De ansatte på sprogcentret i den sydsjællandske by Næstved er taget som gidsler i en bitter strid mellem kommunen og deres arbejdsgiver Næstved Sprog- og Integrationscenter, også kaldet NSI.
Næstved Kommune har nemlig sat en del af medarbejdernes pensioner og feriepenge ind på en lukket konto, og derfor har sprogcentret nu meldt kommunen til politiet. Det skriver DR Sjælland.
Foreløbig drejer det sig om 700.000 kroner i feriepenge og pension, som er sat ind på en lukket konto i kommunen, så længe striden står på mellem kommunen og institutionen.
Hos Uddannelsesforbundet, der er fagforening for lærerne på NSI, er man langt fra tilfreds med Næstved Kommunes beslutning:
- Det kan vi selvfølgelig ikke acceptere. Ifølge overenskomsten skal medarbejderne have løn, pension og feriepenge. Derfor er det en fuldstændig uacceptabel situation for medarbejderne, siger formanden for Uddannelsesforbundet Hanne Pontoppidan, der nu går ind i sagen.
Økonomisk uenighed
NSI, der er en privat udbyder af undervisning til flygtninge, mistede sidste år sin kontrakt med kommunen, og samarbejdet udløb ved årsskiftet.
Næstved Kommune har alligevel - som det er sket de seneste 15 år - lagt ud for medarbejdernes løn i årets første tre måneder, men de penge har NSI ikke betalt tilbage.
Næstved Kommune opdagede de manglede indbetalinger fra NSI i april og henvendte sig derfor til medarbejdernes pensionsselskaber for at få pension og feriepenge tilbage for de tre måneder.
Men sprogcentret mener at have et millionbeløb på 6,5 millioner kroner til gode hos kommunen for at have undervist sprogelever. En holdning, som kommunen langt fra deler.
Nødvendigt at tilbageholde penge
Borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen (S), siger, at han godt kan forstå medarbejderne, men understreger samtidig, at der er grund til at tilbageholde pengene:
- Jeg kan da godt forstå, at fagforeningen er utilfreds med, at medarbejderne bliver taget som gidsler. Men vi er på den anden side nødt til at begrænse tabet af hensyn til skatteydernes penge, siger borgmesteren til DR Sjælland.
Selvom Carsten Rasmussen håber, at der snart bliver fundet en løsning på sagen, så vil han ikke udelukke, at der stadig kan opstå komplikationer:
- Jeg håber, der er sat penge til side hos NSI, så medarbejderne selvfølgelig får det, de skal. Hvis det er Lønmodtagernes Garantifond eller andre, der skal ind over og dække, stiller sagen sig jo noget anderledes. Men jeg er ret overbevist om, at medarbejderne nok skal få deres feriepenge og pension, som jeg ser sagen nu, siger han over fortsætter:
- NSI skal betale de penge, vi har lagt ud for medarbejdernes løn, og så er der sådan set ikke mere konflikt der.
En usædvanlig sag
Bent Greve, der er arbejdsmarkedsekspert og lektor på Roskilde Universitet, mener, at sagen er kompliceret, fordi det er virksomhedens ansvar at overholde overenskomsten.
- Det er sprogcentret, som har ansat dem, og derfor skal det løse medarbejdernes situation, siger han til DR Sjælland.
- Men de ansatte skal fastholde deres krav og få deres arbejdsgiver til at betale, for det er virksomhedens ansvar at overholde medarbejdernes overenskomst. Gør de ikke det, så kan medarbejderne rejse sag mod NSI, tilføjer han.
Der er i øjeblikket 15 ansatte på NSI. Af dem er godt halvdelen sproglærere.