Usbekistan lover hjælp til opklaring af New York-angreb

Usbekistans præsident tilbyder de amerikanske myndigheder hjælp til opklaring af et angreb i New York, hvor en lastbilchauffør dræbte mindst otte mennesker ved at køre ind i en folkemængde med en ladvogn. (Foto: Foto: Don Emmert/AFP)

Tusindvis af usbekere kæmper for Islamisk Stat. Usbekere stod også bag angreb i Stockholm og Istanbul.

Usbekistans præsident tilbyder de amerikanske myndigheder hjælp til opklaring af et angreb i New York, hvor en lastbilchauffør dræbte mindst otte mennesker ved at køre ind i en folkemængde med en ladvogn.

- Usbekistan er parat til at hjælpe med efterforskningen af denne terrorhandling, siger præsident Sjavkat Mirzijojev.

- Vi er parate til at bruge alle kræfter og ressourcer, forsikrer den usbekiske leder, som har kondoleret præsident Donald Trump efter angrebet i en erklæring på udenrigsministeriets hjemmeside.

I amerikanske medier er gerningsmanden blevet identificeret som Sayfullo Saipov. Han er 29 år gammel og fra Tampa i Florida. Han er født i Usbekistan og kom først til USA i 2010.

Præsident Trump kalder gerningsmanden "meget syg" og "mentalt forstyrret".

Erklæringen fra Mirsijojev bekræfter ikke officielt angrebsmandens identitet eller nationalitet.

- Vi fordømmer enhver form og enhver manifestering af ekstremisme og terrorisme. Denne ubarmhjertige og meget grusomme forbrydelse kan ikke retfærdiggøres, siger den usbekiske præsident.

Usbekistan er en fattig og overvejende muslimsk tidligere sovjetrepublik i Centralasien, og Islamisk Stat og andre militante jihadistgrupper har rekrutteret en del medlemmer der og i andre lande i regionen.

Fattigdom, korruption og et kvælende politisk klima i det centralasiatiske land har fået unge mænd til at melde sig til militante jihadistgrupper.

Den Internationale Krisegruppe anslog tidligere i år, at mellem 2000 og 4000 militante fra Centralasien har meldt sig under Islamisk Stats banner.

En 39-årig mand fra Usbekistan menes at have ført den lastbil, der dræbte fire mennesker på en travl gågade i Stockholm i april i år.

Nogle måneder forinden havde to andre personer med forbindelse til Usbekistan gennemført angreb i Rusland og i Tyrkiet: Nytårsaften blev 39 mennesker mejet ned på Reina-natklubben i Istanbul. Den usbekiskfødte Abdulkadir Masharipov har tilstået.

Den russiske sikkerhedstjeneste (FSB) sagde i juli, at den havde anholdt syv medlemmer af en gruppe fra Centralasien, som skulle have haft planer om at udføre bombeanslag i Sankt Petersborg, hvor 15 blev dræbt af en bombe i metroen i april.

/ritzau/AFP