Et nyt studie viser, at corona-virus kan overleve op til tre uger på madvarer – selv om de opbevares på køl eller frys.
Det er ikke gennem fødevarer, de fleste smittes med Covid-19 på. Men det kan alligevel være med til at forklare, at nye udbrud kan finde sted i regioner, der ellers er erklæret smittefri.
Forskere i Singapore har skåret laks, kylling og svinekød i små stykker og derefter tilført dem virus. Prøverne blev herefter opbevaret under forhold, der er normale, når madvarer eksporteres til andre lande. Dvs 4° for køl og -20° for frosne varer. Og efter tre uger viste forsøget, at virus stadig var i live.
Det får nu forskerne til at advare om, at virusinficerede madvarer kan være med til at forklarer nye udbrud i regioner som New Zealand, Vietnam og dele af Kina, hvor man ellers har troet sig fri vor virus.
– Forfatterne konkludere, meget fornuftigt, at arbejderne på slagterier skal have at vide, at bestemt ikke må gå på arbejde, hvis de har symptomer, siger professor James Woods fra Cambridge University til avisen the Telegraph.
Hele studiet blev offentlig gjort på sitet Biorxiv.org - det finder du her.