Sikkerhedsråd opfordrer til våbenhvile i Gaza-konflikt

En palæstinenser gennemsøger ruinerne fra en moske efter luftangreb. FN's Sikkerhedsråd opfordrer til våbenhvile i konflikten i Gaza. (Foto: Foto: Hatem Moussa/AP)

Både vestlige stormagter og en række arabiske lande mødes snarligt for at diskutere eventuel våbenhvile.

FN's Sikkerhedsråd opfordrer til våbenhvile i konflikten mellem Israel og palæstinensere. Rådet udtrykker alvorlig bekymring omkring beskyttelsen af civile på begge sider af konflikten.

- Sikkerhedsrådets medlemmer opfordrer til en deeskalering af situationen, en genopretning af ro, og at våbenhvilen fra november 2012 bliver genoptaget, lyder det i en erklæring fra rådet.

Sikkerhedsrådet - med de fem permanente medlemmer USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig - blev samlet torsdag i denne uge.

Desuden mødes USA, Frankrig, Tyskland og Storbritannien søndag for at diskutere en mulig våbenhvile i konflikten.

Også udenrigsministrene fra en række arabiske lande har emnet på dagsorden.

De mødes mandag i den egyptiske hovedstad, Kairo, for at diskutere den eskalerende konflikt mellem militante fra Hamas og det israelske militær.

Mindst 120 palæstinensere har mistet livet i Gaza siden tirsdag.

Forud for mødet fordømte FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, raketangrebene fra Gaza mod Israel.

- Gaza står på en knivsæg. Jeg fordømmer fuldt ud de adskillige raketangreb fra Gaza mod Israel. Sådanne angreb er uacceptable og må stoppe.

- Jeg har opfordret Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, til at udvise den største grad af tilbageholdenhed og respektere internationale forpligtigelser om at beskytte civile, siger Ban Ki-moon.

Den palæstinensiske udsending i FN, Riyad Mansour, har opfordret til, at Sikkerhedsrådet sætter en stopper for Israels fremfærd i Gaza.

På den anden side mener Israel, at Hamas-bevægelsen har efterladt israelerne uden andet valg end at forsvare sig.

/ritzau/Reuters