I dag starter voldgiftsagen mod det italienske metrofirma Cipa, der med et tilbagebetalingskrav på 47 millioner kroner er blevet kaldt Danmarkshistoriens største sag om underbetaling.
Men de ansatte i Cipa er ikke de eneste arbejdere på den københavnske metro, som føler sig dårligt behandlet.
På et meget lille og meget billigt hotelværelse på Cabinn i Ørestaden sidder Vitor Manuel Barros de Sousa.
- Jeg har aldrig følt mig så ydmyget. Jeg har arbejdet i Portugal, Spanien, Frankrig og London, men jeg har aldrig oplevet noget så nedværdigende, som det her i København.
Tre mand i én kahyt
Vitor er en stolt mand. Og vred. Vred over det, han blev udsat for, mens han støbte beton i den københavnske undergrund.
Men han har lidt et knæk.
Satinskjorten er strøget og skægget trimmet til perfektion, men i den aflåste kuffert under sengen ligger en psykologerklæring fra Portugal, som bevidner, at Vitor har klare symptomer på PTSD (Post Traumatisk Stress Syndrom).
- Kan du få mig i fjernsynet, spørger han.
- Hele verden skal vide, hvad de har gjort ved mig.
Den 30-årige byggearbejder er netop landet i Kastrup Lufthavn efter en længere sygeperiode i Portugal. Egentlig har han ikke noget at gøre i Danmark. Men han har selv købt en flybillet og lejet sig ind på Cabinn for egen regning.
Her bor han dør om dør med omkring 100 tidligere kolleger fra det irske vikarbureau ICDS, som er underentreprenør på metrobyggeriet.
Vitor har sin egen kahyt, mens kollegerne bor tre mand på de små værelser med en el-kedel til deling.
- Først boede vi i nogle huse ude i Kastrup, men da så ICDS havde hørt, at nogen medier ville skrive om det, flyttede de os alle sammen herover, fortæller han.
Jeg slår dig fan'me ihjel
Udover at komme i fjernsynet er formålet med Vitors rejse til Danmark at overtale tidligere kolleger til at vidne i sagen mod en højtstående italiensk byggeleder fra hovedentreprenøren CMT.
Ifølge Vitor overværede 30-40 kolleger fra sjakket, hvordan byggelederen i november slog hans hånd ind i et bræt, hvor den blev spiddet af et rustent søm.
Byggelederen skældte ud over, at armeringen var lavet forkert. Eksplosionen kom i det øjeblik, Vitor som sjakbajs fandt tegningerne frem for at vise ham, at opgaven var udført korrekt.
LÆS OGSÅ: Metro-chef anmeldt for rå vold: Ansat spiddet med søm
- Jeg slår dig fan'me ihjel, skreg byggelederen ind i hovedet på Vitor, mens han ruskede ham i kraven og holdt ham ud over en dyb skakt.
Det fortæller Vitor. Hospitalsrapporten bekræfter, at han er blevet behandlet for et sår i hånden, og politiet har i over tre måneder haft en anmeldelse om vold mod den italienske byggeleder liggende. Men sådan en sag er svær at bevise.
Ingen tør vidne
Ingen af kollegerne ønsker at vidne. De er bange for at miste jobbet. Flere af dem har over for Avisen.dk fortalt, at byggelederen er kendt og berygtet for sin aggressive facon og voldsomme angreb på ansatte.
LÆS OGSÅ: Metroarbejder: Helt normalt at få bank af byggelederen
På sin iPhone afspiller Vitor en optagelse af en telefonsamtale, han havde med sin chef fra ICDS to dage efter voldsepisoden.
Her forklarer chefen nøgternt, hvorfor firmaet ikke kan lægge sig ud med hovedentreprenøren CMT.
- Vi kan ikke bakke dig op, hvis du går til politiet og snakker med medierne om det her. Så ved du godt, at vi (ICDS) ikke får flere opgaver på metroen. Så går det ikke kun ud over dig, men over os alle sammen, siger chefen fra ICDS.
Der bliver råbt, skreget og bandet meget i telefonsamtalen. Også fra Vitors side, som er vred over, at ICDS har fjernet en bærbar computer fra den lejlighed i Sydhavnen, hvor han på det tidspunkt boede sammen med sin bror.
LÆS OGSÅ: Chef på metroen: "Jeg får ham der til at kneppe dig i røven"
Computeren tilhører broren Aloisio, som arbejder i administrationen hos ICDS.
Han anmelder tyveriet til politiet. Fem dage efter bliver han fyret.
Bror fyret som straf?
I afskedigelsesbrevet til Aloisio fremhæves en tavshedsklausul i kontraktren, der forhindrer ham i at foretage sig noget, der kan skade firmaet eller dets omdømme.
- Ingen i ICDS er i tvivl om, at han blev fyret som straf for, at jeg ikke lod mig tale fra at anmelde overfaldet, siger Vitor.
ICDS hævder, at computeren tilhørte dem, men brødrene er overbevist om, at det handlede om at fjerne beviser.
Derfor har Vitor nu sat en solid lås på den kuffert, som indeholder dokumenter og kopier af kontrakter og anmeldelser.
Kollegerne er han ikke nervøs for. Det er mere den vagtmand, som ICDS har posteret på Cabinn for at forhindre fuldemandsslagsmål, når portugiserne keder sig på hotellet i weekenderne.
Fyret i februar
Tidligere i februar fik Vitor selv sin opsigelse fra ICDS. Fyringen begrundes med, at CMT skærer ned på antallet af 'supervisere'.
LÆS OGSÅ: Metro-entreprenør: Vi har nultolerance over for vold
Ifølge Vitor har ICDS tidligere tilbudt ham at finde et job et andet sted i Europa, hvis han trak anmeldelsen mod den italienske byggeleder tilbage.
Men det kommer ikke til at ske. Vitor sover ikke om natten og har gået til psykolog siden overfaldet. De sidste mange gange for egen regning.
- Det kan jo ikke være rigtigt, at man kan behandle folk som hunde, fordi de er bange for at blive fyret. Man kan da ikke have en mand gående rundt, som opfører sig på den måde, siger Vitor.
Københavns Politi har bekræftet over for Avisen.dk, at sagen efterforskes, men har endnu ikke rejst sigtelse mod byggelederen.
Hovedentreprenøren CMT har tidligere meddelt, at de afventer politiets undersøgelse.
- Vi tager afstand fra enhver form for vold, det skal ikke finde sted. Af hensyn til alle parter kan vi ikke udtale os om, hvad der måtte være sket, så længe politiet efterforsker sagen. Men skulle der være kød på den anmeldelse, er det selvfølgelig alvorligt, har kommunikationschef Jens Munch tidligere udtalt til Avisen.dk.
Avisen.dk forsøger at få en kommentar fra ICDS.