene