De mange danske universitetsstuderende bruger alt for meget tid på at terpe terorier i stedet for at møde virkeligheden, mener mange af de virksomheder, der om få år skal ansætte de nyuddannede studerende. Det viser en ny undersøgelse, skriver Berlingske Business.
I en rundspørge, hvor 724 virksomheder har deltaget, er det kun hver 12. virksomhed, der mener, at de nyuddannede akademikere i dag har forståelse for, hvad det vil sige at drive en forretning. Samtidig er det kun hver tredje af de nyuddannede, der oplever, at universitetet har opfordret dem til at skrive en opgave i samarbejde med en virksomhed.
Bag undersøgelsen står konsulenthuset Ballisager, som hjælper nyuddannede akademikere med at komme ind på jobmarkedet. Direktør Morten Ballisager er på baggrund af undersøgelsen utilfreds med landets universiteter.
"Når vi taler erhvervsuddannelser, kan alle jo se hvor vigtigt samspillet er med virksomheder. Men universiteterne slipper helt for at blive set efter i sømmene. Det er utroligt, at de kan uddanne så mange uden at blive mødt med krav om et bedre samarbejde med aftagerne, nemlig virksomhederne," siger Morten Ballisager.
Han forklarer samtidig, at mange tiltag som blandt andet karriere- og iværksættercentre ikke har haft den effekt, man håbede på.
"Der er stadig ledelser på universiteterne, som ikke forstå relevansen af at inddrage erhvervslivet mere. Man kunne sagtens politisk beslutte, at de studerende skulle tilbage et halvt år i en virksomhed eller udskifte studievejledere med karrierevejledere. Men universiteterne og politikerne handler slet ikke tilstrækkeligt," mener han.
Lige nu arbejder regerings Kvalitetsudvalg på et udspil til, hvordan regeringen kan regulere optaget på landets universiteter. Samtidig har formanden for Københavns Universiteter udtalt, at det nu handler om kvalitet i undervisningen i stedet for et øget optag af studerende.
Kvalitetsudvalgets anbefalinger bliver efter planen fremlagt omkring nytår.
Kilde: Berlingske Business.