Det skal være slut med, at ansatte i private plejefirmaer skal vente i årevis på deres løn, hvis firmaet går konkurs.
Regeringen er nu på vej med et nyt lovforslag, som skal løse problemet, skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.
- Det er vi jo på baggrund af nogle af de uheldige eksempler, vi har set rundt omkring i landet, også i Nordjylland, hvor lønmodtagere gennem flere år faktisk har haft tilgodehavender i forhold til deres løn, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til DR Nordjylland.
Fagforbundet FOA har løbende gjort opmærksom på, at ansatte kommer i klemme, når private plejefirmaer går konkurs. Ifølge FOA har der siden 2013 været 48 konkurser i ældreplejen, og alene i år har der allerede været fire.
I en række tilfælde har medarbejderne måttet vente længe på at få udbetalt den løn, de havde til gode, da deres arbejdsplads gik konkurs. Boet efter det private firma har nemlig holdt på, at det var kommunen, som skulle betale lønnen, hvilket kommunen har været uenig i. Medarbejderne har derfor ikke kunnet få deres penge, før det blev afgjort, hvilket har taget måneder og i nogle tilfælde år.
Med det nye lovforslag vil Lønmodtagernes Garantifond lægge pengene ud, så medarbejderne kan få deres løn med det samme.
- Det har været et stort problem for vores medlemmer, når Lønmodtagernes Garantifond ikke vil udbetale det, de har til gode, fordi de mener, der har fundet en virksomhedsoverdragelse sted, siger den netop afgået FOA-formand, Dennis Kristensen, til Avisen.dk.
- Samtidig har det haft den effekt, at de offentlige arbejdsgivere har været bange for at overtage medarbejderne, når et privat plejefirma er gået konkurs, siger Dennis Kristensen, der opfordrer Folketinget til at vedtage Beskæftigelsesministeriets nye forslag.
- Nu har beskæftigelsesministeren taget vores argumenter til sig, som løser det problem på præcis den måde, vi har foreslået, hvor det ikke er vores medlemmer, der skal være sorteper i en juridisk strid mellem to myndigheder.