Jakob Lange blev i kølvandet på studenteroprøret tilknyttet Københavns Universitet i 1972 og har levet et helt liv i den højere lærings tjeneste.
Som studievejleder, adjunkt, leder af Den Koordinerede Tilmelding, studiechef og brevkasseredaktør på spørgsmål om uddannelse for Dagbladet Politiken, har Jakob Lange om nogen været studievejleder for en hel generation af akademikere frem til sin pension for seks år siden.
Han er ikke overrasket over, at danske universiteter melder om flere forældrehenvendelser.
- Sådan har det sgu altid været. Folk har altid bekymret sig om deres børn, og det er i og for sig meget godt, for tænk hvis de var ligeglade? Men det er blevet langt mere åbenlyst, siger Jakob Lange og uddyber:
- I gamle dage ringede forældrene ind anonymt og sagde; "Hør, jeg har lige et par spørgsmål."
Et samtale, der hurtig kunne bizar, når Jakob Lange spurgte ind til noget, og man gennem røret kunne høre, hvordan den "anonyme" lige skulle spørge sit barn, der stod ved siden af, om han eller hun nu havde haft matematik på A eller B-niveau.
Så dengang skammede man sig over at involvere sig i sine voksne børns gøren og laden?
- Ja det gjorde man, for man mente jo, at de skulle klare sig selv. Men jeg havde alligevel altid tre stole på mit kontor, for så kunne jeg sige, at hvis man ville have sine forældre med, så var de hjertelig velkomne. Vi har jo altid vidst, at moren er den mest energiske studievejleder, der findes. Så kan hun lige så godt være det på et oplyst grundlag,
Vi vil have fodboldforældre, ikke curlingforældre
Man skal nemlig ikke være bange for at involvere sig i sine børns liv, selvom de for længst er fyldt 18 år.
- De fleste forældre er jo bare glade for, at børnene kommer i gang med noget i stedet for bare ligge derhjemme på sofaen eller sidde fast i Netto. Så i uddannelsesverden skal vi faktisk se det som noget positivt, at forældrene presser på også i forbindelse med de senere års politiske reformer, siger Jakob Lange.
Så man skal ikke tale om curlingforældre, men nærmere om en uundværlig støtte?
- Det kan man sige, men alting kan også blive for meget.
Der er jo trods alt tale om voksne børn, og så er det ikke forældrene, der skal svinge taktstokken.
- Forældre skal helst stå i baggrunden som fodboldforældre til miniputkampe, der står på sidelinjen. For det er den unge selv, der skal bestemme, siger studievejledningens grand old man.
Advokat skrev ansøgning
Med mere end 40 år på Københavns Universitet har Jakob Lange dog også haft en række ret så bizarre forældrehenvendelser.
Jakob Lange kan komme med anekdoter, som får curlingforældrene, der klagede over årets Roskilde Festival, til at blegne.
- De største problemer var næsten altid skilsmisseforældre. Jeg kan huske en kendt dansker, der ikke havde interesseret sig nævneværdigt for sin møgunge, der normalt boede med moren. Men da barnet skulle på universitetet, involverede faren sig lige pludseligt helt vildt og hyrede en elendig opstyltet advokatfuldmægtig til at skrive ansøgningen for barnet.
Kom han så ind på studiet?
- Nej det ved gud han ikke gjorde. Vedkommende havde intet udover en studentereksamen med elendige karakterer, og det kan selv ikke en advokat skrive sig ud af i en kvote 2 ansøgning.