Lotte blev udsat for sexchikane: Gode kolleger blev hendes redning
Lotte Berthelsen fik ved hjælp af kolleger afværget, at den seksuelle chikane fik alvorlige følger for hende. Foto: Privatfoto
Lotte Berthelsen har oplevet sexchikane hos patienter, når hun udførte sit job som social- og sundhedsassistent. En hurtig og åben håndtering af sagen har gjort, at hun har undgået alvorlige konsekvenser af det.

En tilnærmelse med seksuelle undertoner og en for let påklædt pårørende var nogle af de ting, som Lotte Berthelsen oplevede, når hun tog på arbejde hos patienter som social- og sundhedsassistent i Aalborg Kommune.

GUIDE: Har du selv oplevet sexchikane på jobbet? Læs denne guide til, hvordan du og dine kolleger kan undgå utilsigtede tilnærmelser.

Hun var dog heldigvis hurtig til at gøre opmærksom på problemet over for sin kollegagruppe, og det gjorde en stor forskel. Flere kolleger hjalp hende med at gøre opmærksom på problemet.

- Jeg ser yngre ud, end jeg er. Det virkede som om, at hvis en ældre sagde fra over for det, så havde det en effekt. Det blev pinligt for ham (der udsatte hende for sexchikane red.), da nogle af de ældre konfronterede ham med det, siger Lotte Berthelsen.

Udbredt problem

Et nyt studie fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har vist, at seksuel chikane kan have alvorlige konsekvenser for den krænkede. Det har Lotte Berthelsen heldigvis ikke oplevet.

Lotte Berthelsen er også medlem af fagforeningen FOA, der organiserer de fleste social- og sundhedsansatte i både den private og offentlige sektor. Her viser den nyeste undersøgelse, at hver fjerde medarbejder i social- og sundhedssektoren har været udsat for seksuel chikane det seneste år.

Lotte Berthelsen oplevede den seksuelle chikane verbalt, og at den pårørende var til stede med meget lidt tøj på. Selvom hun ikke havde det svært med at fortælle sine kolleger om oplevelserne, så var det rigtig ubehageligt og pinligt at stå i situationen.

- Jeg følte mig utilpas, fordi jeg jo kom for at udføre et stykke arbejde. Jeg havde svært ved at være i mig selv, fordi jeg syntes, det var pinligt. Jeg vidste ikke lige, hvordan jeg skulle forholde mig eller reagere. Jeg blev også i tvivl, om de vidste, hvem jeg var, og hvad jeg skulle, siger hun.

Ingen alvorlige efterreaktioner

Lotte Berthelsen oplevede, at det gjorde en kæmpe forskel at få talt om det og sat ord på det, hun havde været udsat for. Ingen af hendes kolleger satte spørgsmålstegn ved det, hun havde oplevet.

I starten tænkte hun meget over, hvordan det ville være at komme ud til patienter, og om den letpåklædte pårørende også var til stede. Det har heldigvis ændret sig nu.

- Jeg tænkte meget over, om der nu ville være noget. Det gjorde mig meget utryg, indtil jeg fik talt med nogen, og de fik gjort noget ved det. I dag er jeg ikke nervøs, siger Lotte Berthelsen.

Redskaber til at håndtere det næste gang

Fordi Lotte Berthelsen har været igennem disse oplevelser, har hun fået redskaber til at afhjælpe en mulig udvikling af situationen næste gang, hvis hun vurderer, at en patient eller en pårørende bliver for nærgående. Hun har lært, at humor kan gøre en stor forskel.

- Jeg siger tingene på en lidt let måde, for eksempel om han ikke lige ville være sød at tage noget tøj på. Eller at jeg ikke har lyst til at gå med ham på toilettet. Så siger jeg for eksempel, at det er noget, han godt kan ordne selv, og så kan jeg ordne noget andet. Jeg har fået det ud af det, at jeg tør sige fra nu, siger Lotte Berthelsen.