Det kan være hårdt for psyken at arbejde på landets plejehjem. Det skriver Fagbladet FOA.
Arbejdstilsynets besøg på 400 plejehjem afslører nemlig massive problemer med det psykiske arbejdsmiljø. I 157 tilfælde har tilsynet konstateret problemer med det psykiske arbejdsmiljø. Værst ser det ud med vold og trusler, tidspres og arbejdsopgaver, der hober sig op.
Det viser Fagbladet FOAs analyse af Arbejdstilsynets statistik fra 2013 samt aktindsigter i rapporter fra de hårdest ramte plejehjem.
- Dårligt psykisk arbejdsmiljø kan føre til stress og udbrændthed og resulterer ofte i højt sygefravær, lav produktivitet, konflikter og hyppigere udskiftning blandt personalet, siger Thomas Nygaard Christensen, tilsynschef i Arbejdstilsynet, til Fagbladet FOA.
De seneste år har landets plejehjem fået flere beboere med demens og psykiske problemer. Nogle beboere bliver let aggressive.
"Jeg dræber jer, og jeg gør det," lød det for eksempel fra en hjerneskadet ældre på et plejehjem i Aalborg ifølge Arbejdstilsynets rapport.
- Arbejdsmiljøet er forværret. Nogle steder er de ansatte hele tiden bagud. Hvis man er fortravlet og møder en borger, der er psykisk ustabil, er det skidt for begge parter, siger Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA.
Det påvirker også de øvrige beboere på plejehjemmene, når mange borgere med komplekse problemer flytter ind:
- Hvis man sidder stille og spiser, og en dement går amok, råber, skriger og sparker, bliver stemningen utryg, siger Charlotte Bredal.
Mange kommuner har en politik for arbejdsmiljøet, men retningslinjer er ikke nok, siger Marie Birk Jørgensen, arbejdsmiljøforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø:
- Viden om retningslinjer når ikke altid ud til medarbejderne på gulvet, men forbliver noget pænt på hjemmesiden, siger hun.
Hun peger på, at der er sket mange nedskæringer i plejen. Det kan betyde, at medarbejderne kan have svært ved at prioritere og nå arbejdsopgaverne.
Kommunernes Landsforening (KL) mener ikke, at der er beviser for, at dårligt arbejdsmiljø hænger sammen med nedskæringer. Årsagerne er meget sammensatte.
- Kommunerne tager påbud fra Arbejdstilsynet meget seriøst, og det ligger alle på sinde at sikre et godt arbejdsmiljø, siger Preben Meier Pedersen, chefkonsulent i KL.