Karina om valg af fagforening: Nu føler jeg mig klædt på til konflikt
Karina Erbo Andersen er for alvor blevet bevidst om, at det er vigtigt at være medlem af en fagforening, der kan vejlede og rådgive ordentligt under en eventuel konflikt. Foto: Privatfoto
I en tid med varslede konflikter er pædagogstuderende Karina Erbo Andersen blevet endnu mere bevidst om vigtigheden af at være meldt ind i en overenskomstbærende fagforening.

I to år har Karina Erbo Andersen betalt sit månedlige kontingent til Pædagogstuderendes Landssammenslutning (PLS) og Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL). Hun er pædagogstuderende på University College Lillebælt i Jelling. 

I kølvandet på varsling af en mulig konflikt er Karina Erbo Andersen for alvor blevet bevidst om vigtigheden af at være medlem af en overenskomstbærende fagforening frem for en såkaldt gul fagforening.

- Jeg har altid godt vidst, hvad en fagforening kan, men jeg har fået det skåret mere ud i pap, at der er forskel på at være medlem af en fagforening som PLS og BUPL end en gul fagforening, siger Karina Erbo Andersen til Avisen.dk.

Hun har således kunne mærke, hvordan især PLS kan rådgive og vejlede de studerende bedre, da de ikke bliver direkte ramt af konflikt, men kan komme i klemme i situationer, hvor de mangler vejledere eller risikere at tage konfliktramt arbejde.

Fagforeninger oplever medlemsfremgang

DR Nyheder har foretaget en stikprøve, der viser, at fagforeninger oplever medlemsfremgang af især studerende lige nu.

Pædagogstuderendes Landssammenslutning har oplevet stor medlemsfremgang i det nye år. Medlemsfremgangen i de første tre måneder af 2018 er større end medlemsfremgangen i samme periode sidste år.

- Vi kan se, at vi er to eller tre måneder foran på medlemstal i forhold til de foregående år. Det er mange år siden, at vi har været så mange medlemmer, siger Rikke Lauritzen, der er sekretariatsleder i PLS, til Avisen.dk.

Læs også: Fagforeninger oplever medlemsfremgang: Konflikter gør folk bevidste om fællesskabet

Pædagoguddannelserne i Danmark har optag to gange om året, og derfor er en ny portion pædagogstuderende lige startet i februar måned. Introperioden på uddannelserne gør, at der kommer en naturlig stigning i antallet af medlemmer af fagforeninger.

Rikke Lauritzen påpeger dog, at introperioden snart er ovre, selvom medlemstallet fortsætter med at sige, og mange studerende henvender sig med bekymringer om, hvad det en mulig konflikt vil betyde for dem.

Derfor kan der ses en sammenhæng mellem stigningen af antal medlemmer og bekymringerne over en mulig storkonflikt.

Bekymringer rammer også studerende

Karina Erbo Andersen skiftede fra en gul fagforening til PLS og BUPL for to år siden, fordi hun havde brug for mere end bare en a-kasse.

- Jeg har førhen været medlem af en gul fagforening for at have en a-kasse og en fagforening, men skiftede til PLS og BUPL, fordi jeg mente, at de bedre kunne klæde mig på, hvis der skulle opstå konflikt. De kan bedre rådgive og vejlede mig, siger Karina Erbo Andersen.

Hun er lige startet på at skrive sin bachelor, og hendes største bekymring er, hvordan konflikten kommer til at påvirke den proces.

- Vi kommer til at stå uden en professionel sparringspartner, da vi mister vores lærere, siger Karina Erbo Andersen. 

Som en del af deres bachelor skal de pædagogstuderende også indsamle empiri i institutioner og på skoler. Det kan blive et problem, hvis disse bliver ramt af lockout.

- Jeg kommer ikke til at kunne indsamle empiri noget sted. Bacheloropgaven kommer måske så til at bære præg af at være meget teoretisk, og det kan have konsekvens for kvaliteten af opgaven og derfor på længere sigt for mig, siger Karina Erbo Andersen.