Ifølge tallene er der i år godt 500 ledige, der hver måned opbruger deres dagpengeret. I gennemsnit har fire ud af 10 af dem ingen anden indkomst, efter at deres dagpenge er stoppet, skriver Fagbladet 3F.
- Der er mange, som tror, at man i værste fald kan få kontanthjælp, men sådan er det jo ikke. Man skal forsørges af sin ægtefælle, eller har man lidt penge, skal de bruges først, siger Verner Sand Kirk, direktør i brancheorganisationen Danske A-kasser.
Frem til sommeren sidste år blev de fleste ledige reddet af en midlertidig arbejdsmarkedsydelse, efter at dagpengene stoppede. Eksempelvis var der i 2015 i gennemsnit under 10 procent, som ikke havde nogen indtægt. Men nu er arbejdsmarkedsydelsen udfaset, og andelen uden indtægt er firedoblet.
Verner Sand Kirk er ikke overrasket:
- Desværre var det en politisk beslutning af fjerne de midlertidige ydelser, og man gjorde det med åbne øjne. Det er helt forudsigeligt, at mange flere nu står helt uden indkomst, siger Verner Sand Kirk.
- Man siger, at man fik lempet reglerne for dagpenge, da man indførte en mulighed for at få forlænget dagpengeperioden. Man glemmer bare, at man samtidig fjernede de midlertidige ydelser, som i virkeligheden var kontanthjælp til dem, der ellers ikke kunne få kontanthjælp, tilføjer han.
Tallene for årets første fem måneder viser også, at omregnet til et helårstal vil godt 6.200 ledige miste dagpengeretten i 2017.