- Jeg kan kun få armene op i begejstring over, at nu sker der noget.
Sådan siger tidligere medlem af Folketinget for Liberal Alliance Thyra Frank til Avisen.dk, efter der er kommet fokus på, at flere og flere plejehjemsbeboere igen får serveret hjemmelavet mad.
Det er Berlingske, som i dag beretter, at et stigende antal plejehjem er gået tilbage til selv at tilberede kartofler, sovs og flæsk i stedet for at bestille maden fra storkøkkener.
Og det er en rigtig positiv udvikling, siger Thyra Frank, som er tidligere forstander på plejehjemmet Lotte, og en af dem, der har råbt allerhøjest, siden vakuumpakket mad begyndte sit indtog på plejehjem landet over.
- Det er jo så urimeligt, at man har fundet på det med, at maden skulle komme udefra og være vakuumpakket. Det er fuldstændig vanvittigt, at de her mennesker, der mange gange er underernærede, når de kommer på plejehjem, ikke skal have fornøjelsen af duften af maden og have indflydelse på den, siger hun.
Madglæde er livsglæde
Men er de ældre ikke ligeglade, hvor maden kommer fra?
- Jeg kan godt fortælle dig, at er der noget beboerne ikke er ligeglade med, så er det maden. Glæden til maden og lysten til maden, den forbliver intakt, siger Thyra Frank og fortsætter:
- Der er så mange ting, der forsvinder, men fornøjelsen ved at kunne sige "hvad skal vi have i dag", og glæden ved at kigge på en tallerken og se, at det er noget man godt kan lide, den ligger så dybt i alle mennesker. Det er en daglig glæde og noget af det, beboerne på et plejehjem kan se frem til. Og hvor meget er der egentlig at se frem til på et plejehjem?
Et hjem uden køkken er ikke et hjem
Når maden bliver lavet i et køkken på plejehjemmet, giver det samtidig mulighed for at engagere og involvere beboerne meget mere, siger Thyra Frank.
- Beboerne får en direkte indflydelse på, hvad de gerne vil have, og mulighed for at komme ud og se ned i gryderne. De kan følge med i, når kartoflerne er nye, eller når de er gamle og skal laves til mos.
På den måde er den hjemmelavede mad med til at give følelsen af et rigtigt hjem, pointerer hun.
- Jeg kan ikke forestille mig et hjem uden køkken. Og det er jo deres sidste hjem. Hvorfor skal man ikke have et køkken, fordi man bliver gammel og får brug for hjælp? Der er jo masser af gamle husmødre, som er vant til at sige: "ej, den skal lige have lidt mere salt."
Normalvægt og livsglæde
Ud over at stimulere og engagere de ældre, er der ifølge Thyra Frank også en anden rent fysisk gevinst ved den hjemmelavede mad. Hele stemningen omkring maden gør, at de ældre simpelthen spiser mere, og at de mange underærnærede beboere dermed kan få normalvægten tilbage.
- De får både den fysiske og den psykiske næring, ved at noget smager dejligt. Tilsammen er det med til at give dem glæde og overskud ved livet, siger Thyra Frank.
Hun fortæller, at selv demente viser tydelige tegn på, om de kan maden eller ej, selvom de måske ikke kan formulere det.