Sorte bokse på havets bund sender signaler
Pårørende til ofrene om bord på AirAsia-flyet, der er styrtet ned i Javahavet, lægger blomster for at mindes de døde. Fredag melder myndighederne om, at signaler fra flyets sorte boks er blevet opfanget. Foto: Trisnadi/AP
Det er fredag lykkedes at opfange et signal, der menes at være fra styrtet AirAsia-flys sorte boks.

Indonesiske rednings- og eftersøgningshold har i jagten efter at finde et styrtet AirAsia-fly fredag opfanget signaler fra det, der menes at være en af flyets sorte bokse.

Det oplyser efterforskeren Santoso Sayogo fra Indonesiens nationale komité for transportsikkerhed ifølge Reuters.

- Vi har fået en opdatering fra hold i området om, at sporingsudstyr har opfanget flere signaler. Vi krydser fingre for, at det er fra den sorte boks. Det skal dykkere nu bekræfte, siger Santoso Sayogo.

Signalerne skulle være opfanget i Javahavet, hvor vragdele tidligere er blevet fundet.

Onsdag oplyste de indonesiske myndigheder, der står for eftersøgningen og bjærgningen af det nedstyrtede AirAsia-fly, at de havde lokaliseret flyets haleparti på bunden af havet ved hjælp af en fjernstyret undervandsrobot.

Efterfølgende har søgningen været fokuseret på at finde den sorte boks, der formentlig kan give svar på, hvad der skete, da flyet 28. december forsvandt fra radaren på vej fra Surabaya i Indonesien til Singapore med 162 mennesker om bord.

Fredag har eftersøgningstjenesten sendt helikoptere af sted med specielle balloner om bord. De skal bruges til at løfte halepartiet op til overfladen.

I første omgang mente myndighederne, at den sorte boks befandt sig i netop halepartiet, men Sayogo oplyser, at det tyder på, at den sorte boks befinder sig et andet sted.

- Desværre tyder det på, at den (boksen, red.) ikke befinder sig i halen. Det skal dykkerne undersøge nærmere for at bekræfte dens præcise position, siger han.

46 lig er indtil videre blevet bjærget fra Javahavet ud for Borneos kyst. Det samme er flere vragdele.

Flyets sorte bokse omfatter optagere, der registrerer flyets data og samtaler i cockpittet.

/ritzau/Reuters