De drikker, ryger, er tykke, får ingen motion – og koster alle andre milliarder af kroner. De kommende 12 år vil antallet af syge danskere eksplodere til over to millioner, fordi alt for mange ødelægger deres eget helbred ved at ligge på sofaen og fylde sig med burgere, røg og sprut.
300.000 flere danskere vil frem til 2020 få blandt andet sukkersyge, hjerte-kar-sygdomme, astma og rygerlunger. Det betyder, at næsten 40 procent af befolkningen vil være langvarigt syge, viser nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed.
Konsekvensen bliver, at patienter, som er blevet syge, selvom de hele livet har levet sundt, får dårligere behandling.
»Det danske samfund får et kæmpe problem i de kommende år, hvis det ikke lykkes at ændre befolkningens livsstil. Enhver kan regne ud, at udgifterne til sundhedsvæsenet vil eksplodere, hvis antallet af folk, som er blevet syge af deres livsstil, stiger så voldsomt. Pengene vil blive taget fra andre sygdomsområder, og folk med livsstilssygdomme vil tage sengepladser på sygehusene fra patienter, som fejler andre ting,« siger professor Bente Klarlund Pedersen, formand for Det Nationale Råd for Folkesundhed.
Eksperterne forudser, at det hastigt stigende antal syge danskere vil få antallet af indlæggelser til at stige med knap 20 procent, og antallet af kontakter til sundhedsvæsenet uden for sygehusene fordobles.