Skaden til julefrokosten kan være en arbejdsskade

glas, fest, druk, alkohol (Foto: Aleksandr Volkov/Free)

Er du gledet i spildt fadøl og har brækket anklen til julefrokosten, kan der være tale om en arbejdsskade. Læs her, hvornår du kan få erstatning for skaden.

En brækket ankel på dansegulvet eller en forstuvet arm efter en voldsom tur på en rodeotyr kan være de uforudsete konsekvenser af en våd julefrokost på firmaets regning.

Men tæller skaderne til julefrokosten egentlig som arbejdsskader?

Det er et område, der byder på en del gråzoner, fortæller Rikke Omme, som er advokat og partner hos KLA Personskade.

For at der er tale om en arbejdsskade, er det afgørende, at det er arbejdsgiver, der har arrangeret og betalt julefrokosten.

- Og så har det betydning, om det er sket ved en aktivitet, der er naturlig for en julefrokost, tilføjer hun.

Det vil sige, at hvis man er faldet på trappen eller har brækket anklen på dansegulvet, tæller det som en arbejdsskade.

Det gælder som udgangspunkt også, hvis arbejdsgiver har betalt for en aktivitet undervejs som en rodeotyr, vurderer Rikke Omme.

Og det er altså uanset, at du ikke måske ikke var helt appelsinfri til julefrokosten, lyder meldingen fra Jane Kjær Klausen, som er advokat hos Krifa.

- Som det klare udgangspunkt er det en arbejdsskade, hvis du eksempelvis glider til julefrokosten – også selv om du har drukket lidt for mange juleøl. Så dækker arbejdsgiverens arbejdsskadeforsikring.

Til gengæld ophører muligheden for at kalde det en arbejdsskade, når man smutter fra den julefrokost, arbejdsgiver har indbudt til og betalt. Så hvis man tager videre i byen, er man ikke længere omfattet.

- Er det en julefrokost, der bliver holdt af en personaleforening eller i et andet lukket forum, så er man heller ikke omfattet af Arbejdsskadesikringsloven, siger hun.

Om der er tale om en skade under Arbejdsskadesikringsloven, eller om der er tale om et egentlig ansvar, har betydning for en eventuel erstatning.

- Ved en arbejdsskade er der som sådan ikke noget at bebrejde arbejdsgiver. Det er bare en skade, der er sket i forbindelse med arbejde, og som er dækket af arbejdsgivers lovpligtige arbejdsskadeforsikring, siger Rikke Omme og fortsætter:

- Men arbejdsgiver kan have et ansvar, hvis medarbejderen har været udsat for en fare - det kan være, at der er blevet sat en ustabil trappe op, hvor man er kommet til skade.

/ritzau fokus/

Af Anna Raabæk/ritzau fokus/