Administration 

Sundhedsplatformen: Flere udfordringer venter forude - men de første børnesygdomme er kureret

De første og alvorligste børnesygdomme i den nye elektroniske patientjournal, Sundhedsplatformen, er stort set kureret. Dog skal personale og patienter være forberedte på flere udfordringer. For det tager tid, inden løsningerne kan mærkes.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Frustration og bekymring. Sådan har reaktionen været fra en del af personalet på Herlev og Gentofte Hospital i Region Hovedstaden, der som de første har taget den nye elektroniske patientjournal, Sundhedsplatformen, i brug. Og det har især handlet om konkrete mangler i systemet.

Nu lyder meldingen fra Sundhedsplatformens projektorganisation imidlertid, at en del af de første og alvorligste børnesygdommene er kureret.

Alligevel sætter programdirektør Gitte Fangel tykke streger under, at der stadig kan være udfordringer forude. Ikke mindst fordi det tager tid, før man også ude på hospitalsgangene kan mærke, at flere af de tekniske problemer er løst, fortæller hun og nævner Det Fælles Medicinkort (FMK) som eksempel. Her er en løsning implementeret, men personalet kan stadig opleve svingende stabilitet i en periode.

Ikke it-kaos

"Derfor kan det også stadig frustrere nogle medarbejdere. Det er udfordrende, når de vanlige arbejdsgange skal ændres, eller når systemet virker ustabilt. Men jeg vil samtidig sige, at det ikke er korrekt, som nogle medier skriver, at der er it-kaos. De væsentligste problemer er løst, og vi retter fejl hurtigere end før. Blot vil det tage noget tid, før det også kan mærkes ude på afdelingerne", siger Gitte Fangel og henviser til de konkrete sager, som har skabt besvær.

"Det har som sagt handlet om samarbejdet med FMK, der har givet besværlige og langsomme arbejdsgange. Og så var der ca. 7.500 blodprøver, som på grund af en fejl i systemet så at sige har siddet fast. Teknisk set er problemerne nu mere eller mindre løst, men det kan stadig opleves som besværligt, fordi de nye arbejdsgange også skal læres og blive til rutiner, siger Gitte Fangel.

Hun understreger også, at Region Hovedstadens patientsikkerhedsorganisation vurderer, at der hidtil ikke har været fejl, som har skadet patienter.

Nye fejl rettes hurtigt

Ifølge Gitte Fangel har uddannelsen af medarbejderne heller ikke været god nok.

"Vi har lært, at der skal endnu mere fokus på uddannelsen af brugerne. Det styrker vi fremadrettet, så de øvrige hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland får gavn af det, og så patienterne forhåbentligt mærker mindre til vanskelighederne", siger hun.

Siden Sundhedsplatformen gik i luften den 21. maj er der indmeldt knap 7.000 fejl og 2.000 ønsker om forbedringer fra hospitalerne. En del fejlene handler om det samme emne. Ifølge Gitte Fangel er omkring 70 procent af alle hændelser allerede blevet løst, og på et enkelt døgn bliver 500-600 hændelser løst.

"Vi løser flere indberetninger, end vi får ind. Og faktisk har systemet siden det gik i luften haft en oppetid på næsten 100 procent. Så det går den rigtige vej. Men jeg vil ikke male et rosenrødt billede. For man skal nok forvente som både patient og personale, at det også i den kommende tid vil være op ad bakke. Der er stadig nye rutiner og arbejdsgange, som skal læres", siger Gitte Fangel.

FAKTA: Status på de væsentligste udfordringer

FMK: De tekniske problemer med medicinering via det såkaldte fælles medicinkort (FMK), som er et nationalt system, og Region Hovedstaden og Region Sjællands Sundhedsplatform er løst. I en periode kan der dog stadig opleves svingende stabilitet.

Blodprøver: Problemer omkring 7.500 blodprøver, som i stedet for at blive sendt til et laboratorie til analyse, blev liggende i Sundhedsplatformen, er løst. Alle blodprøver er nu overført til laboratoriesystemet. Fremover bliver bestilling af fremtidige blodprøver sendt hver nat, som de skal.

Patienthenvisninger: Patienthenvisninger forsvinder ikke. Når Sundhedsplatformen modtager en patienthenvisning, sendes der automatisk en kvittering tilbage til fx den praktiserende læge med besked om henvisningen er modtaget eller ej. Alligevel har Region Hovedstaden oprettet en særlig supporttelefon, som læger kan benytte, hvis de oplever fejl eller kommer i tvivl. Dette er lægerne blevet orienteret om via en række kanaler, herunder Praksisnyt og Sundhed.dk.

Udskrivningsbreve: Praktiserende læger og kommuner modtager udskrivningsbrevene. Knap 100 procent af alle breve er således blevet modtaget korrekt. Sker det alligevel ikke, sendes det manuelt.

Ekstra træning: Foruden ovenstående er der sat ekstra træning og uddannelse ind på relevante afdelinger, for bl.a. at sikre, at læger og sygeplejersker får tilstrækkelig træning og vejledning i de nye arbejdsgange.

Task Force: En særlig Task Force, som har fokus på blodprøver, henvisninger og medicinering, er oprettet for at sikre, at der hele tiden er opmærksomhed på områder, som potentielt kan true patientsikkerheden.

Tæt dialog om patientsikkerheden: For at sikre at der ikke opstår problemer, der kan have betydning for patientsikkerheden er der løbende møder mellem programmet for Sundhedsplatformen og direktionen på Herlev og Gentofte Hospital en såkaldt patientsikkerhedsorganisation i Region Hovedstaden. Her gennemgås de væsentligste problemer og fejl i Sundhedsplatformen - og akutte patientsikkerheds teams kan oprettes i de tilfælde, hvor det er nødvendigt.

FAKTA: Indberetninger til Sundhedsplatformen

Antallet af indberetninger til Sundhedsplatformens projektorganisation ligger under det forventede. Leverandøren Epic havde på forhånd forventet omkring 10.000 indberetninger allerede i løbet af den første uge. Der var knap 5.000 indberetninger den første uge. På nuværende tidspunkt har der været i alt omkring 9.000 fejlindberetninger.

Mange indberetninger handler som forventet på brugeradgange. Indberetningerne fordeler sig derudover typisk på spørgsmål eller fejlmeldinger i forhold til Det Fælles Medicinkort (FMK), såkaldte medcom-meddelelser og udfordringer med nye arbejdsgange. Ifølge programdirektør Gitte Fangel fortsætter dette mønster, selvom der nu kommer færre indberetninger.

Når der kommer indberetninger, arbejdes der med fire forskellige prioriteter: normal, medium, høj og kritisk. 95 procent af alle indmeldinger har normal prioritet. De fleste er dog løst, så der aktuelt er omkring 2.800 åbne sager. Heraf er to prioriteret som kritiske og 42 har høj prioritet.

Selvom der er to kritiske indberetninger og 42, der har høj prioritet, er det ikke ensbetydende med, at patientsikkerheden er i fare. Ifølge patientsikkerhedsorganisationen i Region Hovedstaden, hvor læger og eksperter vurderer situationen, er der hidtil ikke rapporteret såkaldte utilsigtede hændelser, der har medført skader på patienter.

Yderligere oplysninger

Pressevagten i Region Hovedstaden, tlf. 70 20 95 88
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

brandfolk i aktion
Krimi

Døgnrapport:
Snarrådig landmand, hurtig indsats og kø-kaos

kvinde kigger ind i kameraet
Krimi

Vild udvikling i den
uløste Hagen-sag

mekaniker står bøjet over bilmotor
Biler

Derfor er det blevet meget dyrere at reparere bilen

tre mænd viser trofæer
Kendte

Hitmager er død

pizza skæres ud
Nyheder

Verdens største pizzakæde presset ud

en lottokupon
Nyheder

Nybagt millionær:
Familien skal på

den helt store tur

Dansere på et dansegulv
Film og TV

Vild med dans
varsler store ændringer

En mand snører sit snørebånd
Kendte

Simon Kvamm

ny dommer

i X Factor

en hval på en lastbil
Dyreliv

Nu er hvalen fra Seinen død 

kvinder tager selfie
Nyheder

Venstre-profil

overrasker

- stiller ikke op

politikere i debat
Nyheder

Omstridt EU-parlamentariker melder sig ud

en gal Brøndby-tilhænger
Sport

Brøndby-fans: Ballademagere ødelægger det for os andre

Politiet med en hund ved en vej
Krimi

Person død i udbrændt bil

en smilende ældre mand
Nyheder

Varmechecken er kommet

Et par sidder hengivent udenfor
Kendte

Olivia Newton-Johns sidste dage: Kunne ikke gå

mønter på et bord
Nyheder

Inflationen går amok

tulipaner i en vase
Livsstil

Forlæng blomsternes levetid: Vask dine potter og vaser 

En mark med skrot og affald
Nyheder

Biler og skrot flyder: Frygt for forurening på Samsø

En mand i hvid skjorte
Nyheder

Messerschmidt:

Klart man ikke vil stemme på parti i intern strid

En hval i et net
Nyheder

Kran løfter hval op af Seinen 

en grædende mand ved en grav
Krimi

Mistænkt seriemorder for drab på muslimer anholdt

røgalarm i loftet
Nyheder

Det gør brandeksperterne

altid og aldrig derhjemme

Lenny Pihl sammen med en blondine på den røde løber
Kendte

Reality-stjerne i

kæmpe brandert:

Stak af fra politiet

Et flag fra 7-Eleven
Nyheder

Efter angreb: 7-Eleven

har åbnet hver tiende butik

Et stopskilt fra politiet
Krimi

Bilist tippede politiet:

Vanvidskørsel i lastvogn

Abdel Aziz Mahmoud på den røde løber med armen om sin mand
Kendte

Abdel og manden

er blevet forældre

En mand får en vaccine i overarmen.
Nyheder

Virus nået

til Grønland

Mads Vad og Michelle Kristensen midt i en dans
Kendte

Ikke med i

Vild med dans

En Volvo ved et smukt hus
Biler

Test: Volvo XC90

Herrefed herregårdsvogn

Lars Ranthe portræt. Han står bag et træ.
Kendte

Lars Ranthe:

Jeg blev nærmest

lam i kroppen

Badegæster i havnebad
Nyheder

Hedebølge på vej

Lastbil sidder fast i bro
Nyheder

Ups: Lastbil kørte ind i bro

Issey Miyake
Kendte

Kendt modedesigner død

villa
Nyheder

Her er landets billigste huse

Christopher Læssø
Kendte

Dansk skuespiller er single igen

Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Så meget tjener Kristian Thulesen Dahl

Rutsjebane
Nyheder

Styrter i døden fra rutsjebane

Anne Heche
Kendte

Efter ulykke:

Hollywoodstjerne i ”ekstremt

kritisk tilstand”

Mar-a-Lago
Nyheder

Donald Trumps hjem ransaget af FBI

Krimi

Journalist anklaget for pædofile overgreb

kvinde smiler
Kendte

Olivia Newton-John 
er død 

væltet lastbil på motorvej
Nyheder

Døgnrapporten: Væltet lastbil, villabrande og øl i parken

Nyheder

Dræbte sort jogger:

Får livstid

jonas vingegaard står på balkon
Sport

Vingegaard: Kører søndag

mand med briller poserer
Kendte

Lars von Trier har

fået Parkinsons

badedyr og kanyle
Nyheder

Fandt kanyle

i badedyr 

mand poserer
Kendte

Andens store succes:

Det er ulønnet

fuldtidsarbejde

Britt Bendixen
Kendte

Vild med dans: Han afløser Britt Bendixen

mand smiler
Kendte

Skuespiller død

i trafikulykke

kong harald sidder ved vandet
Kongelige

Kong Harald

er udskrevet 

røg fra autocamper
Nyheder

Autocamper op i røg

Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller.
Film og TV

Vild med dans:

Her er den nye vært

Nyheder

Isbjørn angriber turist 

Nyheder

Venstre:
Vil overdække motorveje

billede af gris
Nyheder

En million svin er forsvundet

Krimi

Sigtes for voldtægt af 16-årig 

fra serien Riget - billede
Film og TV

Riget-stjerne: Vi havde spiritister på settet

hinkerude
Nyheder

DMI: Tørskoet og solrig skolestart

Sanya er en populær feriedestination
Nyheder

80.000 turister er strandet

jacob ellemann
Nyheder

Venstre: Ja til skattefradrag 

Politibetjent med hævet knippel
Nyheder

Døgnrapporten: Fodboldslagsmål, brande og ulykker.

Sport

Laudrup-Dufour sikrer Danmark VM-triumf 

Ulykkessted
Nyheder

Alvorlig ulykke:

Mand spiddet af jernpæl

Steen Langeberg
Kendte

TV 2-vært efter hård tid:
Nu lysner det

badegæster på strand
Corona

80.000 turister strandet

hele kronprinsfamilien
Kongelige

Her er Isabella og Christians nye skoler

Politi på gerningssted
Krimi

Mand tilstår drab på kvinde:

Jeg er stolt af det

Kronprins frederik og Isabella
Underholdning

Kronprinsen tog datter med til fræk rap-fest

En hurtigfærge på vandet
Nyheder

Kvinde føder midt på færgetur

et krigsskib på vandet
Nyheder

Krigsskibe fra Kina og Taiwan sejler tæt på hinanden

person står i teltåbning
Livsstil

Undgå klamme soveposer:

Pak rigtigt ud efter festival

En dykker i glasbur observerer en kæmpe hvidhaj
Dyreliv

Vild video:

Hvidhaj smadrer dykker-bur

Redningsfolk på en bro
Krimi

Morgenbader mistede livet i sø

En kvinde græder i nogle murbrokker
Nyheder

Konflikt eskalerer: 29 meldes dræbt i Gaza

En udbrændt bil
Kendte

Hollywoodstjerne overlever bilulykke

mange ambulancer på en mørk vej
Krimi

Otte hentet i ambulance – tre i kritisk tilstand

et udbrændt sommerhus
Krimi

Kvinde fundet dræbt efter sommerhusbrand - mand indrømmer drab

et gammel sort/hvidt billede af en popgruppe
Kendte

Popdarling død

En blond kvinde smiler
Kendte

Michèle Bellaiche: Jeg er ikke for gammel

Brandfolk slukker brand
Nyheder

Døgnrapporten: Store brande, druk - og fest i gaden