Administration 

Lang vej til erstatning for ofre for gul gift

Uwe Nikolaisen har i dag problemer med hukommelse og åndedræt. Sygdomme der kan skyldes hans arbejde i styren på LM Wind Power. (Foto: Morten Germund, Berlingske Tidende.)

Over 10.000 ansatte på LM Wind Power har arbejdet med giftig styren. Men det kan blive svært at bevise en sammenhæng mellem LM-arbejderes sygdomme og arbejdet i styren, siger overlæge. Minister lover, at alle ansatte får den erstatning, de har krav på.

Tusindvis af danske arbejdere har de sidste 40 år arbejdet i giftige dampe for at producere vinger til verdens vindmøller.

40 tidligere ansatte hos LM Wind Power har igennem de sidste to uger stået frem med alvorlige sygdomme og symptomer, som overlæger sammenkæder med giften styren.

Men der kan være lang vej til en erstatning for de mange vindmøllearbejdere på LM Wind Power, lyder det fra en førende overlæge.

Det kan nemlig blive svært at påvise en klar sammenhæng mellem de ansattes sygdomme og deres arbejde i styren-dampe, siger Niels Ebbehøj overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital.

"Hvis vi skal kunne påvise en sammenhæng mellem udsættelsen for styren og de symptomer, man måtte have, skal de opstå, mens man stadig er udsat for stoffet."

De fleste LM-ansatte, som nu står frem, har været ansat i flere år. De fortæller, at deres sygdomme startede, imens de var ansat på LM og er fortsat, efter de stoppede på virksomheden. Men langt fra alle har fået anmeldt deres sygdom til Arbejdsskadestyrelsen.

 

Minister kræver undersøgelse

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har derfor igangsat en stor helbredsundersøgelse af tidligere ansatte hos vindmølle-vinge virksomheden LM Wind Power.

"Det rystende at høre, hvordan ansatte er blevet syge af at lave vindmøllevinger for LM Wind Power. Den her sag skal undersøges til bunds, og alle skal have den erstatning, de har krav på," siger Inger Støjberg til Avisen.dk.

Ministerens udmelding kommer efter, at mere end 40 LM-arbejdere sidste to uger har berettet om giftige arbejdsforhold og problemer med diarre, hovedpine, allergi og gule lagener.

Overlæge Niels Ebbehøj forklarer, at de ansatte skal have arbejdet med styren i flere år, for at de kan få erstatning.

"Som tommelfingerregel siger vi, at man skal have været udsat for flere års eksponering på et betydeligt højt niveau, før man kan etablere en sammenhæng mellem udsættelsen og symptomerne," siger Niels Ebbehøj.

 

LM-ansatte har før fået erstatning

På trods af problemer med at bevise sammenhæng mellem sygdomme og styren har mindst 20 LM-ansatte allerede fået anerkendt allergisk eksem overfor styren hos Arbejdsskadestyrelsen. Andre har fået anerkendt styrenforgiftninger.

En LM-arbejder har fået en så alvorlig hudsygdom på grund af styren, at hans erhvervsevne er nedsat med 50 procent. Det er sket selvom, han kun arbejdede tre måneder i styren-dampe hos LM. Alligevel fik han anerkendt sygdommen og fik erstatning fra Arbejdsskadestyrelsen. "Mine hænder ligner flæskesvær," siger han.

En anden LM-arbejder har fået anerkendt astma som en erhvervsbetinget lidelse forårsaget af styren og fik udbetalt erstatning. Hans erhvervsevne er også nedsat til 50 procent. LM har betalt et beløb til den ansatte, før der faldt dom i en retssag.

Men der er fx også tre LM-arbejdere, der har fået kræft, uden at Arbejdsskadestyrelsen vil anerkende, at det skyldes arbejde med styren og andre kemiske stoffer på LM Wind Power.

I denne uge kom det dog frem, at en arbejder i 1979 blev det første dødsoffer for styrenforgiftning på LM Wind Power. Dødsårsag: Hjernesvind efter 18 års arbejde med styren. I dag har flere tidligere LM-ansatte de samme sygdomme, som Poul Sørensen havde, inden han døde.

LÆS HISTORIEN OM POUL SØRENSENS DØD HER.

En række eksperter sammenkæder de sygdomme, som LM-ansatte i dag lider af, med deres arbejde i styren-dampe på LM Wind Power.

Hver dag står nye LM-ansatte frem med sygdomme, som eksperter fastslår, kan skyldes arbejdet med styren: hovedpine, problemer med luftveje, slimhinder, demens, hukommelse, allergi, eksem og andre hudproblemer.

 

Påvirker luftveje og slimhinder

Akut styren-forgiftning giver hovedpine og slimhindeirritation.

"Det kan føles som om man er fuld, og give en svær luftvejsirritation med risiko for astma," fortæller Niels Ebbehøj.

På længere sigt kan du få hjerneskader og demens, ligesom styren er på Arbejdstilsynets liste over kræftfremkaldende stoffer.

I dag står den tidligere LM-arbejder Gitte Vestergaard frem og fortæller om problemer med øre-, næse-, hals-, hud-, og luftvejsproblemer. Problemer der er fortsat mange år efter, at hun stoppede med hos LM.

LÆS HER: 30-årig LM-arbejder: Vi fik 75 kroner for at arbejde i giftige dampe

30-årige Gitte Vestergaard og mere end 40 andre tidligere LM Wind Power-ansatte fortæller om problemer med fx hukommelse, koncentration samt allergi og eksem.

 

Skal anmelde alle skader

Flere LM-arbejdere har været udsat for styrendampe i mange år. Deres problemer er begyndt, imens de arbejdede med styren på LM Wind Power. De fleste er i dag fyret fra virksomheden.

Nu opfordres alle til at melde deres skader til Arbejdsskadestyrelsen via egen læge eller fagforening.

Styren er et organisk opløsningsmiddel, der blandt andet bruges i plastfiberindustrien. Herunder på den gigantiske vindmølle-vinge-virksomhed LM Wind Power, der har over 5.500 ansatte over hele verden. I Danmark har der været over 10.000 ansatte. I dag er der cirka 300 ansatte tilbage.

 

Taskforce skal behandle anmeldelser

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har bedt Arbejdsskadestyrelsen om at etablere en taskforce, som skal behandle de anmeldte skader fra LM Wind Power. 

"Jeg forstår godt, hvis nuværende og tidligere ansatte på LM Wind Power er bekymrede for, om de er blevet syge af arbejdet med styren efter de beskrivelser af arbejdsmiljøforholdene, der har været fremme i pressen. Derfor opfordrer jeg alle, som har en mistanke om, at de er blevet syge af arbejdet med styren, til at anmelde det til Arbejdsskadestyrelsen," siger Inger Støjberg.

ANMELD DIN SKADE

Alle nuværende og tidligere LM-ansatte, der er syge eller har været syge, skal hurtigst muligt kontakte Arbejdsskadestyrelsen via:

- Telefon 72 20 60 00. Sig du skal tale med chefkonsulent Rikke Nissen, der er kontaktperson i den særlige enhed, der skal undersøge LM-ansatte.

- Eller send e-mail til ask@ask.dk – Att. Rikke Nissen.

- Du kan også selv anmelde din sygdom eller arbejdsskade via Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside: www.ask.dk. Her er et Link
til en online anmeldelsesblanket.


- Du kan også gå til din egen praktiserende læge. Lægen har pligt til at anmelde din sygdom eller arbejdsskade.

"Vi vil virkelig opfordre alle til at ringe til os, hvis de har en mistanke om, at deres helbred kan være påvirket af arbejdet for LM Wind Power (LM Glasfiber)," siger Birgitte Lyhne Broksø, pressechef i Arbejdsskadestyrelsen.

 

Tip os om LM

Har du arbejdet for LM Glasfiber (LM Wind Power), eller har du et tip om LM, så skriv til journalisterne, der står bag sagen: Jens Peter Kildevang: jens@avisen.dk eller tlf. 27 13 65 50. Eller kontakt journalist Morten Frich: mnf@berlingske.dk

 

mand og kvinde tæt
Kendte

Skønt billede: Leo hjemme hos Sussi igen

blomster og levende lys
Krimi

Fakkeloptog for

de to dræbte piger

tre mennesker
Iværksætteri

Løvens Hule: Succes

med smart el-tankning

boligblok
Krimi

Ung kvinde død:

51-årig sigtet for voldtægt

termostat på radiator
Nyheder

Gassen styrtdykker

manf slår ud med armene
Krimi

Riskær: Jeg må godt drive virksomhed

kvinde sangerinde med mikrofon
Kendte

Efter afslag:

Medina i Løvens Hule

mand i jakke og soldat
Nyheder

Forsvarschef håber:

Flere kvindelige soldater

Nyheder

Spanien klar med

gamle kampvogne 

portræt af kvinde
Kendte

TV 2 bekræfter:
Her får Ritt det sidste ord

politibiler ved en vej
Krimi

Kvinde stukket med kniv ved jobcenter 

Kvinde smiler
Nyheder

Vermund får fremtrædende rolle i Nye Borgerlige

en flok elefanter
Dyreliv

Elefanter er med til at redde klimaet

Asteroide på vej mod jorden
Nyheder

Asteroide kommer meget tæt på jorden

Rene Christensen portæt
Nyheder

DF’s næstformand stopper

Skilt med Netflix
Nyheder

Streaming overhaler flow-tv

Hvid bygning
Nyheder

Otteårig død i lægehus

redningsmandskab ved ulykkessted.
Krimi

Voldsom ulykke:

Kvinde slynget ud af bil

Trump og telefon med Facebooklogo
Nyheder

Trump tilbage på Facebook og Instagram

Anders Fogh på gaden i Ukraine
Nyheder

Fogh: Vent med at fjerne store bededag til efter et valg

Postnords logo på en lastbil
Nyheder

PostNord varsler ny fyringsrunde

Blomster foran Fields efter skyderiet
Nyheder

Styrelse rejser massiv

kritik af psykiatrisk

center i Field's-sag

En kold og tom lejlighed.
Nyheder

Havde ikke råd til

at varme hjem op:

Kvinde død af kulde

Sport

Magtdemonstration sender

Danmark i VM-semifinalen

Jakob Elleman på talerstolen
Nyheder

Piger i trøjen: 

Værnepligt for

kvinder

En hakker grøntsager
Nyheder

Endnu en kendt

restaurant drejer

nøglen om

Parret på vej ud af en bil. Han har solbriller på.
Kongelige

Prinsesse-bryllup er

udskudt på ubestemt tid

Københavns Byret set udefra
Krimi

28-årig om drab:

Det var nødværge

Politibil med udrykning
Krimi

Dumpede indbo fra

dødsbo i naturen

En stor lyserød villa.
Kendte

Søren Fauli giver

to millioner i rabat

to malerier
Krimi

Jorn-maleri skadet for næsten to millioner 

en tennisspiller på banen
Sport

Hun er verdens rigeste tennisspiller

to smækre kvinder
Film og TV

Rikke tilbage på Paradise Hotel

en kampvogn på en mark
Nyheder

Tyskland tillader eksport af Leopard-kampvogne 

en uhyggelig klovn
Nyheder

Tivoli efterlyser galninge

en mand med gråt skæg
Kendte

Martin Brygmann 60 år i dag: Ok, at bli' ældre

Kampvogne på et tog
Nyheder

Russisk ambassadør: Amerikanske kampvogne vil blive ødelagt

En smilende mand med skæg
Kendte

DR-vært jubler: Far igen

kaffebønner i en sæk
Sundhed

Ekspertens kafferåd: Sådan trapper du ned på koffein

en brændende lade og brandfolk
Krimi

Udbrændt – en på hospitalet

Krimi

Voldtog og røvede kvinder på Amager

en smilende kvinde
Kendte

Paris Hilton bliver mor som 41-årig

En sofa i et lækkert indrettet hjem
Nyheder

Møbelkæde slår

omsætningsrekord

Mike Tyson på et dystert billede
Kendte

Mike Tyson anklaget

for voldtægt - igen

Camilla Framnes og hendes nye kæreste Dennis på den røde løber.
Kendte

Camilla Framnes

afviser utroskab

Blå blink på en politibil
Krimi

Rockerdrab: To

nye anholdte 

En kvinde holder på en gravid mave
Nyheder

Vil lempe regler for

rugemødre i Danmark

en ung popmusiker
Kendte

Justin Bieber tjener

over en milliard kroner

Illustration af dommedagsuret
Nyheder

Dommedagsuret

rykkes frem 

Den engelske kongefamilie i kirke.
Kongelige

Prinsesse er

gravid igen

Blå blink på en politibil
Krimi

Mand dræbt

på Bornholm

En foldet hånd over en bibel
Nyheder

Over 400.000 har

skrevet under på at

bevare store bededag

kvinde kigger ind i kameraet
Kongelige

Grevinde Alexandra

siger op

billede af en politibil
Krimi

Hjælp Bendt - han kan ikke selv finde hjem

to personer snakker
Nyheder

Ny exit fra Nye Borgerlige

beredskab foran bygning
Krimi

Skole blev evakueret

- der lugtede af gas

biler holder parkeret
Biler

Bilejere har udsigt

til højere udgifter

kvinde synger
Kendte

Julie Berthelsen
tog revanche

person med indkøbskurv
Nyheder

Inflationen har toppet - butikkerne hæver priserne

en pige ser gald ud
Kongelige

Athena fylder 11: Første fødselsdag uden prinsessetitel

røg kommer ud fra vinduer
Krimi

Beboere evakueret

under brand

gård omspændt af flammer
Krimi

Voldsom brand åd firelænget gård

billede af en politibil
Krimi

20-årig død - påkørt af bakkende lastbil

politi på gerningssted
Nyheder

Ny massakre: Syv kinesiske landmænd dræbt i Californien

spillere samlet
Sport

Efter overbevisende sejr - klarer også sidste coronatest ved VM

Knud Foldschack
Nyheder

Ungdomshusets advokat:

Hån af Ritt Bjerregaard er tåbeligt

Nyheder

USA raser over Paludan

Kokke jubler
Mad og drikke

Danmark vinder kokke-VM

Nyheder

72-årig stod bag skudmassakre i Los Angeles

Præsident Erdogan
Nyheder

Tyrkiet vil ikke støtte svensk Natomedlemskab

Gris på slagteri
Helt vildt

Gris dræber slagter

tre personer i kitler
Nyheder

Kongehusets fødselslæge er død af kræft

Ritt Bjerregaard
Kendte

Ungdomshuset fejrede Ritts død

portræt af mand
Kendte

Peter Aalbæk:

Slutter med krimi-succes

kat i taske
Dyreliv

Er det din:
Kat glemt i toget

to mennesker - et par
Kendte

Bagedyst-stjerne:
Det bliver en dreng

Krimi

To anholdt efter knivdrab 

portræt af kvinde
Nyheder

Tre på stribe for SF

to med guitar på scene
Kendte

Sussi og Leo:

Tæt på at dø

træer i forårssol
Nyheder

DMI: Solen er på vej