En eksplosion i antallet af flygtninge og asylansøgere skaber akut boligmangel i kommunerne.
Som Avisen.dk skrev i går, kan 42 procent af kommunerne ikke skaffe tag over hovedet til de mange flygtninge.
Mange kommuner må indkvartere nyankomne flygtninge på campingpladser, vandrehjem og højskoler for at holde trit med tilstrømningen.
Læs også: Akut boligmangel: Flygtninge ryger på campingplads
Viborg Kommune har indtil nu klaret skærene takket være et tæt samarbejde med byens boligselskaber.
"Jeg synes faktisk, at vi gør det rigtig godt, men den store tilstrømning gør det nødvendigt med kreative løsninger. For nylig måtte vi tage et gammelt pensionat i anvendelse med 10 værelser, som er kommunens ejendom," siger Bettina Lundum Sørensen, som er teamleder for Integration på Jobcenter Viborg, der har ansvar for modtagelse af flygtninge.
117 nye viborgensere i 2014
Ifølge statens kvoter for fordeling af flygtninge mellem kommunerne, skulle Viborg højst modtage 72 flygtninge i år.
I foråret blev kvoten hævet til 102 flygtninge, og her i efteråret har staten meddelt, at den store tilstrømning af flygtninge betyder, at kommunen kan modtage helt op til dobbelt så mange som den oprindelige kvote lød på.
Indtil videre har Viborg modtaget 119 flygtninge i år.
Det er mange i forhold til sidste år, hvor kommunen modtog 94 flygtninge. Og tilbage i 2010 var tallet kun 55, så kommunen er under hårdt pres for at finde boliger.
"Man skal engang imellem tænke virkelig kreativt for at få puslespillet til at gå op, men heldigvis har vi indtil nu ikke været i en situation, hvor vi skulle til at placere folk på vandrehjem eller lignende," siger Bettina Lundum Sørensen.
Minikollektiver for enlige
I september modtog den midtjyske kommune for eksempel 22 syriske flygtninge, som i løbet af to dage skulle have et sted at bo.
"Så smider alle, hvad de har i hænderne. Når det kniber med lejlighederne, står teamet sammen, og selv vores jobkonsulenter må ud og hænge gardiner op," siger Bettina Lundum Sørensen.
Gennem boligselskaberne lykkedes det at skaffe fire treværelses lejligheder, som blev indrettet som midlertidige bofællesskaber med tre enlige flygtninge i hver.
"Det er mit klare indtryk, at vi i forhold til mange andre kommuner har et mere smidigt samarbejde med boligselskaberne. Så jeg siger ikke, at det er let, men indtil videre er det altså lykkedes at løse opgaven," siger hun.