Administration 

Lang vej til erstatning for ofre for gul gift

Uwe Nikolaisen har i dag problemer med hukommelse og åndedræt. Sygdomme der kan skyldes hans arbejde i styren på LM Wind Power. (Foto: Morten Germund, Berlingske Tidende.)

Over 10.000 ansatte på LM Wind Power har arbejdet med giftig styren. Men det kan blive svært at bevise en sammenhæng mellem LM-arbejderes sygdomme og arbejdet i styren, siger overlæge. Minister lover, at alle ansatte får den erstatning, de har krav på.

Tusindvis af danske arbejdere har de sidste 40 år arbejdet i giftige dampe for at producere vinger til verdens vindmøller.

40 tidligere ansatte hos LM Wind Power har igennem de sidste to uger stået frem med alvorlige sygdomme og symptomer, som overlæger sammenkæder med giften styren.

Men der kan være lang vej til en erstatning for de mange vindmøllearbejdere på LM Wind Power, lyder det fra en førende overlæge.

Det kan nemlig blive svært at påvise en klar sammenhæng mellem de ansattes sygdomme og deres arbejde i styren-dampe, siger Niels Ebbehøj overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital.

"Hvis vi skal kunne påvise en sammenhæng mellem udsættelsen for styren og de symptomer, man måtte have, skal de opstå, mens man stadig er udsat for stoffet."

De fleste LM-ansatte, som nu står frem, har været ansat i flere år. De fortæller, at deres sygdomme startede, imens de var ansat på LM og er fortsat, efter de stoppede på virksomheden. Men langt fra alle har fået anmeldt deres sygdom til Arbejdsskadestyrelsen.

 

Minister kræver undersøgelse

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har derfor igangsat en stor helbredsundersøgelse af tidligere ansatte hos vindmølle-vinge virksomheden LM Wind Power.

"Det rystende at høre, hvordan ansatte er blevet syge af at lave vindmøllevinger for LM Wind Power. Den her sag skal undersøges til bunds, og alle skal have den erstatning, de har krav på," siger Inger Støjberg til Avisen.dk.

Ministerens udmelding kommer efter, at mere end 40 LM-arbejdere sidste to uger har berettet om giftige arbejdsforhold og problemer med diarre, hovedpine, allergi og gule lagener.

Overlæge Niels Ebbehøj forklarer, at de ansatte skal have arbejdet med styren i flere år, for at de kan få erstatning.

"Som tommelfingerregel siger vi, at man skal have været udsat for flere års eksponering på et betydeligt højt niveau, før man kan etablere en sammenhæng mellem udsættelsen og symptomerne," siger Niels Ebbehøj.

 

LM-ansatte har før fået erstatning

På trods af problemer med at bevise sammenhæng mellem sygdomme og styren har mindst 20 LM-ansatte allerede fået anerkendt allergisk eksem overfor styren hos Arbejdsskadestyrelsen. Andre har fået anerkendt styrenforgiftninger.

En LM-arbejder har fået en så alvorlig hudsygdom på grund af styren, at hans erhvervsevne er nedsat med 50 procent. Det er sket selvom, han kun arbejdede tre måneder i styren-dampe hos LM. Alligevel fik han anerkendt sygdommen og fik erstatning fra Arbejdsskadestyrelsen. "Mine hænder ligner flæskesvær," siger han.

En anden LM-arbejder har fået anerkendt astma som en erhvervsbetinget lidelse forårsaget af styren og fik udbetalt erstatning. Hans erhvervsevne er også nedsat til 50 procent. LM har betalt et beløb til den ansatte, før der faldt dom i en retssag.

Men der er fx også tre LM-arbejdere, der har fået kræft, uden at Arbejdsskadestyrelsen vil anerkende, at det skyldes arbejde med styren og andre kemiske stoffer på LM Wind Power.

I denne uge kom det dog frem, at en arbejder i 1979 blev det første dødsoffer for styrenforgiftning på LM Wind Power. Dødsårsag: Hjernesvind efter 18 års arbejde med styren. I dag har flere tidligere LM-ansatte de samme sygdomme, som Poul Sørensen havde, inden han døde.

LÆS HISTORIEN OM POUL SØRENSENS DØD HER.

En række eksperter sammenkæder de sygdomme, som LM-ansatte i dag lider af, med deres arbejde i styren-dampe på LM Wind Power.

Hver dag står nye LM-ansatte frem med sygdomme, som eksperter fastslår, kan skyldes arbejdet med styren: hovedpine, problemer med luftveje, slimhinder, demens, hukommelse, allergi, eksem og andre hudproblemer.

 

Påvirker luftveje og slimhinder

Akut styren-forgiftning giver hovedpine og slimhindeirritation.

"Det kan føles som om man er fuld, og give en svær luftvejsirritation med risiko for astma," fortæller Niels Ebbehøj.

På længere sigt kan du få hjerneskader og demens, ligesom styren er på Arbejdstilsynets liste over kræftfremkaldende stoffer.

I dag står den tidligere LM-arbejder Gitte Vestergaard frem og fortæller om problemer med øre-, næse-, hals-, hud-, og luftvejsproblemer. Problemer der er fortsat mange år efter, at hun stoppede med hos LM.

LÆS HER: 30-årig LM-arbejder: Vi fik 75 kroner for at arbejde i giftige dampe

30-årige Gitte Vestergaard og mere end 40 andre tidligere LM Wind Power-ansatte fortæller om problemer med fx hukommelse, koncentration samt allergi og eksem.

 

Skal anmelde alle skader

Flere LM-arbejdere har været udsat for styrendampe i mange år. Deres problemer er begyndt, imens de arbejdede med styren på LM Wind Power. De fleste er i dag fyret fra virksomheden.

Nu opfordres alle til at melde deres skader til Arbejdsskadestyrelsen via egen læge eller fagforening.

Styren er et organisk opløsningsmiddel, der blandt andet bruges i plastfiberindustrien. Herunder på den gigantiske vindmølle-vinge-virksomhed LM Wind Power, der har over 5.500 ansatte over hele verden. I Danmark har der været over 10.000 ansatte. I dag er der cirka 300 ansatte tilbage.

 

Taskforce skal behandle anmeldelser

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har bedt Arbejdsskadestyrelsen om at etablere en taskforce, som skal behandle de anmeldte skader fra LM Wind Power. 

"Jeg forstår godt, hvis nuværende og tidligere ansatte på LM Wind Power er bekymrede for, om de er blevet syge af arbejdet med styren efter de beskrivelser af arbejdsmiljøforholdene, der har været fremme i pressen. Derfor opfordrer jeg alle, som har en mistanke om, at de er blevet syge af arbejdet med styren, til at anmelde det til Arbejdsskadestyrelsen," siger Inger Støjberg.

ANMELD DIN SKADE

Alle nuværende og tidligere LM-ansatte, der er syge eller har været syge, skal hurtigst muligt kontakte Arbejdsskadestyrelsen via:

- Telefon 72 20 60 00. Sig du skal tale med chefkonsulent Rikke Nissen, der er kontaktperson i den særlige enhed, der skal undersøge LM-ansatte.

- Eller send e-mail til ask@ask.dk – Att. Rikke Nissen.

- Du kan også selv anmelde din sygdom eller arbejdsskade via Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside: www.ask.dk. Her er et Link
til en online anmeldelsesblanket.


- Du kan også gå til din egen praktiserende læge. Lægen har pligt til at anmelde din sygdom eller arbejdsskade.

"Vi vil virkelig opfordre alle til at ringe til os, hvis de har en mistanke om, at deres helbred kan være påvirket af arbejdet for LM Wind Power (LM Glasfiber)," siger Birgitte Lyhne Broksø, pressechef i Arbejdsskadestyrelsen.

 

Tip os om LM

Har du arbejdet for LM Glasfiber (LM Wind Power), eller har du et tip om LM, så skriv til journalisterne, der står bag sagen: Jens Peter Kildevang: jens@avisen.dk eller tlf. 27 13 65 50. Eller kontakt journalist Morten Frich: mnf@berlingske.dk

 

Mand og kvinde ved guldvæg
Nyheder

Roberto Cavalli er død

Væltet bus med smadret forrude
Krimi

Bus væltet på Sjælland:

Mindst tre kvæstede

Holger Rune på tennisbanen
Sport

Rune taber for anden gang på få timer

Panda spiser bambus
Dyreliv

Se video:

Nu forsøger pandaerne

i Zoo igen at parre sig

Man og kvinde på den røde løber
Kendte

Dansk filmstjerne er blevet mor

Sport

Holger Rune færdig i Monte Carlo

Badegæster på strand
Nyheder

Druknede for øjnene af konen

Mand på pressemøde
Nyheder

Her skal bygges nyt, stort fængsel

Indgang til SuperBrugs
Nyheder

Kvickly og SuperBrugsen overlever

Ozempic i emballage
Nyheder

Novos slankemedicin frikendt

En hånd holder et billede af ægteparret.
Krimi

Politi får kritik for

Ebbe Preisler-sag

Skrabelodder
Nyheder

Garanterer gevinst på

kæmpe skrabelod

Afspærring ved rækkehuset
Krimi

Efter eksplosion:

Politiet venter på

afhøringer

Caroline Wozniacki på banen
Sport

Wozniacki forlader

tennislandsholdet 

Sarah Zobel smiler med hånden bag nakken
Kendte

Zobel sætter

millionvilla

til salg

Ordene "HELP" lavet med palmeblade på en strand.
Helt vildt

Reddet efter en

uge på en øde ø

Nyheder

Hjemsendt forsvarschef

truer med søgsmål 

Sofie Linde i blåstribet jakke
Kendte

Sofie Linde

løjet død

Christian Kjær med armene over kors.
Kendte

Christian Kjær:

Han har fået

50 millioner

Mick Jagger og Ronnie Wood
Nyheder

Dansk kæde slås

med Mick Jagger

Togskinner
Nyheder

Overgravet kabel:

Ingen tog i timevis

Harry og Meghan
Kongelige

Harry og Meghan laver 

to nye Netflix-serier

En hund der går tur
Nyheder

Kølig weekend i vente

Spilleren og hans tolk
Sport

Stjernespillers tolk

stjal 111 millioner

polit og brandfolk i uniformer
Krimi

Eksplosion: Fire børn og

en kvinde i kritisk tilstand

Mand og kvinde
Film og TV

Badehotellet:

Ekstra gave til seerne

blomster på gaden
Krimi

Drab på familiefar

skaber stor vrede

bogreol
Nyheder

Bjarne Reuter topper igen

billede af skilt
Krimi

Giver op: Nu slutter det

portræt mand
Kendte

Jan Hellesøe:

Nu far til fire

portræt mand
Nyheder

Udgiver bog efter sin død

portræt mand
Nyheder

O.J. Simpson er død 

portræt mand
Kendte

Kronprins

Christian som giftekniv

portræt mand
Nyheder

Vil smide minkavlere ud 

portræt kvinde
Nyheder

Fastholder høj rente

tre personer jubler
Nyheder

Fik 600.000 kroner

i Løvens Hule

- nu er de gået konkurs

en Rema-butik
Nyheder

Udvider igen - 
åbner Rema 1000

i dit område?

en mand omgivet af tre kvinder
Kendte

Kandis-Johnny afviste

ikke tilbud om sex

en rottweiler
Krimi

Politiet har fjernet

mishandlede rottweilere

et mudshot
Krimi

Blev sat af foran sygehus med knivstik - nu er han sigtet for røveri

en mand og en soundboks
Nyheder

Soundboks sagsøger
techgigant for tyveri

en reklame for Kims Chips Battle
Nyheder

Kims nægter

at stoppe salg

en kvinde
Kendte

Elvira Pitzner fængslet

i tre dage med

250 andre kvinder

en person ved en computer
Krimi

Politiet henlægger

tre ud af fire

anmeldelser om svindel

mønter
Krimi

Antallet af sager om netbanksvindel er fordoblet på et år

Skærmdump fra Youtube
Helt vildt

YouTube-kanal får investering på 100 millioner dollar

et uheld
Krimi

Campingvogn skaber

kaos på motorvej

kø på en motorvej
Krimi

Nyt uheld - mindst 30 minutters forlænget rejsetid

Thomas Vinterberg og hans gravide kone.
Kendte

Thomas Vinterberg:

Venter barn igen

Susan Astani og Christian Kjær.
Kendte

Christian Kjær

hives i retten

af sin søn

Soldater i en skov
Nyheder

Genopliver

skrottet ordning

Gældsstyrelsen
Nyheder

Gældsstyrelsen

sætter rekord

En hvid bomuldshun på et tæppe.
Nyheder

Flere hittehunde

i problemer

Søren Pape Poulsen og Mette Abildgaard taler sammen i Folketingssalen
Nyheder

Midt i sorgen:

Jeg er gravid

Kongefamilien i Folketinget
Kongelige

Kongefamilien

mister et slot

Retten I aalborg udefra
Krimi

71-årig holdt kvinde

fanget og brændte hende 

Et villa kvarter
Nyheder

Bomber fra 2. verdenskrig

ryster villakvarter

to damer i styrthjelm
Debat

Søren Baastrup: MeToo, Millwall og megadårlig mad

En masse chips tæt på
Nyheder

Kim's reklamer

er dårlig stil

Frede og Mary går
Kongelige

Kongehuset forgyldes med ekstra millioner

en kystby
Rejser

Her er der mest sol til sommer

Krimi

Minister: Bandidos-klubben skal opløses

en å i Danmark
Krimi

Serietyv boede i telt ved Gudenåen

et byskilt på en mur
Livsstil

Her vil vi helst bo

en smuk ung kvinde
Bøger

Ny bog om Danmarks første sexsymbol

politibiler på en motorvej
Krimi

Tragedie: Mor smed sine børn ud på motorvejen

pengesedler
Nyheder

Giver 1,7 mia. kroner tilbage til kunderne

parcelhuse
Nyheder

Højeste antal huse til salg

blæsevejr og en robåd der er ved at synke
Nyheder

DMI: Blæsevejr 

en tumor på en skærm
Sundhed

Kunstig intelligens bliver et tungt våben mod kræft

En sort elbil
Biler

Enhedslisten: Billig leasing af elbiler 

person sidder med mobiltelefon
Krimi

Lærer dømt: Snød

sine elever for 67.000

banegårdscenter set udefra
Krimi

Biograf lukket:

Gæster fik problemer

med vejrtrækningen

mand sidder i retssal
Nyheder

Sønnen dræbte fire i

skoleskyderi:

Forældre skal i fængsel 

tre personer poserer på balkon
Kongelige

Frederik tager en tur

på balkonen 

Nyheder

Sky Nobelpris-modtager

er død 

mikrofon på radio
Nyheder

Fyrer hver fjerde

medarbejder

køretøjer under bro
Krimi

Stor redningsaktion

ved bro 

p-plads ved fort
Krimi

To mænd får 13 års 
fængsel for drab