Det går stærkt, når sosu-medarbejdere skal nå frem til de borgere, der har krav på hjælp og pleje fra kommunen. Der mangler tid til transport mellem besøgene hos borgerne, erkender kommunale ældrechefer i en ny undersøgelse.
Hver tredje ældrechef i landets kommuner mener 'slet ikke', at der er tilstrækkelig tid mellem besøgene, fremgår det af en undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har foretaget for fagforbundet FOA.
Dertil kommer, at over halvdelen af ældrecheferne - 58 procent - oplever, at sosu'erne kun i 'nogen grad' eller 'mindre grad' har tid nok til transporten mellem besøgene hos borgeren. En lille kerne på fire procent af ældrecheferne oplever, at der i praksis er tilstrækkelig tid.
I fagforbundet FOA mener sektorformand Karen Stæhr, at realiteterne er gået op for de kommunale chefer.
- Nu er dét, som vores medlemmer har sagt gentagne gange, endelig gået op for ældrecheferne. Der er ikke den nødvendige tid mellem de forskellige besøg. Det betyder, at man stjæler tid fra den enkelte borger til at køre på landevejene, siger Karen Stæhr.
Hun opfordrer ældrechefer og kommunalpolitikere til at sikre, at der er den nødvendige køretid i sosu'ernes arbejdsplaner.
- Det her må være et wake-up-call til ældrecheferne om at komme i gang. Nu må de gøre kommunalpolitikerne opmærksom på, at der skal handles. Det stresser medarbejderne voldsomt at vide, at der sidder et menneske og venter, og at de pludselig har stjålet 12 minutter af borgerens tid på landevejen, siger sektorformanden.
I efteråret 2017 viste en medlemsundersøgelse fra FOA, at to ud af tre ansatte - 66 procent - i hjemmeplejen oplevede, at der ikke blev afsat tilstrækkelig tid til transport mellem de enkelte besøg i kørelisterne. Derudover svarede 16 procent, at der slet ikke var afsat tid til transport.
De fleste af de sosu'er, der savnede tid til transport, svarede, at de som konsekvens skar i den tid, der var afsat til borgerne. Andre tog tiden fra deres pauser eller blev længere tid på arbejde end planlagt.
Dengang kaldte formanden for social- og sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening KL), Odsherreds borgmester Thomas Adelskov (S), det 'en lokal ledelsesopgave at sikre, at der er køretid og den visiterede tid til rådighed'.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Thomas Adelskov til den nye Epinion-undersøgelse. Overfor Avisen.dk understreger kontorchef i KLs Center for Social og Sundhed, Hanne Agerbak, pointen om, at det først og fremmest er en lokal ledelsesopgave at sikre den nødvendige tid.
- Og hvis rammerne ikke er optimale, er det en lokal politisk prioritering at få enderne til at nå hinanden, tilføjer Hanne Agerbak i en mail.
Epinion-undersøgelsen er gennemført i perioden fra 22. januar til 8. februar 2018. 70 ældrechefer har deltaget.