Om ti år kan arbejdsløshedskøen blive uoverskueligt lang. 180.000 unge, som kun har fået en studentereksamen eller er ufaglærte risikere at ende på bunden af jobmarkedet.
De mangler den uddannelse, som er selve adgangskortet til jobmarkedet, fastslår Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) i en kortlægning af fremtidens arbejdsmarked. Det skriver Politiken.
Dermed risikerer Danmark at få en enorm underklasse af arbejdsløse unge uden udsigt til fast arbejde. Det kan komme til at koste samfundet op mod 20 milliarder kroner.
"Hvis vi ikke får hævet uddannelsesniveauet i de kommende ti år, så risikerer vi at stå med et ungdomsproletariat, hvor unge står og fylder varer i poser for folk i supermarkederne og andre tilsvarende job. Det giver et ringe arbejdsliv for den enkelte og skaber ikke værdi for samfundet," siger direktør Lars Andersen, AE, til Politiken.
Den nuværende arbejdsløshedskø tegner allerede det dyste billede af fremtiden. Ud af 160.000 arbejdsløse de 40.000 ufaglært.
"Uddannelsesniveauet steg gennem 1970'erne, 80'erne og 90'erne, men det gør det ikke længere," siger Lars Andersen til Politiken.
Mens de ufaglærte bliver afvist, så kommer der stor rift om folk med en kompetencegivende uddannelse.
Hvis ikke der rettes op på problemet nu, kan Danmark få store problemer i fremtiden, mener professor.
"I dag er ungdomsarbejdsløsheden jo nøjagtigt lige så stort et problem som dengang i 1979, hvor f.eks. efterlønsordningen blev vedtaget for at skabe plads på arbejdsmarkedet for de unge. Alligevel diskuterer vi, hvordan vi kan fastholde flere og flere ældre, uden at tænke på hvordan vi skaffer pladser til de unge," siger professor Ove Kaj Pedersen fra CBS til Politiken.
Kilde: Politiken.