Administration 

VM-kommentar: Sådan gør I Danmark stolte – og sådan gør I det slet ikke

(Foto: Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix )

Avisen.dk leverer under verdensmesterskaberne i fodbold en særlig VM-sektion i samarbejde med sportsmediet Mediano. Her skriver Medianos chefredaktør Peter Brüchmann om det danske hold efter at have set holdet spille mod Sverige.

Det er den sikreste og måske også den største floskel til et VM i fodbold: VM er det, alle spillere drømmer om. De færreste fodboldspillere når frem til at realisere den drøm. Og blandt dem, der gør, sker det som oftest kun én gang. På alle måder en once-in-a-lifetime oplevelse for nu at tage den på halvkikset nudansk.

’Det er det, vi har drømt om, siden vi var drenge,’ hører man ofte.

Nu er vi mediefolk ikke altid så dygtige til at finde spillerne 10, 20, 30 eller 40 år efter for at høre, hvordan drømmen så var. Det kunne nemlig være rigtig sjovt. Var det så en drøm? Gjorde du og I alt, hvad I kunne? Var I stolte, da I rejste hjem? Er du stolt i dag?

Det kunne være gode spørgsmål.

Du kan også høre klummen indlæst som podcast – eller blogcast, som de kalder på Mediano – ved at trykke her

Mit ærinde her er ikke resultaterne. Selvfølgelig var de danske spillere stolte, da de rejste hjem i 1984, i 1986, 1992, 1998, 2002 og måske også i 2004.

Nej, jeg tænker på at gøre en forskel. At stå for noget. Stå på noget, man tror på. Noget man gerne vil vise. Vise hele verden.

En verdensmand på afveje

EM-slutrunden i 2016 var en gudsjammerlig ynk set som et skridt i fodboldens udvikling. Tag et hold som Sverige. Og nej, det her er ikke bitterhed over, at de slog Danmark ud i play-off kampene. Tre kampe, tre gennemførte ørkenvandringer, et snoldet mål og intet, absolut intet, vi vil huske om mange år ud over fattigdommen i fodboldmæssige ideer. Ja, den store Zlatan vadede rundt og lignede en verdensmand på afveje. Men vi husker ham ikke. Husker heller ikke de andre.

Ja, et stærkt kollektiv. Altså det udenom Zlatan. Og det hører man tit. Men problemet ved et stærkt kollektiv er, at det skal vinde eller præstere stort, for, at vi på nogen måde kan erindre det mere end en uge efter.

Sådan kan man godt tage til en slutrunde, hvis man ikke har kvaliteterne til at vise, hvad man ellers kan.

Jeg har gravet lidt i de seneste fem danske slutrunder. Og det her er vanskeligt, fordi jeg også dermed skriver eftermæler for både de landstrænere og spillere, der var med.

Men lad mig lige gennemgå de fem slutrunder og etablere nogle præmisser: Først og fremmest er det en stor succes at kvalificere et land som Danmark til en slutrunde, dernæst er den en succes at gå videre fra et puljjespil og være blandt de 16 eller otte bedste lande i Verden/Europa.

Men der er masser af nuancer under det. Så her kommer et bud på slutrunderne fra 1998 og frem – fem slutrunder, hvor der er et klart mønster og en klar og lige linje:

  • 1998 i Frankrig: Danmark nåede en kvartfinale mod Brasiien (2-3) efter at have slået Nigeria (4-1). Den seneste slutrunde, som var en entydig succes og som Danmark forlod med et brag.

  • 2000 EM i Holland-Belgien: 3 kampe, 3 nederlag, 0-8 i målscore mod Frankrig, Holland og Tjekkiet. Ren kanonføde.

  • 2002 VM i Japan/Sydkorea: Ny epoke med Olsen og Laudrup. Sejr over de regerende verdensmestre fra Frankrig, sejr over Uruguay og 1-1 mod et stærkt Senegal = succes og adgang til 1/8 finale mod England, hvor holdet tabte 3-0 i Niigatas våde aften. En succes at nå en 1/8-finale til et VM og at besejre verdensmestrene, men en ærgerlig afsked, som klart adskiller slutrunden fra 1998, hvor den indledende runde var lidt fesen, men to kampe gjorde hele forskellen.

  • 2004 EM i Portugal. Sejr over Bulgarien, 0-0 mod Italien og så den famøse 2-2 mod Sverige, der sendte Italien ud. Jeg var sportsredaktør på B.T., og vi lavede lidt i spøg & skæmt-afdelingen en forside på dagen, der hed ’2-2 og I får Bornholm’. Den gjorde italienerne mere konspiratoriske, end de er i forvejen. Og DET siger en hel del. Det gjorde i øvrigt også folk på Bornholm – hvor min kone og mine børn var på ferie – pænt vrisne, så fru Brüchmann gik meget stille med sit efternavn i den uge. Men 0-3 mod Tjekkiet i en kvartfinale var en ærgerlig afsked a la 2002 – og tilmed uden meriterende sejr a la Frankrig i indledende.

  • 2010 VM i Sydafrika – Tænk sig at drømme i seks år, arbejde i måske 25 og så ende med det der. 2-1 over Cameroun og langt bagefter Holland og Japan.

  • 2012 EM i Polen/Ukraine – vild pulje med Tyskland, Holland og Portugal. Tilmed åbnet med en fightersejr over Holland på 1-0. Vil verden huske Danmark? Nej. Vil Danmark huske Danmark? Mjah, vi husker Agger, Stephan Andersen i målet, men ellers husker vi mest Nicklas Bendtners underbukser, og det er ikke et eftermæle, der er efterstræbelsesværdigt.

Stræb efter udødeligheden

Det var det. Fem slutrunder, hvor stjernen er dalet bid for bid frem mod 2012 og måske kollektivets sejr mod Holland. Også fem slutrunder, der giver nogle pejlemærker. Man vil hellere have været en del af holdet i 1998 eller 2002 end det fra 2010, hvor Simon Kjær, William Kvist, Christian Eriksen, Michael Krohn-Dehli og Nicklas Bendtner var med.

De har nu chancen for at gøre noget, vi vil huske. Når man befinder sig på det niveau, og det gælder atleter, kunstnere, forskere, politikere og andre, der gør noget unikt, så må man uvægerligt stræbe efter udødeligheden. Og den opnår man ikke ved at være som Sverige.

Nu har vi så en slutrunde, hvor lidt for mange taler om, at vi i Danmark har fået en god lodtrækning. Det pudsige er, at det gør de også i Peru og Australien. Så husk venligst, at hvis det her er once-in-a-lifetime for dygtige og ærgerrige unge mænd fra curling-opdragelsens Danmark, så er det langt større for unge mænd fra Peru.

Så det der med, hvem vi helst vil møde i en 1/8-finale og hvordan står Danmark til Argentina og hvordan vil vi ligge til Kroatien er helt i høet. Det er først og fremmest vigtigt at få et dansk spil til at fungere på et VM-niveau. Og vigtigt at have noget at stå for, et fodboldmæssigt grundlag at stå på. Mit mareridt er at ende som Sverige – OG ikke gå videre mod hold, der heller ikke begejstrer verden.

Kollektivt og kraftfuldt

Hvis jeg skal blive lidt mere konkret med det med at stå for noget, så er barren ikke sat ved hverken dynamitfodbold, Laudrup-løft til Sand eller Brian og Colding i tvillinge-posering. Måske kan vi heller ikke forvente at tage VM på sengen med aggressiv power-fodbold a la Polen i Parken eller Eriksen-show a la Aviva på Lansdowne i Dublin.

Men det her hold har muligheden for at flytte os fra en selvopfattelse som ’Nordens brasilianere’. Den har vi svælget i længe nok uden at komme bare op over hælkappens niveau. Men det kan flytte os til at forene power, fysik og fart med Sisto, Eriksen og gennembrud. Altså noget som både er kollektivt og kraftfuldt, men ikke er som Sveriges dyne over inspirationen fra 2016.

Danmark har med 0-0 i Sverige lørdag aften spillet 14 kampe uden nederlag. Der er ikke scoret et mål mod Hareides hold i 2018. Og det er jo godt. Men der er også kun scoret ét mål, og det vækker en vis bekymring.

Men med risiko for at lyde både kynisk og selvmodsigende: Det første er vigtigere end det sidste.

Fysik, organisation og holdånd er det fundament, som fantasi og kreativitet kan bygges oven på.

Vi husker Island

Kan Danmark så være en succes uden at gå videre fra et puljespil til VM? Ud fra en simpel defination, så ja. Danmark er kvalificeret til VM og er seedet 3 i puljen efter Frankrig og Peru (nr. 11 i verden), hvor Danmark er nr. 12 på FIFAs verdensrangliste.

Ud fra ovenstående kan succes’en også bestå i at stå for noget. I at sætte et aftryk på en slutrunde a la vi ved, hvad Danmark står for. Med risiko for at få æstetikerne på nakken, sådan har jeg ofte oplevet Irland til slutrunder. Men indrømmet, det går ikke uden resultatet. Vi husker Island og Wales fra det gudsjammerlige EM, for deres ånd, for deres fans og for det nationale, som en slutrunde også kan.

Landsholdsfodbold er generelt presset hårdt af den kommercielle klubfodbold, de store ligaer og Champions League. Men til EM så vi, hvad landsholdsfodbolden også kan. Det vil vi måske se med Peru til VM. I Danmark er vi nok blevet for curling-magelige og blevet for meget små bedrevidende, navlepillende facebook-iscenesættere til, at fodbold virkelig betyder så meget, at et landshold kan flytte os. I vores nationale egenart og selvopfattelse. Det kunne fodbolden for et par årtier siden.

Stil og udtryk

Men så giv os i det mindste noget, verden vil huske. Gerne en drøm om Argentina eller Kroatien. Men først og fremmest det, at I som spillere viser, at det er det måske mest livsdefinerende øjeblik. Ikke bare en drøm, hvor det handler om at nå frem til og bare være med til. Men et sted, hvor man investerer i at gøre en forskel.

Udødeligheden kommer ikke af ’bare’ at stå for noget. Der skal resulater til. Men for mig begynder det med at stå for noget. Have en stil, hvor man se, alle prøver at efterleve præcist det udtryk.

Og forskellen på at gøre som Sverige i 2016, og det, jeg efterspørger, ligger i modet hos lederne til at prøve at gøre en forskel. Vis os det mod. Vis os, at det her betyder noget.

Om det så fører til Messi, Modric eller en brandkamp mod Mbappé er ikke længere afgørende.

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo

En smagfuld grå villa med sort hoveddør og toppede brosten i indkørslen
Helt vildt

Her er hovedstadens

dyreste boliger

En soldat ved en grænsestation og et slidt etiopisk flag, som vajer i vinden.
Nyheder

Eritreas hovedstad ramt af

flere eksplosioner

7-8 politimænd står og synger inde i politigården med tre juletræer bagved.
Corona

Munter sang:

Politiet synger om corona

En hvid varevogn smadret ved siden af en lastbil på en mørk landevej
Krimi

Varevogn smadrer

ind i lastvogn

Mads Eg Andersen bager kager i teltet med gummihandsker på
Film og TV

Dramatisk finale:

Jeg ville ikke græde

Hugo Helmig på tribunen ved en fodboldkamp sammen med sin berømte far Thomas Helmig.
Kendte

Helmig single

Tre kirurger på operationsstue med en patient på operationsbordet.
Helt vildt

Læger finder mønt i

næse – efter 53 år

En række flysæder med puder og tæpper.
Rejser

Nu kan du ligge ned

økonomiklassen

Kristian Thulesen Dahl på talerstolen. Hans ansigt er sammenbidt.
Nyheder

Thulesen Dahl tavs

om vælgerkrisen

To sygeplejersker iført alverdens værnemidler tager sig af en patient på en hospitalsstue.
Corona

Rekordhøje tal:

1636 nye smittede

En mand foran et spisebord og en stue proppet med  nisser og julepynt
Helt vildt

Nisser har invaderet

Jans hjem

En stribet grå huskat på en træstamme i en skov
Dyreliv

Katte slås ned af frygt for

corona-smitte

En hylde fyldt med brætspil
Sundhed

Eksperter:

Undgå brætspil

i julen

En kvinde trækker op i sin kjole i et fly
Sex og samliv

Flyskandale:

Stewardesse sælger

sex på rejsen

En læge trøster en ældre mand på et hospital.
Corona

50 amerikanere dør i timen

til Covid-19

En lille fiskerbåd ved en mole
Krimi

Mand fundet livløs

i Nivå Havn

Hilda Heick på scenen i rød kjole smiler til sin meddanser og de to værtinder
Film og TV

Hilda klappet ud af

Vild med dans

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel

person vaccineres
Corona

Der vil gå

"det meste af et år"

før alle er vaccineret

billede fra pressemødet
Corona

Magnus Heunicke:

Danskerne kan få 

vaccine om en måned

billede af Ninna Hedeager Olsen
Nyheder

Fiktive projekter: Rod for 37 millioner skattekroner

tony ses hamrer løs på et hus
Helt vildt

Fik ikke betaling

for sit arbejde:

Går amok med hammer

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

person bliver vaccineret
Corona

Plan for

vaccine

er klar

Benny Engelbrecht portræt
Corona

Ministre i isolation

Carl Philip og Sofia
Corona

Prinsepar smittet

Jennifer Lopez portræt
Kendte

Jennifer Lopez smider ALT tøjet

adskillige døde hvaler på strand
Dyreliv

Knap 100 strandede hvaler dør

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Bryder med traditionerne:

Sådan bliver dronningens jul

Maradona vinker til fans
Sport

Diego Maradona er død

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

Mette Frederiksen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens ansvar

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark

Mobiltelefon med kørekort-app
Nyheder

Her kan det digitale kørekort give dig problemer

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Skolebygning
Nyheder

Spøjst boligtilbud:

Køb din egen skole