Vildt: Danskerne betaler 12,6 milliarder i uventede udgifter

Et par nye briller er en af de ting, som danskerne ofte ikke lige havde set komme. (Foto: Modelfoto: Shutterstock/Ritzau Scanpix)

Dem der tjener bedst og dem med børn rammes oftest af uforudsete udgifter. Alle bør overveje at lægge penge til side til uforudsete udgifter, viser ny undersøgelse.

Man kan ikke bare gøre som strudse-myten siger og stikke hovedet i busken og tro, at uforudsete udgifter bare sådan fordufter, mens man står der og gemmer sig.

Uforudsete udgifter er ligeså sikre som amen i kirken. Derfor bliver du nødt til at forberede dig på, at køleskabet bryder sammen, at du knækker en tand eller får en bule i bilen på en parkeringsplads og pludselig selv skal betale et par tusind kroner på grund af selvrisikoen.

Ifølge en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Nordea, har flere end seks ud af ti husstande haft uforudsete udgifter det seneste halve år. Og 1.655.000 husstande har tilsammen brugt 12,6 milliarder kroner på udgifter, som ikke var ventet.

Drop bilen og boligen

Hvis du vil minimere risikoen for uforudsete udgifter skal du droppe bilen, boligen og elektronikken. Det er tre af de fire områder, hvor de uventede udgifter oftest opstår, viser undersøgelsen.

Topscoreren, sammen med bilen, er helbreddet. Her viser undersøgelsen, at knap hver fjerde (23 procent) de seneste seks måneder har haft uventede udgifter forbundet med helbreddet. Og det er ikke sjældent tandlægeregningen, som er eksploderet, eller brillerne som før tid trænger til udskiftning.

Ingen slipper

Undersøgelsen konkluderer, at ingen kommer uden om uventede udgifter, og man bør derfor overveje, om ikke det er klogest, at kalkulere med dem, hvis man vil have en forudsigelig økonomi.

De mest udsatte for uforudsete udgifter, er dem med børn, dem, der tjener mest og dem mellem 26 år og 55 år.

Omvendt er andelen, der slet ikke havde uventede udgifter, allerhøjest hos dem på 66 år eller ældre. Her er det hele 40 procent uden uventede udgifter, mod det totale gennemsnit på 32 procent, skriver Nordea i en pressemeddelelse.

Det dyre koster ekstra

Det er singlen og danskeren med lav indkomst, som ifølge undersøgelsen mindst er plaget af uventede udgifter. Og det er der en simpel forklaring på, siger Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen i pressemeddelelsen:

- Jo flere og jo dyrere aktiver man har, jo mere kan gå itu, kræve reparation eller udskiftning, og så er reparationen af de dyre forbrugsgoder som regel dyrere end reparationen eller udskiftningen af de billige.

Gem en månedsløn

Undersøgelsen er tæt på et spejlbillede af situationen for fire år siden. De uforudsete udgifter rammer således "konstant" samme andel af husholdningerne, når der måles på det.

Nordeas beregninger viser, at det, der svarer til én månedsløn efter skat, burde dække de fleste godt ind.