3F-sejr: Nu kan gravide elever gøre deres uddannelse færdig
Elever kan fremover gøre deres uddannelse færdig, selv om de bliver gravide eller skal på barsel i deres læretid. Colourbox
Efter 3F har vundet en sag, kan elever fremover gøre deres uddannelse færdig, selv om de bliver gravide eller skal på barsel i deres læretid.

Elever kan fremover gøre deres uddannelse færdig, selv om de bliver gravide eller skal på barsel i deres læretid. Det står klart, efter at 3F onsdag i Højesteret vandt en principiel sag for en elev, der blev gravid under sin uddannelse, det skriver Fagbladet 3F.

37-årige Maria Sjögren var i lære som anlægsgartner hos firmaet Gartneren i Byen i Ballerup. Men kort tid inden hendes læretid sluttede i juli 2010, måtte hun gå på barsel. Hun fik derfor ikke mulighed for at gøre sin uddannelse færdig, hvilket kunne sidestilles med en afskedigelse.

Nu har Maria Sjögren fået en godtgørelse efter ligebehandlingsloven på 40.000 kroner. Det svarer til omkring to måneders løn. Normalt vil en godtgørelse efter ligebehandlingsloven svare til mindst seks måneders løn, men godtgørelsen blev nedsat på grund af formildende omstændigheder

Hos Den Grønne Gruppe i 3F er forhandlingssekretær Peter Kaae Holm glad for dommen:

- Det er en rigtig god sejr for vores medlem Maria og for alle landets elever. Vi synes dog, at godtgørelsen til vores medlem i sagen er for lav.

3F mente, at medlemmet var blevet behandlet uretfærdigt. Derfor blev der i 2010 rejst en faglig sag ved det såkaldte Tvistighedsnævn, der afgør elevsager. 3F tabte sagen, men bragte den derefter til landsretten, som ligeledes gav arbejdsgiveren medhold.

Det fik fagforeningen til at bringe den principielle sag for Højesteret. Fem dommere hos Danmarks højeste retsinstans afgjorde onsdag, at arbejdsgivere er forpligtiget til at forlænge uddannelsesaftaler for elever, der er gravide eller på barsel.

3F's egen juridiske afdeling førte sagen ved Højesteret. Fagforeningens advokat i sagen Jesper Schäfer Munk er glad for dommen:

- Vi er meget tilfredse med, at Højesteret har taget klart stilling til det meget principielle problem, der har været. Dommen ændrer loven og en forkert praksis, som Tvistighedsnævnet har udviklet. Det er meget glædeligt, siger han.

Dansk Arbejdsgiverforening førte sagen for virksomheden og fik støtte fra Kommunernes Landsforening. Overfor stod 3F, der fik støtte fra FOA, som har en række lignende sager.
I Kommunernes Landsforening er man overraskede over udfaldet.

- Jeg finder afgørelsen overraskende, men er tilfreds med, at retstillingen nu er afgjort. Jeg hæfter mig naturligvis ved, at Højesteret udtaler, at der på området har været en "betydelig retsusikkerhed" - altså at lovgrundlaget har været så kompliceret og usikkert, at det er forståeligt, at der har været forskellig praksis, siger Karsten Thystrup, juridisk chef i Kommunernes Landsforening i en udtalelse på KL's hjemmeside.