Administration 

Rapport: Anna Mee fik lavet arbejde for 468.000 kr af Øens Murerfirma

På sit sidste pressemøde i oktober sidste år afviste Anna Mee Allerslev at svare på, om Øens Murerfirma havde lavet andet end et badeværelse i hendes lejlighed. (Foto: Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen / Ritzau Scanpix )

Der var ikke blot tale om murerarbejde i et badeværelse, men et arbejde for omkring en halv million kroner, da Øens Murerfirma renoverede Anna Mee Allerslevs herskabslejlighed.

Ny undersøgelse fra Københavns Kommune dokumenterer, at den tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev fik udført arbejde for 468.976 kroner af Øens Murerfirma i Allerslevs herskabslejlighed i København.

Det skriver bt.dk.

Hidtil har Anna Mee Allerslev oplyst, at Øens Murerfirma - som var en tæt samarbejdspartner med Allerslevs tidligere forvaltning - blot lavede 'murerarbejde i hendes badeværelse'.

Det svar gav hun til pressen under kommunalvalgkampen, og det fremgår også af en tidligere undersøgelse lavet af Horten advokatfirma for Københavns Kommune om sagen.

Nu viser den nye undersøgelse fra Horten, at Øens Murerfirma udover murerarbejdet i det ene badeværelse også renoverede et gæstetoilet og fjernede en bærende væg. Desuden stod murerfirmaet for at styre hele byggeriet ved den milliondyre renovering af Anna Mee Allerslevs lejlighed på 236 m2.

Arbejdet i badeværelset, gæstetoilettet og med at fjerne en bærende væg kostede 363.061 kroner, mens byggestyringen kostede 105.915 kroner, fremgår det af undersøgelsen fra Horten. Altså samlet 468.976 kroner.

De nye oplysninger om byggesagen kommer fra Anna Mee Allerslevs advokat, der har svaret på vegne af Allerslev. Dermed er det første gang, at Anna Mee Allerslev offentligt erkender det reelle omfang af sin økonomiske relation med ejeren af Øens Murerfirma Jan Elving.

Københavns Kommune har sendt undersøgelsen til myndighedernes vagthund, Folketingets Ombudsmand, der nu går i gang med at vurdere sagen.

BT har stillet flere spørgsmål til Anna Mee Allerslev, men ifølge hendes advokat Bjarke Vejby har hun ingen kommentarer.

- Vi afventer nu Ombudsmandens behandling af sagen, skriver advokaten.

Ifølge Bente Hagelund, der er rektor på Folkeuniversitetet og forfatter til lærebøger om forvaltningsret, viser den nye rapport, at Anna Mee Allerslevs udtalelser om byggesagen under kommunalvalgkampen var misvisende.

- Det er noget af en underdrivelse at sige, at "Øens Murerfirma har foretaget murerarbejde på badeværelset", når det viser sig, at det drejer sig om meget mere. Hovedproblemet er, at Allerslev involverer en af kommunens store leverandører i sine private affærer, og at han set udefra kan føle sig presset til at give hende fordele for ikke at komme i 'bad standing' på rådhuset, siger Bente Hagelund.

Allerslevs forhold til Øens Murerfirmas ejer Jan Elving kom i søgelyset, da BT under kommunalvalgkampen kunne afdække, at Allerslev gratis havde lånt et lokale hos murerfirmaet til sin 30-års fødselsdagsfest.

Lånet vakte opsigt, fordi murerfirmaet, der har over 100 ansatte, tjener millioner på opgaver fra kommunen og fik arbejdskraft i form af ansatte i virksomhedspraktik fra Allerslevs tidligere forvaltning. Allerslev forklarede lånet med, at hun privat er gode venner med indehaveren af murerfirmaet, Jan Elving.

Senere afslørede BT, at Allerslev bad en forvaltningschef om at hjælpe Øens Murerfirma med en byggetilladelse til et stort byggeprojekt. Samme dag gik Anna Mee Allerslev af som borgmester.

På sit sidste pressemøde i oktober sidste år afviste hun at svare på, om Øens Murerfirma havde lavet andet end et badeværelse i hendes lejlighed.

Den nye rapport blev bestilt af Københavns Kommune, efter at BT i februar kunne afsløre, at Øens Murerfirma havde lavet meget mere end et badeværelse i Allerslevs lejlighed.

Aktindsigt i byggesagen viste, at murerfirmaet også stod for at rive en bærende væg ned. Og ifølge dokumenter og e-mails fra byggeprojektet stod Øens Murerfirma samtidig for en hovedentreprise ved renoveringen af Allerslevs lejlighed.

Tømreren Rasmus Carstensen, der udførte arbejde i lejligheden for omkring en halv million kroner, bekræftede over for BT, at han blev hyret af Øens Murerfirma, og at firmaet stod for hovedentreprisen.

Tre ansatte i murerfirmaet stod for at indhente tilbud, udarbejde tidsplaner og koordinere arbejdet mellem mindst 7 underentreprenører, der var med til at renovere Anna Mee Allerslevs 236 m2 store lejlighed, viser e-mails fra projektet.

- Det her viser bare, at der ikke ikke har været den armslængde, som der bør være mellem en borgmester og en kommunal samarbejdspartner. Alt tyder på, at hun har været inhabil, fordi relationerne har været så tætte, og der har været en sammenblanding af hendes egne og kommunens interesser, siger professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv ved Roskilde Universitet Bent Greve.

Anna Mee Allerslev har tidligere afvist, at Øens Murerfirma stod for en hovedentreprise.

- Øens var ikke hovedentreprenør på den private lejlighed. Jeg har betalt for Øens arbejde og oplyst Horten om Øens rolle i forbindelse med renoveringen af lejligheden, skrev Anna Mee Allerslev i februar i et svar til BT.

Horten skriver flere gange i den nye undersøgelse, at advokatfirmaets muligheder for at vurdere sagen er begrænset, fordi det ikke har haft adgang til sagens underliggende dokumenter.

- Vores (Hortens, red.) mulighed for at foretage en nærmere vurdering af sagen er begrænset af, at hverken Anna Mee Allerslev eller de involverede virksomheder kan forpligtes til at udlevere materiale om en privat byggesag for kommunen og derfor heller ikke til Horten, står der i rapportens vurdering.

Undersøgelsen baserer sig i stedet på de oplysninger, advokatfirmaet har modtaget fra Anna Mee Allerslevs advokat Bjarke Vejby.

På trods af det begrænsede materiale konkluderer Horten - ud fra oplysninger fra Allerslevs advokat - at der 'ikke er grundlag for at antage, at Anna Mee Allerslev, da hun var beskæftigelses- og integrationsborgmester, blev inhabil som følge af, at Øens Murerfirma udførte håndværkerarbejde i hendes lejlighed', eller at Allerslev fik en gave af murerfirmaet ved renoveringen.

Horten har heller ikke haft adgang til nok materiale til at kunne efterprøve prisniveauet for de ydelser, som Øens Murerfirma har leveret til Anna Mee Allerslev.

- Vi bemærker, at der ikke på baggrund af det fremlagte materiale kan foretages en fuldstændig efterprøvning af, om priserne afspejler markedspris, skriver Horten i sin vurdering.

Jesper BUch
Film og TV

Populært program vender tilbage

tyr
Nyheder

Undsluppen tyr blev aflivet

Vild med dans
Kendte

TV-stjerne: Køb min brudekjole

Nyheder

Regeringen bøjer sig: Nye delmål for klimaet

politi
Krimi

To mænd fængslet: Stak offer med skruetrækker

ihan
Underholdning

Kærligheden vandt: Dansk musiker konverterede til islam

politi
Krimi

Corona-skænderi: Politiet tilkaldt

tyr
Nyheder

Pas på: Vild tyr er løs

En smilende kronprins Frederik på Færøerne
Kongelige

Kronprins Frederiks nye tjans: Vært på DR

En forladt barnecykel
Nyheder

Så skete det: Hørsholm lukker ned

Nørrebro station
Krimi

Uskyldig mand banket og stukket med kniv i København

En sølvgrå bil op ad en griffittimur
Biler

Test: Dacia Spring

Danmarks billigste elbil

En kæmpe bjørn
Kongelige

Undersåtter raser:

Prins skød største bjørn i Europa

En øl på en strand
Mad og drikke

Drik øl med god samvittighed

billede af Mikkel Kryger og Puk Elgård
Kendte

Puk Elgård: Vi har levet over evne

En kanyle i et glas
Corona

Norge tror ikke på ny vaccine fra juni: Danmark gør

En masse mennesker nyder solen udenfor
Nyheder

20 grader og godt med sol søndag

En masse indere forsamlet
Corona

Indien lider:

230 millioner drevet ud i fattigdom

billede af en mave, som er tydeligt overvægtig
Livsstil

Er fedmekoden knækket?

billede af Christina Nørby Ibsen og Bubber
Kendte

Ibsen om bruddet

med Bubber:

- Hun overtog mit liv

politibiler holder foran banken
Krimi

Flere banker fik torsdag
brev med ukendt pulver

billede af et vandrør
Nyheder

Coronatest af spildevand:
- Det gjorde forskellen

billede af kronprinsfamilien
Kongelige

Prins Christians konfirmation - nogen må ikke deltage

En elektrisk stol og et par riffelkugler
Krimi

Dødsdømte skal vælge mellem en kugle eller elektrisk stol

billede af Ed Sheeran på scenen
Kendte

Popstjerne bliver trøjesponsor i fodboldklub

billede af paula larrain
Kendte

Paula Larrain:
- Lykken er ikke målet

billede af Dragekongen i Djurs Sommerland
Nyheder

Dagens afstemning:
Vil du have fradrag
for oplevelser?

læger står ved indlagt
Nyheder

Højeste smittetal i fire måneder

Et F-16-fly
Nyheder

To danske F-16 på jagt efter fremmede fly

En stor rødstensvilla
Bøger

Jussi Adler-Olsen sætter

villaen til salg for 25 mio.

Et handicap-skilt
Krimi

Nyt trafik-tiltag kan koste dig kassen

Computerbillede af et gravsted
Nyheder

Afrikas ældste grav er fundet

En lille færge sejler
Rejser

Billigere færgebilletter er den bedste hjælp for småøer

En flaske Bordeaux
Mad og drikke

Vin fra rummet:

Pris $1 mio.

En bygning og en dreng på fortovet
Helt vildt

Video:

Dreng falder ned fra femte sal - overlever med brækket ben

Et frokostbord
Mad og drikke

Det må du aldrig gøre med pålæg

Et F-35 fly på landingsbanen
Nyheder

Første dansker i F-35: Kunne virkelig mærke motoren

En række hyggelige stole i en biograf
Film og TV

Biograferne genåbner til lavsæson med masser af film

Facade DR-byen
Nyheder

Sexchikane i Pigekoret?

Blå blink
Krimi

Kvinde stukket ned i Aalborg

Billede af en Toyota Yaris
Advertorial

Annonce

Vind den nye Toyota Yaris Cross til en værdi af 320.000 kr.

Meghan smiler med Harry i baggrunden
Kongelige

Meghan vinder ny retssag

Tegning af astronauter i forskellige størrelser.
Nyheder

Nu kan handicappede også blive astronauter

Rumraket lige efter affyring
Nyheder

Vildfaren rumraket har kurs mod jorden:

Ingen ved, hvor den rammer

to opmærksomme hunde på mark
Dyreliv

Forstår din hund egentlig hvad du siger?

Ampuller med vaccine
Nyheder

Polen vil købe Danmarks vacciner

Billede fra egendommen med fyrtårnet i midten og de omkringliggende bygninger.
Nyheder

Vilde boligdrømme?

Fyrtårn til salg

Dør på politibil fotograferet tæt på
Krimi

Kørte 15-årig dreng ihjel:

Her er dommen

Mørklødet mand i telt
Nyheder

Journalist taget som gidsel

Flere vaccineglas med kanyler i toppen ligger klar.
Nyheder

Danske øboere vil

foran i vaccinekøen

Modelbillede fra travbanen af et travbaneløb med adskillige heste og jockys på banen.
Krimi

Travbanesagen:

56-årig frikendt

for voldtægter

John Carew er en sort mand her er han i jakkesæt på den røde løber
Underholdning

Han skal spille Benny

i ny Olsen-Banden

En kvinde med mundbind over munden og en vatpind i næsen.
Corona

Dagens afstemning:

Vil du købe de

nye hjemmetest?

En kvinde med en gravid mave.
Helt vildt

Verdensrekord:

25-årig har

født NILINGER

Nyheder

Hjemmetest får

grønt lys - kan

blive solgt i Danmark

Dronning Elizabeth og prins Philip sidder ved siden af hinanden på en kirkebænk. Han kigger hen mod hende, hun ser lige frem for sig.
Kongelige

Dødsattest afsløret:

Det døde prinsen af

Villaen med røg fra taget og brandbiler udenfor.
Nyheder

Brand i

rigmandsvilla

En slange med brune, sorte og beige farver.
Nyheder

Slangeskind kan

give sikrere byggerier

Toppen af en sirene med en måge sidende på.
Nyheder

Slå koldt vand i blodet

det er bare en test

En piolitisirene på en politibil
Krimi

En mand er død

ved metrobyggeplads

nærbillede af kirsten stallknecht iført briller
Nyheder

Kirsten Stallknecht

er død

kronprins frederik iført jakke og slips
Nyheder

Sådan markerer

Frederik befrielsen 

grænsesten står på jorden
Helt vildt

Ups: Belgisk landmand

flytter grænsen til Frankrig

hast med sår på halsen
Dyreliv

Museum beklager

såret hest  

Nyheder

Analysefirma:

Dansk vaccineplan er

alt for optimistisk

Meghan Markle smiler og Prins Harry kigger på parrets lille søn Archie
Kongelige

Meghan springer ud

som børnebogsforfatter

danmarks eneste heks dannie druehyld laver fagter mens hun fortæller
Nyheder

Danmarks eneste heks

er død

skilt hænger foran retten i Lyngby
Krimi

Far efter sønnens

vanvidskørsel:

Hvorfor skal jeg straffes?

mand sidder ved computertastatur
Krimi

Ung mand tastede forkert

og fik 53 millioner ind

på kontoen 

Phillip Faber ved et klaver
Kendte

Phillip Faber: Jeg havde så travlt med at blive til noget

to kvinder hygger sig på kajkant
Nyheder

Nu kommer sommervejret

Bokser i bar mave
Nyheder

OL-atlet sigtet:

Kidnappede og

dræbte elskerinde

Udendørs cafeliv
Nyheder

Ny genåbningsaftale:

Her er hovedpunkterne

pollen på hasselbusk
Sundhed

Nys og kløende øjne:

Nedsæt dine allergisymptomer

Bill Gates portræt
Nyheder

Bill Gates skal skilles

tog hænger fra kollapset bane
Nyheder

15 dræbt i metroanlæg

Folkemængde til festival
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det i orden at aflyse sommerens festivaller?

Blå blink på politibil
Krimi

Person død i brand på plejehjem

Victor Axelsen ligger på en bårer i en gennemsigtig oppustet "kapsel" der ligner en kuvøse. Bag ham står et mindre privatfly og fire mænd med handsker og masker.
Sport

Dansk corona-ramt stjerne

fløjet hjem i privatfly

En vaccinedosis i forgrunden med en mand med mundbind bagefter
Nyheder

Kræftpatienter advares:

Kan smittes på trods

af vaccination