Der er massiv støtte fra fagbevægelsen i Europa til dansk fagbevægelses armlægning med Ryanair.
ETF - European Transport Workers Federation - opfordrer alle deres medlemmer til at give danske fagbevægelse så meget støtte som muligt i forsøget på at få Ryanair til at underskrive overenskomst og til at støtte i tilfælde af sympatikonflikt. Men under hensyntagen til lovgivning i de enkelte lande, skriver Fagbladet 3F.
ETF repræsenterer mere end 230 transportarbejderfagforeninger i 41 europæiske lande - i alt 3,5 millioner transportarbejdere.
Formand for 3F's Transportgruppe Jan Villadsen påpeger, at fagbevægelsens sag om arbejdsvilkår for Ryanairs ansatte i Danmark er vigtig for andre lande.
- Den ene støtteerklæring efter den anden er tikket ind de seneste uger. Det viser, at Ryanair og Ryanairs forretningsmodel betyder meget for ansatte og deres fagforeninger i hele Europa. Og det betyder, at Ryanair vil blive udfordret i andre lande i månederne og årene fremover, siger han.
Ryanair tabte 1. juli en sag i Arbejdsretten, der afgjorde, at det er fuldt ud lovligt, når flymekanikere, bagageportører, rengøringspersonale og andre ansatte i Københavns Lufthavn vil lave sympatikonflikt mod Ryanair.
- Sagen i den danske Arbejdsret er et af de største nederlag Ryanair har lidt. Meget tyder på, at sagen i Danmark giver andre lande mod på at stille krav til Ryanair. Danmark er ikke alene om at ønske fair løn og arbejdsvilkår for Ryanairs stewardesser og piloter, siger Jan Villadsen.
For eksempel har myndighederne i Italien og Frankrig krævet millioner af kroner for efterbetaling af pension, sociale bidrag og skattebetaling for Ryanairs ansatte på baser i Italien og Frankrig.