Niger, verdens 3. fattigste land, er sluppet af med årtiers militærregimer.
Landets knap 16 millioner indbyggere valgte i weekenden oppositionens mand igennem 30 år, Mahamadou Issoufou, som ny præsident.
Militæret slap frivilligt magten, men hæren står klar, hvis den nye præsident ikke kan løse de alvorlige sikkerhedsproblemer i Niger.
Det vestafrikanske land er næsten 30 gange så stort som Danmark og ligger på grænsen til Sahara-ørkenen lige under Libyen.
Issoufou fik knap 58 procent af stemmerne, mens hans modkandidat, den tidligere premiereminister Seïni Oumarou fik 42 procent.
Et under
Den fredelige overgang fra militær til civilregering er et under i et land, der siden uafhængigheden i 1960 fra Frankrig, har været udsat for det ene hårde militærregime efter det andet.
Ikke mindre end 6 republikker er opstået og nedlagt i landet på 50 år. Den 7. republik blev oprettet i oktober sidste år og førte til weekendens valg.
Valget forløb pænt og ordentlig, ifølge EU's valgobservatører. Ingen anklager om korruption eller vold. En sejr for demokratiet i hvert fald indtil videre.
Men problemerne hober sig op for den nye præsident.
Madkrise
Først og fremmest mangler folk i Niger mad. Landet har i de seneste år været ramt af tørke og oversvømmelser, der har ødelagt høsten.
Folk har ikke råd til at købe mad. Seks ud af ti personer lever under landets fattigdomsgrænse (2 kr. for folk i byen og 1 kr. for folk på landet).
Ti procent af alle børn under 5 år lider af akut fejlernæring, og næsten halvdelen af alle børn er kronisk fejlernærede, hvilket bl.a. resulterer i nedsat vækst.
Ørkens folk gør oprør
I den nordlige del af landet kæmper Tuareg-oprørere mod hæren. Touragerne er et traditionelt nomadefolk, der lever i Sahara-ørkenen.
Siden 1990 har de gjort oprør. De klager over tab af græsningsmuligheder for deres kvæg og hævder, at de bliver diskrimineret af myndighederne.
Trods en våbenhvile i 1995, blussede konflikten op igen i 2007. Libyens oberst Gaddafi forsøgte i 2009 at mægle i konflikten, men aftalen blev afvist af Tuareg-oprørerne i Niger og nabolandet Mali.
Al-Qaeda rumsterer
Imens er Al-Qaeda ved at bide sig fast i Niger. Det var fraktionen AQIM (Al-Qaeda in the Islamic Maghreb), der tog ansvaret, da to unge franskmænd i januar i år blev kidnappet på en restaurant i Nigers hovedstad Niamey.
De blev senere dræbt i sammenstød mellem oprørerne og soldater fra Frankrig og Niger.
Sidste efterår blev syv udlændinge kidnappet. De arbejdede for to franske multinationale selskaber i Niger. Tre af dem blev løsladt i februar i år.
Niger og USA har siden 2004 haft en sikkerhedssamarbejdsaftale for at undgå, at Niger bliver et fristed for terrorister.
Den ny præsident får nok at se til, når han bliver indsat den 6. april.
To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.