Ambassadør: Khan vil udbygge handel med Europa - og Danmark

Imran Khan erklærede torsdag i en tv-sending, at han havde vundet parlamentsvalget i Pakistan. Fredag blev resultatet officielt. (Foto: Foto: Handout/arkiv/AFP)

Det er ifølge nyhedsbureauet AP politikeren Imran Khan, som vinder parlamentsvalget i Pakistan.

Den tidligere cricketstjerne Imran Khan har vundet parlamentsvalget i Pakistan, og det kan give bonus for de danske virksomheder.

Han har nemlig tidligere sagt, at han vil udbygge landets handel med Europa, forklarer Danmarks ambassadør i Pakistan, Rolf Holmboe.

- Jeg tror, at der bliver endnu større fokus på at skabe grundlaget for, at vi kan udbygge handelsforbindelserne mellem Europa - og dermed også Danmark - og Pakistan, siger han.

Han peger på, at Pakistans største handelspartner allerede er Europa.

- Så på mange måder har vi fælles interesser. Danmark ønsker også at udbygge handelssamkvemmet med Pakistan, forklarer Holmboe.

Ifølge nyhedsbureauet AP har Khans parti, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), vundet 109 af de 269 sæder i parlamentet. Det betyder, at han ikke får absolut flertal, men skal danne en koalitionsregering.

95 procent af stemmerne er fredag morgen dansk tid optalt. 20 sæder mangler fortsat at blive fordelt.

Holmboe peger på, at det sandsynligvis er Khans kamp mod korruption, som har givet ham valgsejren. Inden for de første 100 dage vil han således komme med en reformpakke.

- Han er gået til valg på antikorruption - på at rydde op i institutionerne. De nuværende ledere er fra mange sider blevet anklaget for korruption.

- Han vil bygge kontrol- og transparensmekanismer ind i institutionerne, så det bliver meget sværere at involvere sig i korruption, forklarer han.

Den tidligere premierminister Nawaz Sharif afsoner en fængselsstraf for korruption. Hans bror - Shehbaz Sharif - var regeringens spidskandidat til posten som premierminister.

Ifølge Holmboe bliver kampen mod korruptionen ikke let.

- Der er ingen tvivl om, at det bliver en kamp, men kampen skal jo startes, før den kan vindes, siger han.

Det er blot anden gang, at der afholdes parlamentsvalg i Pakistan. Militæret har haft magten i mere end halvdelen af landets eksistens, Pakistan blev dannet i 1947.

/ritzau/