Blogger: Direktører er nasserøve, når de får 155 millioner i gyldne håndtryk

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

DE FLESTE VED, at overklassen er notorisk grisk. Sådan har det altid været. Der har aldrig eksisteret en overklasse, der ikke var grisk, dekadent og arrogant udbytter af andre menneskers arbejdskraft. Overklassen har gennem hele verdenshistorien stjålet andre menneskers værdier og indrettet samfundets lovgivning, retssystem og skatteregler efter egne behov.

Overklassens opfattelse af sig selv står i dyb modsætning til deres faktiske handlinger.

Overklassen vil gerne fremstå som mennesker, der interesserer sig for de svage, for velfærdssamfundet og for kræftramte børn. Derfor forventer de også, at vi alle synes, de er fantastiske, når de uddeler pengegaver til såkaldte godgørende formål. Selv om vi hverken behøvede lave indsamlinger til sultende børn i Afrika, kræftramte borgere eller hjemløse mennesker, hvis blot overklassen betalte deres skat af deres indtægter, formuer og profitter. Men overklassen fortrækker skattely, skatteunddragelse og minimalstat.

Jeg kan allerede høre, at der er nogen, der synes, at retorikken er lige i overkanten. Men overklassen er kun overklasse, fordi formuer og økonomisk magt nedarves gennem generationer.

Overklassen er aldrig kommet til deres formuer igennem ærligt arbejde. De er kommet til deres formuer og økonomiske magt igennem udbytning af arbejdskraften, skatteunddragelse skattely og latterlige arveafgifter.

SENESTE EKSEMPEL ER PARADISE PAPERS. Jo rigere erhvervsledere, statsledere, kongefamilier, sportsfolk og popstjerner bliver, desto mere kæmper de for at undgå at betale skat af deres formuer, luksusbiler, milliardvillaer, privatfly og millionkroner yachts. Det er ikke kun det laveste, man kan synke, men udtryk for at overklassen er en samling nasserøve, parasitter og gribbe, der lever i deres egen udgave af Paradise Hotel på alle andres regning.

Overklassens grådighed er udtryk for økonomisk kokainmani, og det er en dødens farlig afhængighed.

Så mens overklassen og dens politiske købepartier i Folketinget og ude i kommunerne har travlt med at skære ned på dagpengene, kontanthjælpen, førtidspensionen og velfærden, så er der dømt pengetræ og tag-selv aktion for overklassen.

I overklassen lider ingen nød, når de forlader jobbet til fordel for livet på golfbanen, i lystyachten eller til drinks i villaen på Strandvejen. Her er et vildt eksempel: Tre fyrede direktører fra Mærsk med topchefen Niels Smedegaard i spidsen fik til sammen 155 millioner kroner i gyldne håndtryk i 2016.

Den danske og globale overklasse udgør et felt på meget få personer. Den ene rige procent af den voksne befolkning i Danmark udgør godt 46.000 personer. De tjener i gennemsnit 2.666.456 kr. i 2015. De store kapitalejere lønner altså deres direktører og topchefer fyrsteligt. Overklassen lønner altså sine egne i hoved og røv, mens de samtidig kræver økonomisk mådehold fra lønarbejderen i både den private industri og offentlige sektor og har den frækhed at nedgøre, ydmyge og forhåne fattige, syge og svage mennesker på overførselsindkomst.

DEN STIGENDE ULIGHED, som overklassen og deres købepartier i Folketinget er ansvarlige for, gør dem også en smule bange. Så derfor er de også tilhængere af at leve i deres egen ghettoer, samtidig med at de lægger underklassens ghettoer for had. Pandora-milliardæren René Sindlev skyder 700 millioner kroner i et helt nyt boligområde i Solrød, der er inspireret af såkaldte 'gated communities', indhegnede boligområder. Han bor selv i et beskyttet boligområde i Miami. Derfor gør han nu klar til at bygge 246 boliger i Trylleskoven i Solrød syd for København, hvor han vil lave en dansk version af et 'gated community'.

- Jeg kan godt lide tanken om gated communities med hegn og vagter, som de har i USA. Jeg synes, at det mangler i Danmark, og hvis man eksekverer det rigtigt, så kan det blive superinteressant, siger rigmanden, som også ejer en luksusyacht, der er mere end 200 millioner kroner værd, til Børsen, den 16. juni 2016.

Spørgsmålet er, hvorfor de rige er så optaget af at undgå skat?

I den offentlige debat har borgerlige debattører, erhvervsorganisationer og neoliberale tænketanke CEPOS ført an i en kampagne mod skattetrykket, og i særdeleshed topskatten. En af deres yndlingspåstande er, at Danmark er det land i verden med det højeste skattetryk. Det er løgn og latin. Uanset hvor mange gange, CEPOS og Joachim B. Olsen påstår det.

Deres had til skattebetaling af enhver art og topskatten i særdeleshed er et udtryk for deres grådighed og deres klassehad mod velfærdssamfundet, lønarbejderrettigheder og økonomisk ulighed. Og grådigheden og klassehadet vil være der, så længe kapitalismen består. Der findes nemlig ingen udgave af en venlig, social ansvarlig kapitalisme. Der findes kun forskellige former for mere eller mindre brutale udgaver af kapitalismen. Så det sagt!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.