Banker nægter konto til socialt udsatte

Den Sociale Retshjælp får ofte henvendelser fra borgere, der er blevet afvist af banken. De kan ikke få en NemKonto. SF raser.
Både store og små banker vil ikke have socialt udsatte som kunder
Både store og små banker vil ikke have socialt udsatte som kunder Foto: www.colourbox.com

Banker landet over har på stribe afvist at oprette kontoer til socialt udsatte. Det oplyser foreningen Den sociale Retshjælp om og beskylder bankerne for, at de ikke vil have kunderne, fordi de ikke er en god forretning. Det skriver Politiken i dag.

Formand for den Sociale Retshjælp Sandy Madar oplever, hvor hårdt afslaget rammer.

" Vi oplever det både med store og små banker. Det er tidligere kriminelle, folk med kontakt til socialpsykiatrien eller med sociale problemer, dem bankerne ikke kan tjene penge på, og for vores klienter er det et hårdt slag, for det virker, som om hele systemet ikke vil dem, siger han til Politiken.

Bankerne afviser ofte på baggrund af, at borgeren er registret i RKI, eller at de er påpasselige når de vælger nye kunder.

Men det er ikke acceptabelt, mener vicekontorchef i Finanstilsynets forbrugerafdeling Ulla Brøns Petersen

"Alle borgere har ret til en NemKonto, og det er ikke godt, hvis banken afviser folk med henvisning til, at de er registret i RKI og at, "sådan nogle som dig, vil vi ikke have som kunder", det holder simpelthen ikke," siger hun til Politiken.

Bankerne Finanstilsynet har kun fået få henvendelser om problemet, men afviser ikke, at der kan være mørketal, fordi de afviste ofte er svage borgere.

Banker kan få en bøde, hvis de ikke følger Finanstilsynets påbud om at oprette en konto til en borger. Men det er dog aldrig sket. SF's socialordfører Ozlem Cekic foreslår nu at stramme reglerne.

" Vi synes, at finanstilsynet skal ind og give en sanktion, og den økonomiske sanktion de giver, den skal vi samle i en fond, hvor man kan rådgive de udsatte om gæld," siger hun til Newspaq.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.