Administration 

Podcast: Ja Jon, det kan godt være, at I kan gå hele vejen, men…

(Foto: Foto: Mediano)

Avisen.dk leverer under verdensmesterskaberne i fodbold en særlig VM-sektion i samarbejde med sportsmediet Mediano. Her skriver Medianos chefredaktør Peter Brüchmann om sine forventninger til Danmark ved VM i Rusland.

”Ja”.

Lød det. Klart og rungende.

”Ja, vi kan gå hele vejen.”


Lyt til denne klumme her - oplæst af Peter Brüchmann

 Det var egentlig ikke noget offentligt arrangement. Så måske burde jeg ikke sige det.

Men det var en fodboldrejse med cirka 90 personer – heraf cirka 89 mænd..
I salen sad vi en skønsom blanding af oddset-vindere, kendte og et par enkelte journalister på det, som man kalder Verdens Bedste Fodboldrejse. Så nu siger jeg det alligevel. Eller rettere: skriver det.

Manden med det rungende og klare ’ja’ var Jon Dahl Tomasson. Og det var på en scene til en gallamiddag i Barcelona.

Det interessante er ikke, hvad der foregik på scenen. Det vil være et obligatorisk festligt udsagn til enhver god gallamiddag før en slutrunde.

Og ja, selvfølgelig KAN Danmark i princippet gå hele vejen til VM ovre i Putins propagandistiske forhave lige om lidt.

Det var mere måden, som Jon Dahl Tomasson sagde det på. Jeg havde ham tilmed til bords ved middagen. Og Jon er ikke en ’pladespiller’, når det kommer til påtaget optimisme og nu-skal-vi-alle-til-VM-tju-hej.

Jeg siger ikke, at Jon tror, at Danmark bliver verdensmester. Og jeg siger i den grad ikke, at jeg tror på det. Men der er og var noget i Jon, som er andet end den barnlige forventningens glæde.

Faktisk er jeg lidt splittet. Der er noget særligt over det hold. Noget som blandt andet kommer til syne gennem for eksempel Tomassons attitude. Men også går igen lige fra den magiske september-aften, hvor Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson tog fusen på vores allesammens skepsis, på et højt agtet – også i selvforståelsen – polsk landshold og måske endda på det danske hold selv frem til nutidens lidt mere blandede følelse. Den 4-0 sejr i september var så magisk, at den kan ende med at stå som den definerende aften for hele Hareide og Tomassons epoke.

Som et vendepunkt. Som en manddomsprøve. Som en skabelsesberetning for en ny sportslig identitet.

Bendtner-sange under Aarhus Festuge

Jeg befandt mig selv i en gårdhave under Aarhus Festuge. Mediano var med til at lave Fodboldens Folkemøde under Festugen, og der var samlet vist nok lidt for mange mennesker til vores storskærmsarrangement. På herretoilettet blev der sunget Nicklas Bendtner-sange, og vi sad nogle stykker henne ved vores lille mixerpult og mærkede den aften bogstaveligt, hvordan nationen igen samlede sig om landsholdet. Det var vildt. Og magisk.

Lad mig lige få splittelsen på plads, inden jeg går videre fra denne september-aften. Jeg er desværre også så gammel, så jeg har set den danske national-egenart folde sig ud på alle tænkelige måder: Vi befinder os i et smørhul, når ingen forventer noget af os.

Så har vi alt at vinde. Og det gælder i sport som i mange andre ting. Og så går det lidt mere trægt, når vi puster det hele lidt op. Jeg aner ikke, om jeg skal blande jantelov ind i det her eller det er en manglende mestring af evnen til at bære forventningen, når den endelig er der.

Men alt vender sig og aktiverer min gammelfar-skepsis, når jeg for 120. gang hører både Medianos egne og andre eksperter ryge på rumpetten i begejstring over den glimrende lodtrækning. Sat lidt på spidsen lyder det nogle gange som, at vi skal møde 3 hold i Pulje C:

- En flok hue-klædte inka-krigere fra Peru på ca. 120 centimeter i snit, som vil stå og kigge imponeret op på Andreas Cornelius og løbe tilbage i bussen med bjælder på bjerghuen, når de møder Jannik Vestergaard i tunnelen

- En flok ca. 40-årige pubcrawlere fra det ydre Perth, som er sluppet med til VM på en afbudsbillet fra Aussie Charter med Tim Cahill iklædt en gul paraply som rejseguide.

- Og så nogle franskmænd, der har vundet 100-0 og nu mest samles om at beundre den nye stribe i Paul Pogbas frisure før den sidste puljekamp

Undskyld venner. Sådan går det sjældent. Odds på Danmark i en ottendedels-finale er dog på 1,6. Det er noget højere – dvs. mere overraskende – hvis Danmark ikke når så langt, nemlig 2,25 x de penge, man vælger at satse.

På FIFAs verdensrangliste er Peru nr. 11. Danmark er nr. 12. Frankrig er nr. 7, mens Australien er nr. 40. Ikke at man kan bruge til meget andet end at sige, at det er dejligt meget bedre end den 46. plads, Danmark indtog i 2016 – året, hvor Åge Hareide tog over.

Fandt Hareide nøglerne til Eriksen?

Inden jeg forsøger at binde en sløjfe på alt dette, så tilbage til splittelsen og begejstringen. For der ér sket rigtig meget godt.

Åge Hareide kom til, nærmest som en person, der var castet til bare at være noget andet end Morten Olsen – først og fremmest med en mere direkte spillestil, som en mere åben og folkelig person, selv om Olsen altid tog sine klø med forholdsvis oprejst pande. Han lykkedes med mange ting, men langtfra med alt. Ungdomsrevolutionen blev lige voldsom nok. 3-5-2 sad ikke lige i skabet. Og skal vi være lidt hårde, blev succes’en nærmest parallel med den udvikling, som Christian Eriksen har gennemgået som spiller.

Ja vi kunne nærmest lave en helt special-udsendelse på Mediano kun om et tema: Fandt Hareide endelig nøglerne til Christian Eriksen – de nøgler, der var blevet væk under Olsen – eller ramte Hareide bare det tidspunkt, hvor Christian Eriksen trykkede på den knap i elevatoren, der går fra international klasse til verdensklasse?

Det svar har jeg ikke. Og med risiko for at fedtspille vil jeg sige, at svaret rummer elementer af begge. Eriksen er vokset markant de seneste år som spiller generelt, men arbejdet på landsholdet har været en del af det arbejde, og dermed skal landstræner-duoen også hædres for at have bragt Danmark både til VM og til den position, hvor nationen nærmest forventer, at de ’bare lige går videre.’

Det gør ingen. Slet ikke til et VM. Og læg så lige oven i, at en række spillere ikke har haft et 2018, hvor de flyver ind til VM i den maksimale højde. Hvis man sætter 100 procent som den maksimale form, så skal Danmark lørdag aften teste niveauet mod Sverige med følgende spillere under den største lup: William Kvist, Simon Kjær og Andreas Cornelius (i det omfang sidstsnævnte får spilletid). Det ventes, at Andreas Bjelland og Nicklas Bendtner langsomt skal gøres klar til VM og komme sig helt ovenpå skader.

Men de nævnte spillere her kan risikere at befinde sig på mellem 60 og 80 procent af deres maksimale form, både hvad angår fysik, kampform og den mentale parathed, der ofte følger det midterste.

Alene det er nok til af dæmpe forventningerne i lige så høj grad, som det glæder at have et hold og en trup, hvor dygtige spillere fra gode klubber i store ligaer byder sig til i en helt anden grad end tidligere.

Optimist, men drys lige lidt skepsis på

Så hvad sagde manden egentlig med alle disse ord, spørger du nu. Jo, jeg deler et stykke af vejen den kollektive nationale optimisme. Der er meget, der er gået godt. Også i 2018 efter, at VM-billetten blev sikret sidste år. Men jeg er også nødt til at være en sur gammel skeptiker og sige: Intet land blæser bare igennem nogen pulje til et VM. Slet ikke et land, der lige har ligget nr. 46 i verden og ikke har alle nøglespillere på maksimal formåen.

Rigtig godt VM. Jeg stikker gerne skeptikerpiben i makulatoren, når Peru er fikset den 16. juni.

Med venlig hilsen

Peter Brüchmann

billede af politibil
Krimi

Lastbil taber hjul
og kvæster cyklist

to mænd hilser på hinanden
Kongelige

Skandale-kongen vender kortvarigt hjem

flag hejses
Nyheder

OVERBLIK: Det skete natten til torsdag i Ukraine-konflikten

Jagerfly på himmelen
Kendte

Tom Cruise hædret med jagerfly i Cannes

En puma på en klippe
Dyreliv

Puma angriber kvinde og hendes hund

Sport

Esbjerg ned i 2. division

Mænd prøver at køle sig af
Nyheder

Indien risikerer 100 gange flere hedebølger i fremtiden

en gråhåret mand i jakkesæt
Nyheder

Tesfaye afviser at give Folketinget indsigt i Hjort-sag

Et par på den røde løber.
Kendte

Sidney Lees ekskæreste taler ud

En mørk mand med en taske
Krimi

Denne mand er farlig:

Skar øret af sit offer

En karton mælk
Mad og drikke

Mælkepriser kan stige 50%

Dronning Elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har spist disse sandwiches hele sit liv

En barmfager blondine i en sofa
Film og TV

Pluto-tv er landet:

Se Familien fra Bryggen hele døgnet

en ung mand
Krimi

Russisk soldat om krigsforbrydelse:

Jeg er skyldig

En masse flasker på et samlebånd
Nyheder

Flaskemangel truer

bryggerier

Et villa kvarter
Nyheder

Spår markant fald

i boligpriser 

Billede taget udover Prag man kan se de mange broer.
Helt vildt

Vanvittig billigt: 

Flyv til Prag

for 66 kroner

En politibil med udrykning.
Krimi

Ung mand anholdt

for hotel-drab 

Portræt af Anders Matthesen
Kendte

Anders Matthesen som

førsteelsker: Der er

intet at gemme sig bag

Timm Vladimir sidder i en bar og kigger ind i kameraet.
Kendte

Timm Vladimirs

sommerhus

solgt under prisen

Picasso maleriet
Helt vildt

Picasso solgt

for 477 millioner

En kvinde ligger og sover på en sofa.
Nyheder

Danskerne bruger for

meget tid på sofaen

Steve Wynn set i profil nedefra
Nyheder

Kasinokonge mistænkt

for at være hemmelig agent

Norsk politi på gade på gerningsnatten
Nyheder

Dræbte med bue

og pil: Nu begynder

retssagen

Vragresterne fra flystyrtet
Nyheder

Styrtede flyet ned

med vilje

brand i ejendom
Krimi

Voldsom brand i København 

Nyheder

Høring om ufoer i USA's Kongres

Glas med bebymos
Sundhed

Babymad tilbagekaldes:

Kan indeholde bly

Politibil med udrykning
Nyheder

22-årig død:

Klemt ihjel af

gulvvaskmaskine

Børsen i København
Nyheder

Ikonisk bygning skal renoveres for trecifret millionbeløb

signalkrebs
Dyreliv

Krebse-drama:

Nu dominerer 

invasiv art

 Ben Mottelson og Aage Niels Bohr
Nyheder

Danmarks sidste nulevende nobelprismodtager er død

Politiet på gerningssted
Krimi

Efterlyst for drabsforsøg - nu er han fundet

Familie på indkøb
Mad og drikke

Indfører prisloft på basisvarer

Ole Thomsen
Nyheder

Amputationsskandalen:

Fyret direktør får

gyldent håndtryk 

lottokuponer
Helt vildt

Største pulje nogensinde:

I aften kan du vinde 581 mio

cyklister på slottet
Nyheder

Valdemars Slot lukkes af

der arbejdes i haven
Livsstil

Fiks din havejord og
få succes med planter

uheld
Krimi

Væltet lastvogn lukkede motorvej - tabte læs med træstammer

Krimi

54-årig fængslet for at

slå ekspartner ihjel

sommerhus i solskin
Livsstil

Drømmer du om et sommerhus?
- her er det billigst

lykkeligt par
Kendte

Karsten Ree har
tabt milliardbeløb

isabella
Nyheder

Isabella Arendt forlader Kristendemokraterne

biler på motorvej
Krimi

Bil i brand - massiv kø på motorvej

lækkerier på et bord
Nyheder

Spis det ikke - olivenprodukt tilbagekaldt

Amber Heard i retten
Kendte

Heard afviser afføring
i Johnny Depps seng

mand poserer
Kendte

De kendte mindes

Sidney Lee

mand med bandana
Kendte

Sidney Lee er død

tre x factor dommere sidder bag bord
Kendte

Martin Jensen færdig 
i X Factor

syv personer poserer i farvestrålende tøj
Kendte

Syg Lisbet Dahl

færdig i Cirkusrevyen

mand poserer
Nyheder

Kendiskok alvorligt

skadet i knivangreb

beredskabsfolk arbejder ved togstation
Krimi

To personkørsler på

samme station

ugeblad på hylde
Krimi

Se og Hør

frifundet 

håndsprit
Helt vildt

Skolepiger fik

håndsprit

i stedet for vand

person holdes for munden
Krimi

Filmede naboens børn:

Tiltalt for seks

voldtægter af børn

skole set fra vejen
Krimi

Mystik om ulykke på skole: 22-årig kvinde dør

kvinde smiler til fotografen
Kendte

Annette Heick:
Lys og lykke med
en anden mand

piller
Nyheder

Advarer: Medicinrester kan ende i forkerte hænder

mand bruger kikkert
Nyheder

Første officielle sommerdag - mange får op til 25 grader

byggekraner
Krimi

Advokat tiltalt i bestikkelsessag om millioner

ægtepar snakker
Helt vildt

Ægtepar sagsøger søn:

Vi vil have et barnebarn

kroen brænder
Krimi

Efter ti måneder: Ejere får nedbrændt historisk kro tilbage

demonstration i sri lanka
Nyheder

Kriseramt land løber snart tør for benzin

ikea-logo på facade
Nyheder

Ikea handler stadig med Rusland

Tina Müller
Kendte

Tina Müller:

Venter barn til efteråret

lottokupon udfyldes
Nyheder

Lotto:

Lollik vinder 16 millioner

piger på badebro
Nyheder

Sol over Danmark:

Det gode vejr fortsætter

Underholdning

Zelenskyj: Vores musik erobrer Europa

voldsom brand flammer
Krimi

Sommerhus i flammer

politi står skrevet på døllefjelde
Krimi

Efterlyst for drab på Døllefjelde

britney spears
Kendte

Britney Spears:

Mister ufødt baby

ligblomsten blomstrer
Nyheder

Ligblomsten blomstrer:

Stanken breder sig

Ukrainske militærfolk k
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine

Ukrainske Kalush Orchestra, der vandt Eurovision lørdag
Film og TV

Tror på Eurovision-værtskab i 2023

Nyheder

Ukraine vinder Eurovision

En politimand med mundbind ved et supermarked
Nyheder

Mindst 10 dræbt i supermarkeds-skyderi i New York

Spillere på banen
Sport

Liverpool i ny triumf

politiafspærring
Krimi

Mand knivdræbt på kræmmermarked

Dinosaur
Dyreliv

Jurassic Park-dino solgt for formue

tanks på landevejen
Nyheder

Ukraine regner med at vinde krigen inden nytår