Afslører "problematisk" nyt om ulighed: Rige byer stikker ud
- Helt generelt kan vi se, at de gode forhold samler sig i bestemte dele af landet, og det gør det problematisk, hvis man forestiller sig et demokratisk land med lige chancer og muligheder uafhængigt af, hvor man er vokset op, siger Hans Thor Andersen. Foto: Bente Jæger

Geografien spiller en rolle, når vi taler om ulighed.

Så kort kan det siges, lyder det fra forskningschef ved Statens Byggeforskningsinstitut Hans Thor Andersen. Hans og kollegernes forskning viser nemlig, at der er betydelig forskel på både levestandard, uddannelses- og jobmuligheder, alt efter hvor i landet man bor. Det skriver Kristeligt Dagblad.

- For eksempel har unge, der vokser op nord for København, tre gange så store muligheder for at få en studentereksamen end andre. Og hvis vi ser på en faktor som fødselsvægten, så er der igen stor forskel på, om man er født i Hellerup og har godt med sul på kroppen, eller man er født nogle kilometer vest for København, på Vestegnen. Vi starter derfor også forskelligt i livet, afhængigt af hvor vi kommer til verden. Helt generelt kan vi se, at de gode forhold samler sig i bestemte dele af landet, og det gør det problematisk, hvis man forestiller sig et demokratisk land med lige chancer og muligheder uafhængigt af, hvor man er vokset op, siger Hans Thor Andersen, der også kan fortælle, at mænds middellevetid er højere, når de bor i byer nord for København som Holte, Vedbæk og Hørsholm.

Hans Thor Andersen er netop er gået i gang med at lede et større europæisk forskningsprojekt, der skal undersøge den geografiske ulighed i Europa. For selvom der selvfølgelig altid har været forskel på mulighederne i land og by, har ulighederne udviklet og forandret sig over tid, siger han:

- I 1960'erne og især 1970'erne forsvandt mange arbejdspladser fra byerne på grund af industrilukninger. Men da vi senere gik fra industri- til servicesamfund, flyttede folk tilbage til storbyerne, og så blev det til gengæld sværere at holde gang i udviklingen på landet. For tiden ser vi jo nærmest hver dag en butik eller virksomhed i de mindre byer, der må dreje nøglen om. Der sker også en strukturudvikling i byerne, hvor de små butikker lukker, men her åbner så som regel en større i stedet. Der er tale om en udvikling fra små til store detailhandler. Men på landet kommer der ikke tilsvarende nye muligheder, og derfor forstærkes afviklingsprocessen - og den geografiske ulighed - egentlig bare, lyder det fra Hans Thor Andersen.