En tigger har torsdag tabt en sag mod Danmark ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
Domstolen slår fast, at den 61-årige mands ret til privatliv ikke blev krænket, da han blev straffet for at tigge på en gågade i København. Artikel otte i konventionen er således ikke overtrådt.
Den 61-årige mand, der er roma, har flere domme for såkaldt betleri bag sig.
Han klagede til den internationale domstol i Strasbourg, da han i november 2021 var blevet idømt 20 dages fængsel af Østre Landsret. I straffen indgik, at han tidligere var blevet dømt for præcis det samme.
Sagen har været ført af advokat Asser Gregersen. Undervejs i processen har han blandt andet henvist til en anden afgørelse fra Strasbourg. Den angik en 19-årig kvinde, der i Schweiz var blevet straffet for at tigge.
I den sag mente domstolen, at Schweiz havde krænket hendes menneskerettigheder.
Men den 61-årige mand er ikke i en lige så sårbar situation. Tiggeri er ikke hans eneste måde at opretholde livet på, hedder det i torsdagens afgørelse.
Heri skriver dommerne også, at der ikke i Danmark er et totalt forbud mod betleri. Den 61-årige kan stadig tigge, hvis det bare foregår på andre steder end ved supermarkeder, offentlig transport og på gågader, og hvis det ikke er generende for offentligheden, lyder det.
Advokat Asser Gregersen er ikke enig i afgørelsen og vil nu forsøge at gå videre i systemet.
- Umiddelbart er der tale om to helt sammenlignelige situationer, hvor to forskellige afdelinger i domstolen tilsyneladende har forskellige opfattelser. På den baggrund vil vi ansøge om behandling i storkammeret, siger han.
Advokaten fremhæver, at den 19-årige kvinde mere end ti gange var blevet anholdt for tiggeri i Genève i løbet af halvandet år. Hun fik bøder, og da hun ikke kunne betale, blev hun frihedsberøvet.
Da afgørelsen om Schweiz' krænkende behandling af den 19-årige faldt i 2021, opfordrede Kirkens Korshær regeringen og Folketinget til at tage konsekvensen. Den forholdsvis skrappe kurs mod betleri skulle droppes, mente organisationen.
I sagen om den 61-åriges klage besluttede domstolen i 2023, at den ikke skulle afvises straks. Der var altså tilstrækkelig grund til en nøjere behandling. Langt de fleste klager afvises.
/ritzau/