Bank: Skrækscenarie fra AE holder ikke
Frem til udgangen af 2012 vil 40.000 danske job være forsvundet, hvis ikke vi sætter skub i væksten, forudser AE. Foto: Colourbox
Danmark vil miste 40.000 arbejdspladser de næste to år, forudser økonomer fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Nej, lyder det fra Nordea.

Danskerne behøver ikke at frygte, at 40.000 job forsvinder mellem hænderne på os i år og til næste år, sådan som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forudser det i en ny analyse.

Analysen forudsætter nemlig, at den globale økonomi går helt i stå, og at væksten reduceres med et procentpoint i år og til næste år i forhold til de forventninger, som OECD har nu.

Men så slemt går det ikke, vurderer cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen.

"Verdensøkonomien bløder lige nu, men vi kommer op i tempo igen. Krisen har ført til lavere renter i Nordeuropa, end vi havde regnet med, og det virker som en stabiliserende faktor," siger Helge Pedersen.

Nordeas seneste vækstprognose lyder på to procent i 2011 og tilsvarende i 2012.

"Det er nok lidt for højt, men jeg tror ikke, at det går så skidt, at vi får trukket ét procentpoint ud i hvert af de to kommende år, som det forudsættes i AE's analyse," siger Helge Pedersen.

Mens OECD forventer en BNP-vækst for Danmark på 1,8 pct. i 2011 og 2,1 pct. i 2012, så er væksten i AE's analyse på henholdsvis 0,8 pct. og 1,3 pct. i 2011 og 2012.

Hvis væksten bliver så lav, vil det føre til 40.000 tabte arbejdspladser herhjemme. Derfor anbefaler AE bl.a. at fremrykke offentlige investeringer.

Men den medicin bifalder Nordeas cheføkonom ikke.

"Ikke på nuværende tidspunkt. Det er vigtigere at konsolidere de offentlige finanser. Først, hvis det viser sig, at dansk økonomi kommer ind i et mere recessionært forløb, vil det være på tide at komme med offentlige investeringer," siger Helge Pedersen.