Nordeas interne undersøgelse, af hvordan banken har ageret i forhold til at sende kunders penge i skattely, har ikke fundet lovbrud. Det er ganske fint, men en intern undersøgelse er ikke nok til at lægge sagen i graven.
Det vurderer Nordea-analytiker hos Nykredit Markets Ricky S. Rasmussen.
- Det er selvfølgeligt fint, at de kommer med en intern undersøgelse af, om der er gjort noget forket, og at den viser, at der ikke er sket lovbrud. Men det ville have været endnu bedre, hvis den havde været 100 procent ekstern.
- Vi ved stadig ikke, hvordan de svenske finansmyndigheder eller de relevante finansmyndigheder i de lande, hvor Nordea arbejder, vil forholde sig til det, siger Ricky Rasmussen.
Han kigger på Nordea med en investors øjne. Der er sagen, samt de andre mere penible sager, som Nordea har været ude i, interessant i forhold til, om Nordea bliver ramt af større bøder eller bodsbetalinger til finansmyndighederne.
Det er en ting, der har spillet en stor rolle for verdens store banker oven på skandaler om blandt andet rentemanipulation, lovbrud i boligudlån, manipulation af valutamarkedet, hvidvaskning af sorte penge og handel med Iran.
Deutsche Bank fik eksempelvis i fjerde kvartal en bøde på 1,2 milliarder euro, der medvirkede til at skabe en underskud for hele året 2015. I efteråret 2015 opgjorde flere medier, at storbanker siden krisen havde betalt 204 milliarder dollar i bøder.
Derfor er omkostninger til bøder blevet et forhold, der skal tages med i regnestykket, når værdien af en bankaktie skal vurderes.
- Jeg har ikke lagt noget ind i mine udregninger i forhold til bøder til Nordea oven på Panama-sagen, for jeg regner med, at de har fulgt lovgivningen så meget, at det ikke sker.
- Men det er en risiko, der gør, at vi ændrede vores vurdering af aktien for fire måneder siden. Det fylder noget, og det fylder noget hos investorerne. Der er en grund til, at folk frygter for dette her, siger Ricky S. Rasmussen.
/ritzau/