Uber for Højesteret: Anklager kræver større bøder til chauffører

Fire tidligere Uber-chauffører risikerer bøder for op mod en million kroner i sag ved Højesteret. (Foto: Foto: Juliane Sofie Lydolph / Scanpix)

Det skal ikke kunne betale sig at køre ulovlig taxikørsel i Danmark, og derfor skal bøderne til fire tidligere Uber-chauffører forhøjes markant. Det mener anklageren i principiel højesteretssag.

Bøder for næsten en million kroner. 

Over 1.000 Uber-chauffører har modtaget sociale ydelser

Det er hvad fire tidligere Uber-chauffører skal straffes med, hvis det står til anklageren i en sag om ulovlig taxikørsel ved Højesteret i dag. 

De fire chauffører er allerede idømt bøder på knap 700.000 kr. i By- og Landsretten, men har altså valgt at anke sagen til landets højeste domstol. 

Det kan dog ende med at blive en dyr fornøjelse, for ifølge sagens anklager skal det gøre ondt på pengepungen, hvis man kører ulovlig taxi i Danmark.

- Det må ikke kunne betale sig at bryde taxiloven i Danmark, og derfor skal bøderne også sættes op til et niveau, så man er sikker på, at chaufførerne ikke har haft nogen fortjeneste ved at køre ulovligt for Uber, sagde specialanklager Anne Riisager ved dagens retsmøde i Højesteret. 

Ifølge Anne Riisager skal bøderne forhøjes med minimum 20 procent, altså til næsten en million danske kroner. 

Chauffører blev vildledt 

Chaufførernes forsvarer mener dog slet ikke, at de fire tiltalte skal straffes for at have kørt for Uber. 

Ifølge ham har chaufførerne slet ikke været klar over, at det, de gjorde, var ulovligt. 

- Da Uber startede deres virksomhed i Danmark blev de budt hjerteligt velkommen af politikere og fik massiv positiv medieomtale. Derfor har chaufførerne været i deres gode ret til at tro, at det, de foretog sig, var lovligt, sagde forsvarer Poul Helmuth Pedersen ved retsmødet. 

En stor del af anklagerens bevismateriale beror på den såkaldte "hollænder-liste", som SKAT har fået overdraget af de hollandske skattemyndigheder. 

Listen indeholder en lang række oplysninger på danske Uber-chauffører, heriblandt navn, adresse, hvor mange ture de har kørt, og hvor meget de har tjent på at køre for Uber. 

Men ifølge forsvarer Poul Helmuth Petersen, var det ulovligt, da skattemyndighederne gav listen videre til politiet.

- Jeg mener, at der er foregået en ulovlig brug af oplysningerne fra de hollandske myndigheder, og derfor bør de slet ikke kunne bruges som bevis i sagen, sagde Poul Helmuth Pedersen til dommerne. 

Kan starte lavine af sager

Hvis Højesteret vælger at følge By- og Landsrettens eksempel og dømme de tiltalte, kan det åbne op for lignende sager mod 1.500 tidligere Uber-chauffører.

Deres oplysninger fremgår også af listen fra det hollandske skattevæsen.

Der afsiges dom i sagen 13. september klokken 12.00.