Administration 

Rapport: Anna Mee fik lavet arbejde for 468.000 kr af Øens Murerfirma

På sit sidste pressemøde i oktober sidste år afviste Anna Mee Allerslev at svare på, om Øens Murerfirma havde lavet andet end et badeværelse i hendes lejlighed. (Foto: Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen / Ritzau Scanpix )

Der var ikke blot tale om murerarbejde i et badeværelse, men et arbejde for omkring en halv million kroner, da Øens Murerfirma renoverede Anna Mee Allerslevs herskabslejlighed.

Ny undersøgelse fra Københavns Kommune dokumenterer, at den tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev fik udført arbejde for 468.976 kroner af Øens Murerfirma i Allerslevs herskabslejlighed i København.

Det skriver bt.dk.

Hidtil har Anna Mee Allerslev oplyst, at Øens Murerfirma - som var en tæt samarbejdspartner med Allerslevs tidligere forvaltning - blot lavede 'murerarbejde i hendes badeværelse'.

Det svar gav hun til pressen under kommunalvalgkampen, og det fremgår også af en tidligere undersøgelse lavet af Horten advokatfirma for Københavns Kommune om sagen.

Nu viser den nye undersøgelse fra Horten, at Øens Murerfirma udover murerarbejdet i det ene badeværelse også renoverede et gæstetoilet og fjernede en bærende væg. Desuden stod murerfirmaet for at styre hele byggeriet ved den milliondyre renovering af Anna Mee Allerslevs lejlighed på 236 m2.

Arbejdet i badeværelset, gæstetoilettet og med at fjerne en bærende væg kostede 363.061 kroner, mens byggestyringen kostede 105.915 kroner, fremgår det af undersøgelsen fra Horten. Altså samlet 468.976 kroner.

De nye oplysninger om byggesagen kommer fra Anna Mee Allerslevs advokat, der har svaret på vegne af Allerslev. Dermed er det første gang, at Anna Mee Allerslev offentligt erkender det reelle omfang af sin økonomiske relation med ejeren af Øens Murerfirma Jan Elving.

Københavns Kommune har sendt undersøgelsen til myndighedernes vagthund, Folketingets Ombudsmand, der nu går i gang med at vurdere sagen.

BT har stillet flere spørgsmål til Anna Mee Allerslev, men ifølge hendes advokat Bjarke Vejby har hun ingen kommentarer.

- Vi afventer nu Ombudsmandens behandling af sagen, skriver advokaten.

Ifølge Bente Hagelund, der er rektor på Folkeuniversitetet og forfatter til lærebøger om forvaltningsret, viser den nye rapport, at Anna Mee Allerslevs udtalelser om byggesagen under kommunalvalgkampen var misvisende.

- Det er noget af en underdrivelse at sige, at "Øens Murerfirma har foretaget murerarbejde på badeværelset", når det viser sig, at det drejer sig om meget mere. Hovedproblemet er, at Allerslev involverer en af kommunens store leverandører i sine private affærer, og at han set udefra kan føle sig presset til at give hende fordele for ikke at komme i 'bad standing' på rådhuset, siger Bente Hagelund.

Allerslevs forhold til Øens Murerfirmas ejer Jan Elving kom i søgelyset, da BT under kommunalvalgkampen kunne afdække, at Allerslev gratis havde lånt et lokale hos murerfirmaet til sin 30-års fødselsdagsfest.

Lånet vakte opsigt, fordi murerfirmaet, der har over 100 ansatte, tjener millioner på opgaver fra kommunen og fik arbejdskraft i form af ansatte i virksomhedspraktik fra Allerslevs tidligere forvaltning. Allerslev forklarede lånet med, at hun privat er gode venner med indehaveren af murerfirmaet, Jan Elving.

Senere afslørede BT, at Allerslev bad en forvaltningschef om at hjælpe Øens Murerfirma med en byggetilladelse til et stort byggeprojekt. Samme dag gik Anna Mee Allerslev af som borgmester.

På sit sidste pressemøde i oktober sidste år afviste hun at svare på, om Øens Murerfirma havde lavet andet end et badeværelse i hendes lejlighed.

Den nye rapport blev bestilt af Københavns Kommune, efter at BT i februar kunne afsløre, at Øens Murerfirma havde lavet meget mere end et badeværelse i Allerslevs lejlighed.

Aktindsigt i byggesagen viste, at murerfirmaet også stod for at rive en bærende væg ned. Og ifølge dokumenter og e-mails fra byggeprojektet stod Øens Murerfirma samtidig for en hovedentreprise ved renoveringen af Allerslevs lejlighed.

Tømreren Rasmus Carstensen, der udførte arbejde i lejligheden for omkring en halv million kroner, bekræftede over for BT, at han blev hyret af Øens Murerfirma, og at firmaet stod for hovedentreprisen.

Tre ansatte i murerfirmaet stod for at indhente tilbud, udarbejde tidsplaner og koordinere arbejdet mellem mindst 7 underentreprenører, der var med til at renovere Anna Mee Allerslevs 236 m2 store lejlighed, viser e-mails fra projektet.

- Det her viser bare, at der ikke ikke har været den armslængde, som der bør være mellem en borgmester og en kommunal samarbejdspartner. Alt tyder på, at hun har været inhabil, fordi relationerne har været så tætte, og der har været en sammenblanding af hendes egne og kommunens interesser, siger professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv ved Roskilde Universitet Bent Greve.

Anna Mee Allerslev har tidligere afvist, at Øens Murerfirma stod for en hovedentreprise.

- Øens var ikke hovedentreprenør på den private lejlighed. Jeg har betalt for Øens arbejde og oplyst Horten om Øens rolle i forbindelse med renoveringen af lejligheden, skrev Anna Mee Allerslev i februar i et svar til BT.

Horten skriver flere gange i den nye undersøgelse, at advokatfirmaets muligheder for at vurdere sagen er begrænset, fordi det ikke har haft adgang til sagens underliggende dokumenter.

- Vores (Hortens, red.) mulighed for at foretage en nærmere vurdering af sagen er begrænset af, at hverken Anna Mee Allerslev eller de involverede virksomheder kan forpligtes til at udlevere materiale om en privat byggesag for kommunen og derfor heller ikke til Horten, står der i rapportens vurdering.

Undersøgelsen baserer sig i stedet på de oplysninger, advokatfirmaet har modtaget fra Anna Mee Allerslevs advokat Bjarke Vejby.

På trods af det begrænsede materiale konkluderer Horten - ud fra oplysninger fra Allerslevs advokat - at der 'ikke er grundlag for at antage, at Anna Mee Allerslev, da hun var beskæftigelses- og integrationsborgmester, blev inhabil som følge af, at Øens Murerfirma udførte håndværkerarbejde i hendes lejlighed', eller at Allerslev fik en gave af murerfirmaet ved renoveringen.

Horten har heller ikke haft adgang til nok materiale til at kunne efterprøve prisniveauet for de ydelser, som Øens Murerfirma har leveret til Anna Mee Allerslev.

- Vi bemærker, at der ikke på baggrund af det fremlagte materiale kan foretages en fuldstændig efterprøvning af, om priserne afspejler markedspris, skriver Horten i sin vurdering.

tegning fra retten, hvor man ikke kan se den tiltalte da han hoved er gemt bag en skærm
Krimi

Brugte hypnose i

Emilie Meng-sag

en bygning set fra vejen
Nyheder

Historisk kro rives ned

en mand ser på skærme
Nyheder

Klar til at droppe advokatfirma efter dokumentar

Regensen med rundetårn i baggrunden
Krimi

Var vred på kæresten:

Nu er han dømt for at sætte ild til kollegie med sovende beboere

fire glade personer
Nyheder

Løvens Hule-eventyr

er gået konkurs

en miniture by
Krimi

Legoland ramt af brand

to personer ved et bord
Nyheder

Gældsstyrelsen vil

gennemgå sager
efter TV 2-dokumentar

en mand ser alvorlig ud
Kendte

Jesper Buch
misbruges i ny svindel

to trænere snakker sammen
Kendte

FCK-ikon kan score

kæmpe boliggevinst

en mixerpult
Krimi

Dansker dømt for

børneporno i USA

en vindmøllefabrik
Nyheder

Medie: Gigant vil massefyre i Danmark

en mand kigger på fotografen
Sport

MMA-kæmper træder ind i fodboldklubs bestyrelse

børn og en lastbil
Nyheder

Termometeret går grassat i Indiens hovedstad: 52,3 grader

mand
Kongelige

Kong Frederik: 
Sender hilsen til danskerne

mand
Nyheder

De Niro:

Trump er en klovn

væltet lastbil
Krimi

Vildt: Lastbil med

køletrailer er væltet

kvinde
Kendte

Nu er det slut

fter bombe
Nyheder

21 meldes dræbt

i nye angreb på teltlejr 

blå blink
Krimi

22-årig sigtet efter knivstikkeri

mand
Nyheder

Heunicke strammer reglerne

stor bygning
Krimi

To skygger

spøger i Meng-sag

Nyheder

Afviser udvidelse

af Aarhus Havn

Politibil set fra siden.
Krimi

Voldtægtsforsøg:

14-årig flygtede ud i havet

En lottoseddel og en kuglepen på et bord.
Nyheder

Var ét tal fra

300 millioner:

Ærgerligt

Krimi

Her vidste veninden

at Emilie Meng var

forsvundet

Et billede af et fjernsyn med en fjernbetjening.
Nyheder

TV 2 Play hæver prisen 

Grevinde Alexandra smiler
Kendte

Grevinde Alexandra:

Vil gå caminoen

Københavns Byret set udefra
Krimi

30-årig nægter sig

skyldig i trafikdrab

på treårig pige

Huset udefra
Film og TV

Ikonisk hus

sat til salg

Thomas Evers Poulsen med et skilt, hvor der står "bøsserøv".
Kendte

Thomas Evers stadig

påvirket af mobning

En Matas butik
Nyheder

Rekord: Matas omsætter

for 6,7 milliarder

Sebastian Bull og Asta Björk under "Vild med dans".
Kendte

"Vild med dans"-par

flytter sammen

En bil fanget i vand
Nyheder

DMI: Kraftig regn eller

skybrud på vej

Den kvindelige muldvarp
Nyheder

Muldvarp ville selv

stoppe dokumentar

Rockere samlet til demonstration
Krimi

Rockere og bandefolk

opkræves en milliard

efter skattekontroller

Mette Frederiksen i sort rulle krave og blå jakke
Nyheder

Skal gemme sms'er i 25 år

Breivik i retten
Nyheder

Breiviks sag skal igen for retten

Indgang til en Netto-butik
Nyheder

Netto opfordrer sine kunder til prepping

MitID på mobiltelefon
Nyheder

Slut med MitID på disse telefoner

Mand på den røde løber
Kendte

Gustav Salinas ramt af stress

Portræt af kok
Nyheder

Ny dansk restaurant får tre michelinstjerner

mand med solbriller på pressemøde
Nyheder

Kræver nye afhøringer i Eurovision-sag

Hvidt palæ
Nyheder

Villa til 60 mio. på tvangsauktion

Byretten i København
Nyheder

Banker finder fejl i 20.000 sager

mand flankeres på vej til retten
Kendte

Popstars-Jon risikerer fængsel

fugl sidder på træ
Nyheder

Sjælden fugl får unger i Danmark for første gang i 65 år

fodboldfans
Sport

Derfor går vi så meget 
op i fodbold

skilt på tv2 bygning
Krimi

Afvist i retten: TV 2

må vise dokumentar

politi til stede på vej
Krimi

Drabsforsøg i frisørsalon:

Tre mænd fundet

skyldige

person går på gaden
Nyheder

Vil forbyde sociale medier

for unge under 15 år

Nyheder

Budtjeneste forlader

Danmark

to personer smiler
Film og TV

EM-holdet:

Hyldes i Tivoli 

mand poserer
Kendte

Skuespiller skudt

og dræbt 

fodboldfans på stadion
Sport

Aktien styrtdykker

kvinde poserer
Kendte

Sofie Gråbøl bliver

vicepræsident 

mand går på fodboldbane
Sport

Efter nedrykning:

Fyrer fodbolddirektør

lastbil ligger på siden
Krimi

Lastbil væltede

på havn 

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nyheder

Topadvokat fyret før

TV 2-dokumentar

lyn på himlen
Nyheder

Lyn slog ned

i hest 

person står med barn
Nyheder

Køligere vejr på vej 

ødelagte bygninger
Nyheder

USA: Tornadoer

dræber mindst ni

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Scorer nyt værtsjob

lotto-kupon
Nyheder

Syv nye danske 

lotto-millionærer

menneskemængde
Nyheder

Knivdræbt 15-årig:

Mindes med digt og blomster

fodboldspillere
Sport

I tårer efter vild afgørelse

mand og kvinde
Nyheder

Dronning Mary:

Får fødselsdagsgave

Sport

FC Midtjylland: 

Jubler over guldet

mennesker i Tivoli
Nyheder

Storskærm i Tivoli

mand
Kendte

Kendt tv-vært: 

Er blevet far

folk under regnslag
Nyheder

Ramt af 5000 lyn 

mennesker på balkon
Nyheder

Fejret med fællessang:

Kongens første fødselsdag 

tre mennesker
Krimi

Efterforsker hærværk

mod valgplakater

folk på stranden i Tel Aviv
Nyheder

Hamas-angreb

mod Tel Aviv 

Et bord med mad og glade gæster
Mad og drikke

Brug grillen hele året

et jordskred
Nyheder

Hundreder dræbt efter jordskred

Grundloven åben på et bord
Debat

Johnny Larsen: Ny grundlov nødvendig

et par ser på hinanden forelsket
Film og TV

Notting Hill 25 år

Derfor holder den ikke i dag

blå blink
Krimi

30-årig er svært tilskadekommen efter overfald på Hovedbanen

en golfspiller på banen
Kendte

Golfstjerne dør pludseligt 30 år gammel