Administration 

Lang vej til erstatning for ofre for gul gift

Uwe Nikolaisen har i dag problemer med hukommelse og åndedræt. Sygdomme der kan skyldes hans arbejde i styren på LM Wind Power. (Foto: Morten Germund, Berlingske Tidende.)

Over 10.000 ansatte på LM Wind Power har arbejdet med giftig styren. Men det kan blive svært at bevise en sammenhæng mellem LM-arbejderes sygdomme og arbejdet i styren, siger overlæge. Minister lover, at alle ansatte får den erstatning, de har krav på.

Tusindvis af danske arbejdere har de sidste 40 år arbejdet i giftige dampe for at producere vinger til verdens vindmøller.

40 tidligere ansatte hos LM Wind Power har igennem de sidste to uger stået frem med alvorlige sygdomme og symptomer, som overlæger sammenkæder med giften styren.

Men der kan være lang vej til en erstatning for de mange vindmøllearbejdere på LM Wind Power, lyder det fra en førende overlæge.

Det kan nemlig blive svært at påvise en klar sammenhæng mellem de ansattes sygdomme og deres arbejde i styren-dampe, siger Niels Ebbehøj overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital.

"Hvis vi skal kunne påvise en sammenhæng mellem udsættelsen for styren og de symptomer, man måtte have, skal de opstå, mens man stadig er udsat for stoffet."

De fleste LM-ansatte, som nu står frem, har været ansat i flere år. De fortæller, at deres sygdomme startede, imens de var ansat på LM og er fortsat, efter de stoppede på virksomheden. Men langt fra alle har fået anmeldt deres sygdom til Arbejdsskadestyrelsen.

 

Minister kræver undersøgelse

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har derfor igangsat en stor helbredsundersøgelse af tidligere ansatte hos vindmølle-vinge virksomheden LM Wind Power.

"Det rystende at høre, hvordan ansatte er blevet syge af at lave vindmøllevinger for LM Wind Power. Den her sag skal undersøges til bunds, og alle skal have den erstatning, de har krav på," siger Inger Støjberg til Avisen.dk.

Ministerens udmelding kommer efter, at mere end 40 LM-arbejdere sidste to uger har berettet om giftige arbejdsforhold og problemer med diarre, hovedpine, allergi og gule lagener.

Overlæge Niels Ebbehøj forklarer, at de ansatte skal have arbejdet med styren i flere år, for at de kan få erstatning.

"Som tommelfingerregel siger vi, at man skal have været udsat for flere års eksponering på et betydeligt højt niveau, før man kan etablere en sammenhæng mellem udsættelsen og symptomerne," siger Niels Ebbehøj.

 

LM-ansatte har før fået erstatning

På trods af problemer med at bevise sammenhæng mellem sygdomme og styren har mindst 20 LM-ansatte allerede fået anerkendt allergisk eksem overfor styren hos Arbejdsskadestyrelsen. Andre har fået anerkendt styrenforgiftninger.

En LM-arbejder har fået en så alvorlig hudsygdom på grund af styren, at hans erhvervsevne er nedsat med 50 procent. Det er sket selvom, han kun arbejdede tre måneder i styren-dampe hos LM. Alligevel fik han anerkendt sygdommen og fik erstatning fra Arbejdsskadestyrelsen. "Mine hænder ligner flæskesvær," siger han.

En anden LM-arbejder har fået anerkendt astma som en erhvervsbetinget lidelse forårsaget af styren og fik udbetalt erstatning. Hans erhvervsevne er også nedsat til 50 procent. LM har betalt et beløb til den ansatte, før der faldt dom i en retssag.

Men der er fx også tre LM-arbejdere, der har fået kræft, uden at Arbejdsskadestyrelsen vil anerkende, at det skyldes arbejde med styren og andre kemiske stoffer på LM Wind Power.

I denne uge kom det dog frem, at en arbejder i 1979 blev det første dødsoffer for styrenforgiftning på LM Wind Power. Dødsårsag: Hjernesvind efter 18 års arbejde med styren. I dag har flere tidligere LM-ansatte de samme sygdomme, som Poul Sørensen havde, inden han døde.

LÆS HISTORIEN OM POUL SØRENSENS DØD HER.

En række eksperter sammenkæder de sygdomme, som LM-ansatte i dag lider af, med deres arbejde i styren-dampe på LM Wind Power.

Hver dag står nye LM-ansatte frem med sygdomme, som eksperter fastslår, kan skyldes arbejdet med styren: hovedpine, problemer med luftveje, slimhinder, demens, hukommelse, allergi, eksem og andre hudproblemer.

 

Påvirker luftveje og slimhinder

Akut styren-forgiftning giver hovedpine og slimhindeirritation.

"Det kan føles som om man er fuld, og give en svær luftvejsirritation med risiko for astma," fortæller Niels Ebbehøj.

På længere sigt kan du få hjerneskader og demens, ligesom styren er på Arbejdstilsynets liste over kræftfremkaldende stoffer.

I dag står den tidligere LM-arbejder Gitte Vestergaard frem og fortæller om problemer med øre-, næse-, hals-, hud-, og luftvejsproblemer. Problemer der er fortsat mange år efter, at hun stoppede med hos LM.

LÆS HER: 30-årig LM-arbejder: Vi fik 75 kroner for at arbejde i giftige dampe

30-årige Gitte Vestergaard og mere end 40 andre tidligere LM Wind Power-ansatte fortæller om problemer med fx hukommelse, koncentration samt allergi og eksem.

 

Skal anmelde alle skader

Flere LM-arbejdere har været udsat for styrendampe i mange år. Deres problemer er begyndt, imens de arbejdede med styren på LM Wind Power. De fleste er i dag fyret fra virksomheden.

Nu opfordres alle til at melde deres skader til Arbejdsskadestyrelsen via egen læge eller fagforening.

Styren er et organisk opløsningsmiddel, der blandt andet bruges i plastfiberindustrien. Herunder på den gigantiske vindmølle-vinge-virksomhed LM Wind Power, der har over 5.500 ansatte over hele verden. I Danmark har der været over 10.000 ansatte. I dag er der cirka 300 ansatte tilbage.

 

Taskforce skal behandle anmeldelser

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har bedt Arbejdsskadestyrelsen om at etablere en taskforce, som skal behandle de anmeldte skader fra LM Wind Power. 

"Jeg forstår godt, hvis nuværende og tidligere ansatte på LM Wind Power er bekymrede for, om de er blevet syge af arbejdet med styren efter de beskrivelser af arbejdsmiljøforholdene, der har været fremme i pressen. Derfor opfordrer jeg alle, som har en mistanke om, at de er blevet syge af arbejdet med styren, til at anmelde det til Arbejdsskadestyrelsen," siger Inger Støjberg.

ANMELD DIN SKADE

Alle nuværende og tidligere LM-ansatte, der er syge eller har været syge, skal hurtigst muligt kontakte Arbejdsskadestyrelsen via:

- Telefon 72 20 60 00. Sig du skal tale med chefkonsulent Rikke Nissen, der er kontaktperson i den særlige enhed, der skal undersøge LM-ansatte.

- Eller send e-mail til ask@ask.dk – Att. Rikke Nissen.

- Du kan også selv anmelde din sygdom eller arbejdsskade via Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside: www.ask.dk. Her er et Link
til en online anmeldelsesblanket.


- Du kan også gå til din egen praktiserende læge. Lægen har pligt til at anmelde din sygdom eller arbejdsskade.

"Vi vil virkelig opfordre alle til at ringe til os, hvis de har en mistanke om, at deres helbred kan være påvirket af arbejdet for LM Wind Power (LM Glasfiber)," siger Birgitte Lyhne Broksø, pressechef i Arbejdsskadestyrelsen.

 

Tip os om LM

Har du arbejdet for LM Glasfiber (LM Wind Power), eller har du et tip om LM, så skriv til journalisterne, der står bag sagen: Jens Peter Kildevang: jens@avisen.dk eller tlf. 27 13 65 50. Eller kontakt journalist Morten Frich: mnf@berlingske.dk

 

mand
Kongelige

Kong Frederik: 

Sender hilsen til danskerne

mand
Nyheder

De Niro:

Trump er en klovn

væltet lastbil
Krimi

Vildt: Lastbil med

køletrailer er væltet

fter bombe
Nyheder

21 meldes dræbt

i nye angreb på teltlejr 

kvinde
Kendte

Nu er det slut

blå blink
Krimi

22-årig sigtet efter knivstikkeri

mand
Nyheder

Heunicke strammer reglerne

stor bygning
Krimi

To skygger

spøger i Meng-sag

Nyheder

Afviser udvidelse

af Aarhus Havn

Politibil set fra siden.
Krimi

Voldtægtsforsøg:

14-årig flygtede ud i havet

En lottoseddel og en kuglepen på et bord.
Nyheder

Var ét tal fra

300 millioner:

Ærgerligt

Krimi

Her vidste veninden

at Emilie Meng var

forsvundet

Et billede af et fjernsyn med en fjernbetjening.
Nyheder

TV 2 Play hæver prisen 

Grevinde Alexandra smiler
Kendte

Grevinde Alexandra:

Vil gå caminoen

Københavns Byret set udefra
Krimi

30-årig nægter sig

skyldig i trafikdrab

på treårig pige

Huset udefra
Film og TV

Ikonisk hus

sat til salg

Thomas Evers Poulsen med et skilt, hvor der står "bøsserøv".
Kendte

Thomas Evers stadig

påvirket af mobning

En Matas butik
Nyheder

Rekord: Matas omsætter

for 6,7 milliarder

Sebastian Bull og Asta Björk under "Vild med dans".
Kendte

"Vild med dans"-par

flytter sammen

En bil fanget i vand
Nyheder

DMI: Kraftig regn eller

skybrud på vej

Den kvindelige muldvarp
Nyheder

Muldvarp ville selv

stoppe dokumentar

Rockere samlet til demonstration
Krimi

Rockere og bandefolk

opkræves en milliard

efter skattekontroller

Mette Frederiksen i sort rulle krave og blå jakke
Nyheder

Skal gemme sms'er i 25 år

Breivik i retten
Nyheder

Breiviks sag skal igen for retten

Indgang til en Netto-butik
Nyheder

Netto opfordrer sine kunder til prepping

MitID på mobiltelefon
Nyheder

Slut med MitID på disse telefoner

Mand på den røde løber
Kendte

Gustav Salinas ramt af stress

Portræt af kok
Nyheder

Ny dansk restaurant får tre michelinstjerner

mand med solbriller på pressemøde
Nyheder

Kræver nye afhøringer i Eurovision-sag

Hvidt palæ
Nyheder

Villa til 60 mio. på tvangsauktion

Byretten i København
Nyheder

Banker finder fejl i 20.000 sager

mand flankeres på vej til retten
Kendte

Popstars-Jon risikerer fængsel

fugl sidder på træ
Nyheder

Sjælden fugl får unger i Danmark for første gang i 65 år

fodboldfans
Sport

Derfor går vi så meget 
op i fodbold

skilt på tv2 bygning
Krimi

Afvist i retten: TV 2

må vise dokumentar

politi til stede på vej
Krimi

Drabsforsøg i frisørsalon:

Tre mænd fundet

skyldige

person går på gaden
Nyheder

Vil forbyde sociale medier

for unge under 15 år

Nyheder

Budtjeneste forlader

Danmark

to personer smiler
Film og TV

EM-holdet:

Hyldes i Tivoli 

mand poserer
Kendte

Skuespiller skudt

og dræbt 

fodboldfans på stadion
Sport

Aktien styrtdykker

kvinde poserer
Kendte

Sofie Gråbøl bliver

vicepræsident 

mand går på fodboldbane
Sport

Efter nedrykning:

Fyrer fodbolddirektør

lastbil ligger på siden
Krimi

Lastbil væltede

på havn 

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nyheder

Topadvokat fyret før

TV 2-dokumentar

lyn på himlen
Nyheder

Lyn slog ned

i hest 

person står med barn
Nyheder

Køligere vejr på vej 

ødelagte bygninger
Nyheder

USA: Tornadoer

dræber mindst ni

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Scorer nyt værtsjob

lotto-kupon
Nyheder

Syv nye danske 

lotto-millionærer

menneskemængde
Nyheder

Knivdræbt 15-årig:

Mindes med digt og blomster

fodboldspillere
Sport

I tårer efter vild afgørelse

mand og kvinde
Nyheder

Dronning Mary:

Får fødselsdagsgave

Sport

FC Midtjylland: 

Jubler over guldet

mennesker i Tivoli
Nyheder

Storskærm i Tivoli

mand
Kendte

Kendt tv-vært: 

Er blevet far

folk under regnslag
Nyheder

Ramt af 5000 lyn 

mennesker på balkon
Nyheder

Fejret med fællessang:

Kongens første fødselsdag 

tre mennesker
Krimi

Efterforsker hærværk

mod valgplakater

folk på stranden i Tel Aviv
Nyheder

Hamas-angreb

mod Tel Aviv 

Et bord med mad og glade gæster
Mad og drikke

Brug grillen hele året

et jordskred
Nyheder

Hundreder dræbt efter jordskred

Grundloven åben på et bord
Debat

Johnny Larsen: Ny grundlov nødvendig

et par ser på hinanden forelsket
Film og TV

Notting Hill 25 år

Derfor holder den ikke i dag

blå blink
Krimi

30-årig er svært tilskadekommen efter overfald på Hovedbanen

en golfspiller på banen
Kendte

Golfstjerne dør pludseligt 30 år gammel

Fire planeter i rummet
Helt vildt

NASA: Planet med 42 grader tæt på Jorden

en mand med solbriller taler
Kendte

Richard Sherman er død

Folk råber til en konference
Nyheder

Trump mødt med buhråb 

Fodboldspillere på en bane
Sport

Brøndby: Guldfest eller nedtur

regnen siler ned på et tag og tagrende
Nyheder

Søndag rammer det første skybrud:
Sådan sikrer du dig

mange forsamlet på en bar
Nyheder

Ikonisk bar lukker

en lille dreng ved et maleri
Helt vildt

Her er han: Verdens yngste kunstner og kun halvandet år gammel

Nyheder

Rusland bomber byggemarked

- to dræbt og 33 såret

en pakke medicin
Sundhed

Studie:
Ozempic kan forebygge
kronisk sygdom

OB-fans
Sport

OB rykker ud af Superligaen

lotto kupon
Nyheder

Spille-held i Eurojackpot:

Nye danske millionærer

politiafspærring
Krimi

Ni anholdt efter knivstikkeri

kystlinie
Nyheder

Lort i vandet: 
Her skal du ikke bade